– Derfor liker menn å vise fram tissen sin

Caroline Hainer har forsøkt å finne ut hvorfor menn sender dickpics.
Caroline Hainer har forsøkt å finne ut hvorfor menn sender dickpics. Foto: Max Brouwers

Hva er det som får en mann til å sende et bilde av penisen sin til en kvinne han ikke kjenner? I boken «Menn viser fram pikken sin» belyser Caroline Hainer fenomenet dickpics.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dickpic» er et velkjent fenomen blant norske kvinner som har prøvd lykken med nettdating. Hva er det egentlig som får en mann til å ta bilde av penisen sin og sende det uoppfordret til en kvinne han aldri har møtt? Det forsøker Caroline Hainer å svare på i boken «Menn viser fram pikken sin». Ideen til boken fikk hun etter at hun selv mottok et dickpic.

– Det begynte med at jeg selv fikk tilsendt noen dickpics fra en mann. Vi hadde så vidt begynt å chatte da bildene plutselig dukket opp. Dette er tre år siden og da var det ikke så mye snakk om dickpics, så jeg visste knapt at de eksisterte. Jeg ble veldig overrasket!

Hainer oppdaget raskt at hun ikke var alene om å motta dickpics.

– Jeg oppdaget at flere av mine single venninner også hadde fått slike bilder, og det gjorde meg nysgjerrig og forundret. Som journalist med bakgrunn i sosialantropologi ville jeg undersøke dette ut ifra hva det er – et fenomen.

Les også: Forbrukerrådet: Tinder en versting blant apper

Et symbol på det maskuline

I boken «Menn viser fram pikken sin» utforsker Hainer dickpics og menns forhold til kjønnsorganet sitt fra ulike perspektiver, som peniser i kunsten, pornoindustrien, nettdating, «Me Too» -kampanjen og en mannsrolle i endring. Hun erfarer at veldig mange forskjellige typer menn sender dickpics.

– Alle aldre, alle sosiale klasser. Man tror kanskje det bare er unge menn, eller menn med blottertendenser, men det stemmer ikke. Det er heller ikke bare menn med store peniser som liker å ta bilde av kjønnsorganet sitt.

– Hva er det som får menn til å sende slike bilder?

– Svaret er langt nok til å fylle en hel bok, men om jeg skal prøve å virkelig komprimere det så handler det om maskulinitet og oppfattelsen av mannen. I dette ligger det mye annet – en følelse av makt, håpet om en respons og en reaksjon, og ofte også en viss seksuell pirring.

– Hva slags reaksjon ønsker mannen å få?

– Først og fremst ønsker de en positiv reaksjon som ros og oppmuntring. Men jeg tror også mange nøyer seg med en hvilken som helst reaksjon. Det kan være pirrende at ens stolte kjønnsorgan forårsaker en sterk reaksjon, enten den er positiv eller negativ.

Les også: Kvinner som initierer sex angrer sjeldnere

Kvinner reagerer negativt

For de fleste kvinner reagerer ikke med ros og oppmuntrende ord når det plutselig spretter opp et bilde av en erigert penis på mobilen. Ifølge Hainer reagerer noen få med likegyldighet eller mild irritasjon, mens de fleste reagerer med sjokk, avsky, sinne og noen ganger frykt.

– Så langt har jeg ikke truffet eller intervjuet en eneste kvinne som reagerer positivt. Dette gjelder selvfølgelig når de får slike bilder uoppfordret fra ukjente menn, ikke fra en mann de kjenner og har følelser for. De fleste blir irriterte, og mange synes det er ubehagelig. En kvinne jeg snakket med opplevde det som så ubehagelig at hun ikke turte å snakke med meg direkte, men bare via en mellomperson.

Da Hainer selv mottok en dicpic ble hun først og fremst overrasket.

– Jeg ble først overrasket, og så litt skuffet, for de bildene gjorde at interessen min for den mannen som sendte dem forsvant helt. Hvis han ikke hadde sendt dem hadde vi nok avtalt en date. Er ikke det ironisk?

Ett spørsmål er hvorfor menn sender dickpics, et annet er hvorfor kvinner reagerer så sterkt.

– Det er dette de fleste som sender dickpics ikke forstår. Delvis handler det om å bli dratt inn i en seksuell fantasi, en handling, som man ikke har gitt sitt samtykke til. I tillegg har penisen en sterk symbolsk kraft. Vi vet, både bevisst og ubevisst, at den kan skade oss. Vi kan bli voldtatt av den personen den sitter på. Fallos, altså penis som symbol, har fortsatt en utrolig sterk betydning for oss, og når vi prater om dickpics og makt er dette vi snakker om.

Les også: Ett av fire par er samboere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden