Meny

– Ikke alle gutter vil være tøffe og ikke alle jenter vil være søte

Denne videoen til The Just Kids Campaign tar nettet med storm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torny Hesle var lei av hvordan H&M deler barneklær i kunstige og gammeldagse kjønnsroller. Nå utfordrer hun klesgiganten med egen gratiskampanje.

I august i fjor gikk Torny Hesle fra Oslo inn på Hennes & Mauritz sin Facebook-side hvor hun i et innlegg konfronterte klesgiganten for sin kjønnsinndeling i barneavdelingen.

Innlegget høstet mye engasjement og delinger, men svaret fra H&M var ikke mye å bli særlig klok på.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

– Det var ikke et spesielt oppløftende svar. Det skjer for lite endringer og dette er noe vi må få fikset opp i nå, mens barna våre fortsatt er barn. Så min kollega Ingrid Lea og jeg bestemte oss for å ta saken i egne hender og lage kampanjen vi skulle ønske de selv hadde laget, forteller Hesle til ABC Nyheter.

– Jeg håpet at vi skulle treffe en nerve, og det har vi definitivt gjort. Responsen på filmen jeg nylig delte på Facebook viser hvor mange som sårt ønsker seg en endring i samfunnet vårt hva gjelder hvordan vi møter barn.

– En del svarer meg at jeg kan jo bare handle i den avdelingen jeg vil. Og det gjør jeg. Men for mange er det å handle i motsatt avdeling en barriere, og vi blir heller ikke kvitt kommentarer om «guttegensere» og «jentegensere» om vi ikke tar problemet ved rota.

– Kun snakk om vrangvilje

Sammen står Hesle og Lea, som begge jobber i reklamebransjen, bak kampanjen The Just Kids Campaign. På nettsiden foreligger både video (som du kan se øverst i saken) og bilder der jenter poserer like naturlig med brølende dinosaurer eller oppbyggende slagord, som gutta går med rosa hettegenser eller glinsende hjerter.

Samtlige klær er fra H&Ms barnekolleksjon.

Kleskjeden har stående invitasjon til fritt å benytte seg av både bilder og video som del av egen kampanje, uten at det vil koste en rød øre.

(Saken fortsetter under)

Ingrid Lea (t.v.) og Torny Hesle. Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

– Vi ønsket å produsere dette som en profesjonell kampanje slik vi jobber med til vanlig. Det skulle være så gjennomført at det kun er snakk om vrangvilje hvis de ikke vil bruke det. Det er bare for dem å legge på logo, sier Hesle.

– Samtidig så vi vårt snitt til å utfordre litt på hva slags type barn de har med i slike kampanjer, fortsetter hun engasjert.

Kampanjen retter seg direkte mot H&M, men kunne den også vært rettet mot andre aktører som selger barneklær, som for eksempel Kids eller Cubus?

– Vi har gått for den største og verste når det kommer til kjønnsdeling av barneklær. H&M har mer enn 4.500 butikker i 69 land. Det er få kjeder som går foran som et godt eksempel, men hvis H&M endrer seg så vil nok flere følge etter.

Les også: Jeg, kvinnen, det annet kjønn

Kjoler for jenter og gutter

Hesle har ennå til gode å se store norske kjeder som tar et skikkelig oppgjør med kjønnsdelingen. Hun trekker frem britiske John Lewis som en kjede som har tatt et steg i riktig retning.

– De tok et oppgjør i fjor og har sluttet å merke klærne med «gutt» eller «jente». På alle barneklærne står det enkelt og greit «Boys and Girls», inkludert kjoler. Det gjør at man står langt mer fritt til å velge. Dersom noen andre kjeder kunne tenke seg å gå foran som et godt eksempel her hjemme er det bare å ta kontakt, så skal vi nok få ordnet noe for dem og.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

Kjønnsdeling i klesbutikkenes barneavdeling er et todelt problem, der det ene er å sette merkelappen «Gutt» eller «Jente». Det andre er at det lages vidt forskjellige kolleksjoner for gutter og jenter. Både i reklame og i nettbutikken gis det inntrykk av at gutter skal gå ikledd skumle dinosaurer, mens jenter skal ha en rosa og snillere dinosaur med et hjerte på.

