Meny

– Ikke alle gutter vil være tøffe og ikke alle jenter vil være søte

Denne videoen til The Just Kids Campaign tar nettet med storm.

Torny Hesle var lei av hvordan H&M deler barneklær i kunstige og gammeldagse kjønnsroller. Nå utfordrer hun klesgiganten med egen gratiskampanje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august i fjor gikk Torny Hesle fra Oslo inn på Hennes & Mauritz sin Facebook-side hvor hun i et innlegg konfronterte klesgiganten for sin kjønnsinndeling i barneavdelingen.

Innlegget høstet mye engasjement og delinger, men svaret fra H&M var ikke mye å bli særlig klok på.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com
Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

– Det var ikke et spesielt oppløftende svar. Det skjer for lite endringer og dette er noe vi må få fikset opp i nå, mens barna våre fortsatt er barn. Så min kollega Ingrid Lea og jeg bestemte oss for å ta saken i egne hender og lage kampanjen vi skulle ønske de selv hadde laget, forteller Hesle til ABC Nyheter.

– Jeg håpet at vi skulle treffe en nerve, og det har vi definitivt gjort. Responsen på filmen jeg nylig delte på Facebook viser hvor mange som sårt ønsker seg en endring i samfunnet vårt hva gjelder hvordan vi møter barn.

– En del svarer meg at jeg kan jo bare handle i den avdelingen jeg vil. Og det gjør jeg. Men for mange er det å handle i motsatt avdeling en barriere, og vi blir heller ikke kvitt kommentarer om «guttegensere» og «jentegensere» om vi ikke tar problemet ved rota.

– Kun snakk om vrangvilje

Sammen står Hesle og Lea, som begge jobber i reklamebransjen, bak kampanjen The Just Kids Campaign. På nettsiden foreligger både video (som du kan se øverst i saken) og bilder der jenter poserer like naturlig med brølende dinosaurer eller oppbyggende slagord, som gutta går med rosa hettegenser eller glinsende hjerter.

Samtlige klær er fra H&Ms barnekolleksjon.

Kleskjeden har stående invitasjon til fritt å benytte seg av både bilder og video som del av egen kampanje, uten at det vil koste en rød øre.

(Saken fortsetter under)

Ingrid Lea (t.v.) og Torny Hesle. Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com
Ingrid Lea (t.v.) og Torny Hesle. Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

– Vi ønsket å produsere dette som en profesjonell kampanje slik vi jobber med til vanlig. Det skulle være så gjennomført at det kun er snakk om vrangvilje hvis de ikke vil bruke det. Det er bare for dem å legge på logo, sier Hesle.

– Samtidig så vi vårt snitt til å utfordre litt på hva slags type barn de har med i slike kampanjer, fortsetter hun engasjert.

Kampanjen retter seg direkte mot H&M, men kunne den også vært rettet mot andre aktører som selger barneklær, som for eksempel Kids eller Cubus?

– Vi har gått for den største og verste når det kommer til kjønnsdeling av barneklær. H&M har mer enn 4.500 butikker i 69 land. Det er få kjeder som går foran som et godt eksempel, men hvis H&M endrer seg så vil nok flere følge etter.

Les også: Jeg, kvinnen, det annet kjønn

Kjoler for jenter og gutter

Hesle har ennå til gode å se store norske kjeder som tar et skikkelig oppgjør med kjønnsdelingen. Hun trekker frem britiske John Lewis som en kjede som har tatt et steg i riktig retning.

– De tok et oppgjør i fjor og har sluttet å merke klærne med «gutt» eller «jente». På alle barneklærne står det enkelt og greit «Boys and Girls», inkludert kjoler. Det gjør at man står langt mer fritt til å velge. Dersom noen andre kjeder kunne tenke seg å gå foran som et godt eksempel her hjemme er det bare å ta kontakt, så skal vi nok få ordnet noe for dem og.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com
Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

Kjønnsdeling i klesbutikkenes barneavdeling er et todelt problem, der det ene er å sette merkelappen «Gutt» eller «Jente». Det andre er at det lages vidt forskjellige kolleksjoner for gutter og jenter. Både i reklame og i nettbutikken gis det inntrykk av at gutter skal gå ikledd skumle dinosaurer, mens jenter skal ha en rosa og snillere dinosaur med et hjerte på.

