«Alle» vil ha fransk bulldog - det kan bli hunderasens undergang

Se video: Dette bør du tenke over om du planlegger å skaffe deg fransk bulldog.

Flere hunderaser lider på grunn av utseendet. Nå roper forskerne varsku om fransk bulldog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk bulldog er en av de hunderasene som har opplevd svært økende popularitet de siste årene. Den vesle rasen, som kjennetegnes av en flat snute og store, runde øyne, regnes av mange som noe av det søteste hundeverdenen har å by på.

Mange franske bulldoger lider for skjønnheten og har pusteproblemer på grunn av svært kort snute. Foto: AP / NTB scanpix.
Mange franske bulldoger lider for skjønnheten og har pusteproblemer på grunn av svært kort snute. Foto: AP / NTB scanpix.

I 2013 var 1,46 prosent av alle nyfødte valper i Storbritannia av rasen fransk bulldog, ifølge tidsskriftet Canine Genetics and Epidemiology. Allerede neste år er det ventet at den vil bli den vanligste på De britiske øyer.

Det får forskere ved Royal Veterinary College i Storbritannia til å rope varsku. De frykter at den økende etterspørselen etter fransk bulldog vil overkjøre hensynet til hundens ve og vel.

Les også: Hunder kan lukte hva du føler

Ekstremavl

Det karakteristiske utseendet til fransk bulldog er nemlig et resultat av såkalt ekstremavl. De samme trekkene som vi anser for å gi hunderasen et ekstra yndig utseende, gjør at rasen har høy risiko for å få øyeinfeksjoner, eksem og pusteproblemer.

– At populariteten skyter i været, forverrer den generelle velferden til små kjæledyrshunder ettersom de er ekstra utsatte for ubehagelige lidelser, sier Dan O'Neill ved Royal Veterinary College til nyhetsbyrået AFP.

O'Neill er medforfatter i den første britiske studien av fransk bulldog. Han ber nå folk om å tenke seg om to ganger før de skaffer seg hunderasen.

Forfatterne bak studiene peker på at mange som kjøper hund kun tenker på utseende og gemytt - og ikke helseproblemene og lidelsene mange hunderaser er født med.

Les også: Studie: – Hunder stoler ikke på folk som oppfører seg dårlig

Som å puste gjennom et sugerør

Fransk bulldog er en krysning av britisk bulldog og parisisk ratter. På 1880-tallet fikk rasen sin internasjonale gjennombrudd. Foto fra 1905: Wikimedia Commons.
Fransk bulldog er en krysning av britisk bulldog og parisisk ratter. På 1880-tallet fikk rasen sin internasjonale gjennombrudd. Foto fra 1905: Wikimedia Commons.

Veterinærer har sammenlignet ubehaget mange hunder med kort snute opplever med hvordan det ville vært for oss mennesker å puste gjennom et sugerør.

– Bilder i sosiale medier og på TV, i tillegg til søthetsfaktoren, ser ut til å være den avgjørende faktoren for hvilke raser som lykkes og ikke lykkes, sier O'Neill, som mener det i siste instans er forbrukeren som avgjør hvilke raser som ikke er bærekraftige og hvilke som vil dø ut.

Gjennom tusener av år har vi mennesker avlet frem nye hunderaser basert på ferdigheter som gemytt, luktesans, styrke, syn eller hastighet. Men hunderasene har også blitt avlet for å rendyrke enkelte fysiske trekk. Innavl blir brukt i hundeoppdrett fordi det fører til likhet og en ensartet rase, men da øker også risikoen for å få problemer og fysiske utfordringer med på kjøpet.

Les også: Studie viser at hunder har episodisk hukommelse: – «Fido» kan huske hva du gjorde

Omfattende problemer

Ifølge Royal Veterinary College ble 2.228 franske bulldoger behandlet av veterinær i Storbritannia i 2013. Rundt tretten prosent av disse hadde pusteproblemer på grunn av små og innsnevrede nesebor og en myk gane som henger ned i luftveiene. Hudproblemer var også hyppig - i tillegg til problemer med øreinfeksjoner, diaré og øyeinfeksjoner.

Problemene for hunderasen kan imidlertid være enda mer omfattende, frykter forskerne.

Les også: Spesialist vil ha strengere krav til hundeeiere

Bare rundt 42 prosent av eiere av hunder med pusteproblemer var klar over at hunden deres led av dette.

Også i Norge opplever veterinærer daglig å få inn hunder som sliter med syn, gange, pusteproblemer eller å føde naturlig, som følge av moderne avl. Enkelte mener det nå har gått så langt at man rett og slett må la utsatte hunderaser få dø ut naturlig.

Forskerne håper studien kan føre til positive endringer i oppdretten av fransk bulldog, og at det igjen kan bidra til forbedret livskvalitet for hunderasen.

Les også: Hunder forstår menneskers ord og tonefall

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden