Sommertid: Husk å stille klokka natt til søndag

Video: Derfor har vi sommertid.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til søndag 25. mars klokka 02.00 starter sommertiden. Den lyse årstiden er på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik genereres norsk tid

Justervesenets tidslaboratorium genererer norsk tid ved hjelp av fire atomklokker som løpende måles mot GPS og mot hverandre.

GPS og andre satellittsystemer brukes til å måle atomklokker på forskjellige steder mot hverandre.

Verdens felles tid UTC beregnes av ‘hovedtidssentralen’ ved det Internasjonale byrået for mål og vekt i Paris (BIPM) på bakgrunn av målinger av 400 atomklokker i 73 laboratorier rundt om på kloden. Norsk UTC-tid, UTC(JV), er sporbar til UTC med et avvik mindre enn 1 mikrosekund.

Kilde: Justervesenet

Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time frem sammenlignet med resten av året.

De aller fleste nøyer seg med å stille klokka i løpet av søndagen, men vil du holde klokka nøyaktig oppdatert skal den stilles frem en time, fra klokka 02.00 til 03.00 natt til søndag, skriver Justervesenet i en pressemelding.

Utnytte dagslyset bedre

Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig.

Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning.

Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980.

For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden klokka 02.00 siste søndag i mars og slutter klokka 03.00 siste søndag i oktober.

– Bør avvikles, for helsas skyld

Ikke alle er tilhenger av ordningen med at vi stiller klokka to ganger hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, har tidligere tatt til orde for å avvikle hele ordningen. Han mener det er helsefarlig å stille klokka frem og tilbake.

– Flere studier viser at faren for både hjerteinfarkt og bilulykker er mye større like etter at klokka stilles en time frem om våren. Folk som fra før har søvnforstyrrelser sliter. Vi burde virkelig avvikle hele konseptet, har professor Pallesen tidligere uttalt.

Ifølge en svensk undersøkelse stiger antall blodpropper i hjertet med fire prosent ved overgangen til sommertid. Rickard Ljung ved Karolinska Institutet, en av legene som står bak undersøkelsen, forklarer dette med at kroppen stresses.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgangen til vintertid i oktober er annerledes. Risikoen for akutt hjertesykdom går da ned fordi folk får en ekstra time med søvn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Sommertid gjør oss syke

Droppet permanent sommertid

For øvrig kan det nevnes at Russland i 2014 avsluttet et tre år langt eksperiment med permanent sommertid.

Det var landets tidligere president Dmitrij Medvedev som sto bak reformen, som samtidig reduserte antallet tidssoner fra elleve til ni.

Medvedevs sommertidsreform fra 2011 ble begrunnet med at den stadige vekslingen mellom sommertid og vintertid forstyrret folks biologiske rytmer og skapte vansker for husdyrholdet, med «ulykkelige kuer» som resultat, ifølge NTB.

Men sommertid hele året innebar at russerne måtte opp en time tidligere på mørke og kalde vintermorgener, noe mange var svært lite fornøyd med.

Da det mislykkede eksperimentet ble avsluttet, og president Putin hadde signert en lov som i stedet gir permanent vintertid, ble også alle elleve tidssoner, fra Kamtsjatka i Stillehavet til Kaliningrad i Østersjøen, gjeninnført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sommertid gjør oss syke

Stille klokka frem eller tilbake?

Er du en av dem som sliter med å huske om klokka skal stilles frem ved overgang til og fra sommertid? Justervesenet foreslår følgende huskeregel:

Ta utgangspunkt i at man ser frem til sommerferien, og at man derfor stiller klokka frem om våren. Om høsten lengter man tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake.