Harry og Meghan gifter seg:

Hoffekspert: – Siste storslåtte kongelige bryllup på lenge

Video: Øyeblikkene Kjell Arne Totland aldri glemmer.

Det blir pomp, prakt og glitrende juveler når Meghan Markle og prins Harry av Storbritannia gir hverandre sitt ja. Men så må vi vente lenge til neste store bryllupsfest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 19. mai er det duket for bryllupsfest på de britiske øyer når prins Harry og Hollywood-stjernen Meghan Markle smis i Hymens lenker i St. George’s Chapel i Windsor, en liten by som ligger like vest for hovedstaden London.

Det forestående bryllupet følges med stor interesse både i Storbritannia og i resten av verden. Men det kan bli lenge til neste gang.

– Bryllupet lørdag kan bli det siste virkelig storslåtte kongelige bryllupet i Europa på en god stund. Riktignok gifter prinsesse Eugenie av York seg også i Windsor til høsten, men det blir ikke det samme. Og det kan fortsatt bli noen år til dagens kongelige tenåringer gifter seg - både her hjemme og ute i Europa, sier TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til ABC Nyheter.

– Men man vet jo aldri, plutselig kan det jo skje noe uventet og stort i Monaco.

– Et godt team

Kjell Arne Totland er i dag utvilsomt Norges mest kjente kongehusekspert og en utømmelig kunnskapskilde om alt som måtte krype og gå av kongelige.

TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har dekket over tyve kongelige bryllup og er dermed ledende i Europa på sitt felt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har dekket over tyve kongelige bryllup og er dermed ledende i Europa på sitt felt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han er ikke i tvil om at Harry virkelig har funnet sin sjelevenn i Meghan Markle.

– Jeg tror de to sammen blir et godt team, som sammen med William og Kate vil fornye monarkiet og gjøre det relevant for nye generasjoner. Man ser allerede at de fire både sammen og hver for seg har en helt spesiell appell til de unge, sier Totland til ABC Nyheter.

– Farmor Elizabeth har da også nettopp utnevnt Harry til ungdomsambassadør i Det britiske samveldet, noe som trolig vil føre til en utstrakt reisevirksomhet for det unge paret. En rolle som utvilsomt vil passe dem begge som hånd i hanske, mener Totland.

Les også: Seks steder du kommer tettere på de britiske kongelige

Minnes tårene i kirken

Som hoffreporter for Se & Hør frem til 2011 og for TV2 siden 2013, har Totland i årene løp dekket og kommentert mer enn 25 kongelige bryllup. Og selv om kongelige bryllup gjerne preges av pomp og prakt og glitrende juveler, er det gjerne de små og nære, mer menneskelige tingene som Totland selv husker best.

– Som Mette-Marits, Märthas og Máximas tårer i kirken. Eller Frederik og Joachim, som begge gråt da da de fikk se sin brud komme inn i kirken. Eller Victoria, som takket folket for sin prins. Og William, som etter bryllupslunsjen kjørte ut av Buckingham Palace i åpen sportsbil med sin brud ved sin side.

(Saken fortsetter under)

25. august var det duket for kongelig bryllup i Oslo da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit giftet seg i Oslo Domkirke. Her kysser brudeparet på slottsbalkongen. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Totland mener det er naturlig at våre to hjemlige kongelige bryllup er de som utmerker seg spesielt – Haakon og Metter-Marits i 2001; Märtha og Aris året etter.

– Som nordmenn hadde vi jo fulgt Haakon og Märtha fra de ble født og sett dem vokse opp. Da føler man en spesiell nærhet; vi tilhører jo nærmest den utvidede familien.

– I tillegg må jeg nevne tronfølgerbryllupene i Danmark og Sverige som svært så minnerike. Og det gjelder også William og Kates bryllup i 2011, kanskje nettopp på grunn av den elleville kjøreturen i sportsbil som jeg faktisk ved en tilfeldighet opplevde på svært så nært hold.

Les også: Her kan du bo kongelig

Må forvente mindre pomp og prakt

Hva er det som gjør at vi husker noen kongelige bryllup langt bedre enn andre, som for eksempel Diana og Charles versus Sarah og Andrew?

– Man kommer ikke utenom at noen kongelige bryllup er større og viktigere enn andre. Det ser man også på gjestelisten. Ved en tronarvings bryllup er gjerne både monarker og tronfølgere fra resten av Europa på plass både i kirken og ved bryllupsfesten. Det er slett ikke tilfelle når en menig prins eller prinsesse gifter seg, forklarer Totland.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: 36 år etter at hele verden kunne se prinsesse Diana si ja til prins Charles i St. Pauls katedral i London, ble TV-sendingen i 2017 restaurert i digitalt format

Kongehuseksperten mener vi vil se denne forskjellen komme tydelig frem ved Harry bryllup i Windsor, som vil være langt mindre og mer privat sammenliknet med prins Williams bryllup for sju år siden.

– Når vi alle husker Charles og Dianas bryllup så godt, har det derfor mye med det faktum å gjøre at de to ble Storbritannias nye tronfølgerpar. «Århundrets bryllup» ble det faktisk kalt. I tillegg hadde jo purunge Lady Diana Spencer en helt spesiell appell.

– Dessuten spiller nok dessverre både skilsmissen og prinsesse Dianas tragiske endelikt i 1997 inn – og gjør at vi aldri glemmer den unge bruden i den store bløtkake-kjolen.