– Det skaper et dårligere utvalg, og mange opplever det som en barriere å skulle handle i motsatt avdeling. Jeg gjør det gjerne selv, men når alle spør meg om sønnen min er jente bare fordi han har på seg rosa, så har vi havnet der at man automatisk tolker at rosa er en farge for jenter.

Hesle understreker at målet ikke er at alle barn skal være like, men at alle barn, uavhengig av kjønn, skal ha mulighet til å velge fritt hvem de er.

– Ikke alle gutter vil være tøffe og ikke alle jenter vil være søte. Det finnes kvinnelige astronauter, så at H&M kommuniserer at NASA-T-skjortene er forbeholdt gutta er bare helt på tryne.

Les også: Slik utfordret norske kvinner kjønnsrollene

En ironisk tid

Har det alltid vært slik at kleskjedene har operert med skarpt skille mellom gutte- og jenteklær? Kikker man for eksempel i fotoalbum med bilder fra skoleklasser og barnebursdager på 1970- og 1980-tallet, kan man få inntrykk av at det var litt mer åpent for hva barn hadde på seg av farger og mønstre sammenliknet med dagens kolleksjoner og reklameplakater.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com
Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

Torny Hesle, som selv er født sent på 80-tallet, mener foreldre på 70-tallet var mer bevisst på at barn skulle få utvikle seg til den de var og at man ikke skulle inndele så mye på kjønn.

– Da jeg vokste opp på 90-tallet, begynte det nok å bli litt mer kjønnsinndelt igjen. Men i dag er det hundre ganger verre. Den gang gikk vi fortsatt mye i sportsklær og joggedresser, det var langt flere farger og ikke like mye «statements» som nå. I dag er det vanskelig ikke å spørre seg hvor det gikk galt.

– Til gjengjeld har vi i dag en større toleranse for det å være seg selv, i alle fall som voksen. Det er det som gjør det hele så ironisk, at det i barneavdelingen bare er rom for to sett med stereotyper og at små mennesker som ennå ikke helt vet hvem de er, ikke får lov til å finne ut av det selv.

Les også: Når likestilling blir et verdenssyn

– Legger ansvaret på forbrukeren

Hesle forteller om fantastisk positiv respons på kampanjen, og mange sier de håper H&M (og andre kjeder) tar det til etterretning. Når det gjelder H&M selv, beskriver Hesle responsen fra Vibeke Holann, markedssjef for H&M i Norge og Island, som et hyggelig, men ikke spesielt aktivt svar.

– H&M har svart at de elsker konseptet og tar innspillene våre videre, men jeg har ikke inntrykk av at de ønsker å bruke materialet. Som vanlig svarer de også at alle er velkomne til å handle i den avdelingen de vil, men jeg savner å se at de faktisk tør å stå for det utad. Det er en unik mulighet for dem til å dele noe positivt.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

Selv om alle kan handle i den avdelingen de vil, mener Hesle det kommer med en ekstra prislapp.

– Det blir en kamp man må ta på hjemmebane og det blir ditt ansvar å lære sønnen din at hvis noen sier at det der er en jentegenser så skal han ikke bry seg om det. Hvis folk handler i motsatt avdeling så er det på tross av, ikke på grunn av, mener Hesle før hun avslutter:

– Til nå har det vært litt mye prat, men ikke så mye handling. H&M har nå en gylden mulighet til faktisk vise at de mener de sier.

Les også: Barnejakker klarte ikke Forbrukerrådets test

Synes kampanjen er vakker

ABC Nyheter har tatt kontakt med H&M for å få deres tanker om initiativet og hvorvidt de vil benytte seg av kampanjematerialet Torny Hesle og Ingrid Lea har laget for dem. I en e-post gir de samme svar som de har gitt til andre medier tidligere:

– Vi i H&M synes kampanjen er vakker og vi elsker det inkluderende budskapet! Hos oss er alle hjertelig velkomne til å handle hvor man ønsker, uavhengig av avdeling, skriver Vibeke Holann, markedssjef i H&M Island og Norge. Hun fortsetter:

– Vi inspireres av slike budskap, og vil ta den inspirasjonen med oss videre i våre prosesser. Selv om Torny og Ingrid ikke har sett stor nok forandring hos oss ennå, så hører vi dem.

Les også: Jan Elisabeth Lindvik (62) vil skammen til livs

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama
Siste nytt
20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama
Populært