Meny

Norges viktigste nummer fyller 50 år

Postnummer er viktig for at pakker og brev skal komme korrekt og raskt fram. Foto: Håvard Jørstad.
Den 18. mars 1968 ble postnummeret innført.

Det startet som noe mange nordmenn mente var unødvendig. Deretter ble det fire sifre mange føler seg sterkt knyttet til og som er med på å gi nordmenn stedsidentitet. Sagt på en flåsete måte: Si meg hvilket postnummer du har, og jeg skal si deg hvem du er. I hvert fall hvor du kommer fra.

I dag er det nøyaktig 50 år siden Norge fikk postnumre.

En ung Wenche Myhre frontet innføringen av postnummer i etatsorganet Post.

Innføringen var en av de første milepælene på vei mot dagens digitale samfunn, skriver Posten i en pressemelding i forbindelse med jubileet.

Vant med at postmannen kjente alle

Da postnumrene ble innført den 18. mars 1968 skjedde det med både brask og bram og store reklamekampanjer. Fram til da var mange nordmenn vant med at postmannen kjente alle. Norge anno 1968 hadde nemlig bare 3,8 millioner innbyggere, og folk flyttet i langt mindre grad enn i dag. Men både Norge og postmengdene vokste. 

Generaldirektør i Postverket, Rangvald Rustang Bru, forutså betydningen allerede i 1968:

«Innføringen av postnummer er noe av de viktigste som har skjedd i etaten vår på lang tid. Det er viktig fordi det betyr det første skrittet inn i en ny hverdag», skrev han i bedriftsavisen Post.

Fra starten var i underkant av 2000 postnummer i bruk. I dag finnes det 4855 postnummer i Norge. Cirka 3.000 brukes til gateadresser, ca 1600 til postbokser og ca 250 til begge deler.

– Postnummeret betød store endringer både for de ansatte i Postverket og ikke minst for kundene. Som ved alle endringer i Posten møtte også dette motstand, og det tok lang tid før alle tok det i bruk, forteller Frode Wold, som er postnummeransvarlig i Posten.

Les også:  I år får du ikke denne regningen i posten lenger

Viktig ikke bare som adresse

I dag brukes postnumrene blant annet for å gjøre det enklere for posten å nå fram. Men mange bedrifter og samfunnsorganisasjoner benytter også postnummer i sine systemer til andre formål enn adressering. Dette kan være beregning av forsikringspremier, frakttillegg for bensin, statistikk, «finn din nærmeste butikk» osv. Det er også ulike ruteberegninger som benytter postnummer, skriver Posten i pressemeldingen.

Les også:  Pensjonsslippen tilbake i posten til sommeren

Postnummer er dermed et viktig datasett for samfunnet og er en del av det som måles av Global open data index. Dette er en internasjonal revisjon som tar for seg de viktigste grunndataene i samfunnet og sjekker tilgjengelighet, om datasett er gratis, hvor ofte de er oppdatert mv. Norge scorer fullt på postnummer ved siste måling, som var i 2015.

Les også:   Posten advarer mot dårligere tjenester

Helse og livsstil
Populært