– Det skaper et dårligere utvalg, og mange opplever det som en barriere å skulle handle i motsatt avdeling. Jeg gjør det gjerne selv, men når alle spør meg om sønnen min er jente bare fordi han har på seg rosa, så har vi havnet der at man automatisk tolker at rosa er en farge for jenter.

Hesle understreker at målet ikke er at alle barn skal være like, men at alle barn, uavhengig av kjønn, skal ha mulighet til å velge fritt hvem de er.

– Ikke alle gutter vil være tøffe og ikke alle jenter vil være søte. Det finnes kvinnelige astronauter, så at H&M kommuniserer at NASA-T-skjortene er forbeholdt gutta er bare helt på tryne.

Les også: Slik utfordret norske kvinner kjønnsrollene

En ironisk tid

Har det alltid vært slik at kleskjedene har operert med skarpt skille mellom gutte- og jenteklær? Kikker man for eksempel i fotoalbum med bilder fra skoleklasser og barnebursdager på 1970- og 1980-tallet, kan man få inntrykk av at det var litt mer åpent for hva barn hadde på seg av farger og mønstre sammenliknet med dagens kolleksjoner og reklameplakater.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

Torny Hesle, som selv er født sent på 80-tallet, mener foreldre på 70-tallet var mer bevisst på at barn skulle få utvikle seg til den de var og at man ikke skulle inndele så mye på kjønn.

– Da jeg vokste opp på 90-tallet, begynte det nok å bli litt mer kjønnsinndelt igjen. Men i dag er det hundre ganger verre. Den gang gikk vi fortsatt mye i sportsklær og joggedresser, det var langt flere farger og ikke like mye «statements» som nå. I dag er det vanskelig ikke å spørre seg hvor det gikk galt.

– Til gjengjeld har vi i dag en større toleranse for det å være seg selv, i alle fall som voksen. Det er det som gjør det hele så ironisk, at det i barneavdelingen bare er rom for to sett med stereotyper og at små mennesker som ennå ikke helt vet hvem de er, ikke får lov til å finne ut av det selv.

Les også: Når likestilling blir et verdenssyn

– Legger ansvaret på forbrukeren

Hesle forteller om fantastisk positiv respons på kampanjen, og mange sier de håper H&M (og andre kjeder) tar det til etterretning. Når det gjelder H&M selv, beskriver Hesle responsen fra Vibeke Holann, markedssjef for H&M i Norge og Island, som et hyggelig, men ikke spesielt aktivt svar.

– H&M har svart at de elsker konseptet og tar innspillene våre videre, men jeg har ikke inntrykk av at de ønsker å bruke materialet. Som vanlig svarer de også at alle er velkomne til å handle i den avdelingen de vil, men jeg savner å se at de faktisk tør å stå for det utad. Det er en unik mulighet for dem til å dele noe positivt.

Foto: Rune Bendiksen/hanrune.no - Justkidscampaign.com

Selv om alle kan handle i den avdelingen de vil, mener Hesle det kommer med en ekstra prislapp.

– Det blir en kamp man må ta på hjemmebane og det blir ditt ansvar å lære sønnen din at hvis noen sier at det der er en jentegenser så skal han ikke bry seg om det. Hvis folk handler i motsatt avdeling så er det på tross av, ikke på grunn av, mener Hesle før hun avslutter:

– Til nå har det vært litt mye prat, men ikke så mye handling. H&M har nå en gylden mulighet til faktisk vise at de mener de sier.

Les også: Barnejakker klarte ikke Forbrukerrådets test

Synes kampanjen er vakker

ABC Nyheter har tatt kontakt med H&M for å få deres tanker om initiativet og hvorvidt de vil benytte seg av kampanjematerialet Torny Hesle og Ingrid Lea har laget for dem. I en e-post gir de samme svar som de har gitt til andre medier tidligere:

– Vi i H&M synes kampanjen er vakker og vi elsker det inkluderende budskapet! Hos oss er alle hjertelig velkomne til å handle hvor man ønsker, uavhengig av avdeling, skriver Vibeke Holann, markedssjef i H&M Island og Norge. Hun fortsetter:

– Vi inspireres av slike budskap, og vil ta den inspirasjonen med oss videre i våre prosesser. Selv om Torny og Ingrid ikke har sett stor nok forandring hos oss ennå, så hører vi dem.

Les også: Jan Elisabeth Lindvik (62) vil skammen til livs

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid
Siste nytt
02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid
Populært