Alzheimersrammet glemte at han var gift - giftet seg med kona på ny

De hadde vært gift i 34 år, så fridde alzheimersrammede Michael til kona på ny.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kjærligheten er sterkere enn alt, forteller Linda Joyce (64) som nylig giftet seg på ny med sin kjære Michael Joyce (68).

Det newzealandske paret sa første gang ja til hverandre for 34 år siden, men da Michael ble rammet av Alzheimers i 2010, begynte hukommelsen å svikte og minnene forvitret. Michaels kjærlighet til Linda forsvant likevel ikke. Stor var derfor gleden og overraskelsen da Michael nylig fridde til sin kjære igjen.

Linda svarte ja.

– Du svarer ikke at 'åh, men vi er allerede gift'. Så jeg sa at det klart jeg vil det, og tenkte at han kanskje kom til å glemme det igjen, forteller Linda Joyce i intervju med den newzealandske nyhetstjenesten Stuff.

Men Michael glemte ikke hva han hadde spurt sin kjære om. Da han våknet opp neste morgen husket han alt og spurte gledesstrålende om når bryllupet skulle stå.

– Hva med til helga?, svarte Linda.

Se også: Plutselig hun datteren sin

Utfordrende

Livet med Alzheimers er tøft, både for den som rammes og for de pårørende. Sykdommen fører til tap av hjerneceller, som igjen gjør at det stadig blir vanskeligere å snakke, skrive og huske. For hvert år som går, blir livet litt annerledes. Mange opplever at ens kjære blir en fremmed etter hvert som historien deres viskes ut.

Les også: Ny test kan gi svar på når man får Alzheimers

Linda Joyce innrømmer at det har vært mange tunge øyeblikk, siden Michael fikk demensdiagnosen for åtte år siden. Samtidig er hun full av kjærlighet og beundring for mannen hun i 1984 sa ja til å dele både gode og dårlige dager med.

– Jeg er stum av beundring over ham. Vi har vært gjennom så mye, og det har vært en hjerteknusende reise. Men dette har vært så spesielt for oss, sier Joyce - som forteller at hun tok kontakt med naboer og venner da planene om et bryllup nummer to var et faktum.

– Til tross for et forvirret sinn, er det tydelig at dette er noe han kjenner på og virkelig vil. For Michael vil dette være bryllupet vårt, men for våre venner og meg selv vil dette være en dyrebar og uforglemmelig begivenhet, skrev Joyce på nabolagets nettsider. Der spurte hun også om det fantes noen som kanskje kunne si noen ord bryllupet og vigsle dem.

Les også: – Jeg gir blaffen i om han vet navnet mitt. Han blir glad med hele seg når jeg kommer

Bryllup

Responsen uteble ikke. Til tross for få dagers varsel og planlegging, fant bryllupsseremonien sted sist helg ved Lake Hamilton, 150 kilometer sør for byen Auckland på New Zealand. Til stede var 15 nære familiemedlemmer og venner.

Bryllupsseremonien ble avsluttet med lyden av sekkepiper som kom ut av en høyttaler. Musikken var hentet fra Michaels favorittfilm Forrest Gump. Og at det var sekkepiper var heller ikke tilfeldig. Både Michael og Joyce er nemlig født i Glasgow i Skottland. Joyce flyttet imidlertid til New Zealand som barn, mens Michael flyttet til Auckland rett før paret giftet seg første gang.

– Hver gang jeg ser på ham føles mitt hjerte helt. Jeg føler meg så heldig som er gift med slik en utrolig mann, forteller Joyce.

– Det var ment å skulle bli oss. Vi har viet våre liv til hverandre, og jeg vil elske ham for evig. Kjærligheten er sterkere enn alt.

Se den rørende videoen av ekteparet øverst.

Les også: Livet med Alzheimer

Se også: Minnene man ikke vil glemme

Magisk: Se hva som skjer når demente får høre ACDC

Personvernpolicy