Les også: Den dagen Diana døde

Har lært av Dianas skjebne

Totland opplever at forholdene rundt Meghans inntreden i den britiske kongefamilien har endret seg svært, sammenliknet med det som møtte hennes avdøde svigermor da hun skulle gifte seg med Charles.

Ni år gamle prins Harry sammen med sin mor, prinsesse Diana, under feiringen av frigjøringsdagen i august 1995. To år senere døde Diana i en bilulykke i Paris. Foto: AP Photo/Alastair Grant
Ni år gamle prins Harry sammen med sin mor, prinsesse Diana, under feiringen av frigjøringsdagen i august 1995. To år senere døde Diana i en bilulykke i Paris. Foto: AP Photo/Alastair Grant

– Vi må huske at Meghan er langt eldre enn Diana var den gang hun giftet seg inn i kongefamilien, og at hun har både studier og mangeårig yrkeserfaring bak seg. Meghan er dessuten en ung dame med bein i nesen; hun har både meninger og sine meningers mot.

Totland sier til ABC Nyheter at han er virkelig imponert over hvordan Meghan Markle synes å ha tilpasset seg sin nye rolle og sitt nye liv – samtidig som hennes positive innflytelse merkes på prins Harry.

– Det er dessuten tydelig at også den britiske kongefamilien har lært en masse etter Dianas død i 1997. De har innsett at de må ta bedre vare på familiens inngiftede medlemmer. Det har de gjort med stort hell med den unge hertuginnen av Cambridge, og det er tydelig at de nå også gjør med prins Harrys tilkommende brud.

Les også: Over 2.600 borgere invitert til prinsebryllup i Storbritannia

Smitter til fest og giftelyst

Da Haakon i 2001 giftet seg med Mette–Marit i Oslo Domkirke, ble det rene folkefesten i hovedstaden der store mengder med mennesker troppet opp i håp om å få et glimt av brudeparet. Samtidig fulgte nesten to millioner TV-seere seremonien via direkteoverføring på skjermen.

Totland mener et kongelig bryllup bidrar til både fest og glede i befolkningen – og til økt støtte for monarkiet. Kanskje ikke minst i Storbritannia.

– Spesielt nå når det er prinsesse Dianas yngste sønn som gifter seg. Han var bare 12 år da moren så brått og brutalt ble revet fra ham og storebror William. Nå skal han altså gifte seg. Og det attpåtil med en amerikansk Hollywood-kjendis. Dette har ført til en veritabel bryllupsfeber både i Europa og USA.

(Saken fortsetter under)

Ved å takke ja til å bli Harrys kone, har Meghan Markle gjort sin siste skuespiller-jobb. Foto: AP/Eddie Mulholland
Ved å takke ja til å bli Harrys kone, har Meghan Markle gjort sin siste skuespiller-jobb. Foto: AP/Eddie Mulholland

Også på «mikroplan» pleier kongelige bryllup å ha en viss smitteeffekt, forteller TV2s kongehusekspert.

– Giftelysten øker blant unge kvinner – og billigere kopier av kongelige brudekjoler går unna som varmt hvetebrød. Det får vi nok også se i kjølvannet av bryllupet i Windsor til helgen.

Les også: Pubene får stenge senere når Harry gifter seg

I Grace Kellys fotspor

Amerikanske Meghan Markle er den første skuespilleren som giftes inn i den britiske kongefamilien, men hun er ikke den første som har måttet førtidspensjonere seg fra skuespilleryrket.

Grace Kelly pensjonerte seg som skuespillerinne som 26-åring etter å ha giftet seg med fyrst Rainier III av Monaco 19. april 1956. Foto: AP
Grace Kelly pensjonerte seg som skuespillerinne som 26-åring etter å ha giftet seg med fyrst Rainier III av Monaco 19. april 1956. Foto: AP

Da nyheten om forlovelsen mellom fyrst Rainier III av Monaco og Hollywood-stjernen Grace Kelly ble offentliggjort i 1956, fikk det stor oppmerksomhet i mediene. Alfred Hitchcock uttalte i et intervju at han var «veldig glad for at Grace hadde fått seg en så god rolle».

– Grace ble enormt populær i sitt nye hjemland og bidro i stor grad til at fyrstefamilien i Monaco kom inn i det gode selskap i Europas øvrige monarkier. Hun måtte imidlertid selvsagt legge sin svært så vellykkede filmkarriere på hyllen, og Meghan Markle har jo allerede spilt inn sin siste episode av suksess-serien «Suits», forteller Totland.

Hvis alt går bra og ekteskapet består, får vi nok aldri se henne i noen spillefilm eller tv-serie igjen.

– Nå er det en helt annen rolle som venter henne. Men skuespillererfaringen kan jo så avgjort komme godt med også der, avslutter hoffeksperten.

VIDEO: Filmen om prins Harry og Meghan Markles kjærlighetshistorie kommer på kino noen dager før det kongelige bryllupet. Her kan du se traileren

Les også:

Krigsveteran møter sin tapte kjærlighet etter 71 år

Syv historiske plasser som Europa har glemt

Kjærlighet har ingen grenser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:10 Netanyahu sier han vil ha en sionistisk regjering02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:47 Melding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene
Siste nytt
03:10VerdenNetanyahu sier han vil ha en sionistisk regjering02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:47NorgeMelding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene
Populært