Meny

Krise på skrei-festival i Oslo - vogntog må omdirigeres

Skreien er landet også i mang en restaurant i hovedstaden. Men da Indre Oslofjord Fiskerlag og Fisketorget åpnet helgens skreifestival fredag, tok det helt av.

Allerede fredag gikk mølje-middagene unna til de grader, at skrei-beholdningen her på kanten av Rådhus-brygga var i ferd med å gå tom - med to festivaldager gjenstående.

Da tok en av hedersgjestene, Rolf Domstein som driver en av landets største sjømatkonserner, grep.

- Jeg omdirigerer et vogntog på vei til Italia hit om det trengs for å sikre serveringen i helga, forteller Domstein til ABC Nyheter.

Fisk for evigheten

Stemningen i Oslo til tross - den ikoniske fiskeskatten fra Lofoten og Vesterålen, torsken fra Barentshavet som kommer dit for å gyte, blir blåbær mot betydningen av skreien i utlandet.

– Mens vi sitter her i dag, har 500 spanske restauranter skrei på menyen. Skreien er Norgeshistoriens beste historie, sa fiskeriministerens statssekretær Veronica Pedersen Åsheim ved åpningen av skreidagene i Oslo fredag.

– Den kan bare fanges på de villeste og vakreste steder på jorda, la hun til.

VARM OM HJERTET: August Fjeldskår. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Lederen av Fiskerlaget Sør, August Fjeldskår, hadde også tatt turen til skreifesten i hovedstaden. Om kort tid seiler han opp til Lofoten for å delta i skreifiske for 46. gang.

– Når du ligger på innersida av Skomvær og ser denne mengden fisk, blir du varm om hjertet, sa han til forsamlingen og fortsatte:

– Tenk at vi i dag har den største bestanden siden krigen, selv om vi har en flåte som kunne fisket flatt på to år.

MØLJE: Den tradisjonsrike retten mølje består av skrei, lever og rogn. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Men vi har en forvaltning for evigheten.

Les også:   Endelig er skreien her

– Fisken skapte staten

– Hold en bit opp og tenk på at den har svømt 3000 kilometer for å komme til oss! utbrøt Sverre Jervell da skreien var servert.

Jervell er en entusiastisk tilhenger av Fisketorget i Oslo, som han håper blir mest mulig folkelig og livat. Fisketorget beliggende på det mange karakteriserer som Oslos beste tomt, kom etter manges mening skjevt ut, med høye stettglass og tilsvarende priser.

FISKETORG-ENTUSIAST: Sverre Jervell konstaterer at den norske stat neppe kunne oppstå uten torsken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Gode viner finnes fortsatt, men Fiskerlaget har langt på vei fått jekket prisene og stilen ned til folkelig nivå.

Jervell, som er pensjonert diplomat med mange år i blant annet Tyskland, kunne fortelle at et annet torskeprodukt, tørrfisken, har en utrolig holdbarhet.

– I Lübeck ble det funnet 500 år gammel tørrfisk. Den kunne brukes i bacalao! fortalte han.

Ifølge Jervell sto fisken for 80 prosent av norsk eksportinntekter for drøyt 100 år siden.

– Den finansierte embetsmenn, Stortinget og kirka. Ville vi hatt en egen stat uten? spurte han.

Les også:   Drikke som passer til skreien

Fetteren gyter ved Operaen

Arrangøren Indre Oslofjord Fiskerlag har naturlig nok ikke tilgang til skrei, men lokale fiskere ligger til kai ved Rådhuset daglig med fangster blant annet av skreiens fetter kysttorsken.

– I motsetning til skreien som er så sprek, er kysttorsken doven og slapp, forteller Sverre Jervell, som har skrevet bok om Oslofjorden.

– Kysttorsken går ikke langt for å gyte. Den reiser inn til en gyteplass som faktisk bare er et par hundre meter fra scenen til Operaen i Oslo, sa Jervell.

Les også:   Bevist: Torsk og skrei er samme art

Helse og livsstil
Populært