Einar og huldra vant ABC elsker tre!

<p>Einar T. Endrerud vant et helgeopphold i en tretopphytte.</p>
Einar T. Endrerud vant et helgeopphold i en tretopphytte. Foto: Privat

– Jeg hadde ikke forventet å vinne. Jeg var på besøk hos treet i sommer, og det står der fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Einar T. Endrerud stakk av med seieren i konkurransen ABC elsker tre, hvor vi inviterte leserne våre til å sende et bilde av sitt favoritt-tre. Endrerud ble kåret til månedsvinner i mai for historien «Huldra stivnet da sola rann», men hadde ikke forvente å klatre helt til topps i konkurransen.

– Jeg hadde ikke forventet å vinne. Jeg var på besøk hos treet i sommer, og det står der fortsatt. Det er et helt unikt tre, sier han til ABC Nyheter.

Endrerud vinner en helgetur til en tretopphytte i Brumunddal.

Huldra får stå

Han forteller at «Huldra», som egentlig er et dødt tre, står på Dokka, i skogen som nevøen eier.

Jeg ble med en gang fascinert av treets utseende, og forbindelse til Huldra var nærliggende. Jeg har også fundert på hvordan dette treet så ut da det levde.., skrev Einar T. Endrerud.
Jeg ble med en gang fascinert av treets utseende, og forbindelse til Huldra var nærliggende. Jeg har også fundert på hvordan dette treet så ut da det levde.., skrev Einar T. Endrerud.

– Broren min eide skogen tidligere, så han har nok visst om treet en stund. Da vi var på tur opp til hytten viste han meg treet. Jeg synes det var helt fantastisk. Det er rundt seks meter høyt, og jeg tenkte med en gang på en hulder som hadde stivnet. Det ligger rett ved et vann, og jeg har flere ganger lurt på hvordan det har vokst seg sånn. Det er neimen ikke mange trær som blir så rare, sier årsvinneren og legger til:

– Det er jo dødt, men det får stå. Det ligger litt på åsen og det er en halvtimes gange fra nærmeste vei.

– Kanskje dere skal sette opp et skilt på treet hvor det står «Årsvinner: ABC elsker tre»?

– Jeg må nesten prate med eieren av skogen om det, svarer Endrerud som ikke er helt sikker på hvem han skal ta med seg.

– Det må jeg tenke litt på. Jeg gleder meg!

– Dette var et veldig stilig tre

I juryen som kåret årsvinneren satt Jon Bjartnes i WWF, Ida Aarø, rådgiver i Skogeierforbundet og Espen Udland, administrerende direktør og ansvarlig redaktør for ABC Startsiden. De fikk i oppdrag å velge to favoritter blant månedsvinnerene.

– Dette var et veldig stilig tre, og et godt bilde der tittelen passet bra. Som fotografen fortalte i historien får det man til å undre på hvordan treet så ut når det levde. Treet minner meg om den ville, norske naturen og gir meg lyst til å dra ut på tur, sier Aarø i Skogeierforbundet.

Hun får støtte av Udland i ABC Startsiden.

Espen Udland er administrerende direktør i ABC Startsiden.
Espen Udland er administrerende direktør i ABC Startsiden.

– Alle som har vandret i skogen har funnet sin lille eventyrskog. Alle har sine egne opplevelser i skogen. Opplevelser og «synsbedrag» beriket av folkeeventyrene våre. Rare skapninger som hekser, troll og Huldra som «sprekker» ved soloppgang. Skumringen som gir næring til historier som fortelles rundt bålet. Og «skrekkhistorier» som fortelles i teltet, liggende i soveposen ute i skogen, med lommelykt lysende skrått opp i ansiktet som forteller.

Andre historier juryen la ekstra merke til var:

«Eika vegvesenet lot få stå i fred»

– En historie om makt og kjærlighet: Treet folk var så glade i at det fikk både asfalt og planleggere til å bøye seg, sier Jon Bjartnes i WWF.

«Den hule linda»

– Minner oss om at eventyret finnes i virkeligheten. Der inne lukter det rått av mold og sopp, sier sier Jon Bjartnes i WWF.

«Sitter på gjerdet og venter»

– Valget falt på dette treet rett og slett fordi det fikk meg til å le. Også her var det bra samsvar mellom motiv og tittel. Det ser jo faktisk ut som treet sitter på gjerdet! Dette treet viser også hvordan trær er gode til å tilpasse seg til voksestedet sitt. Dette treet har møtt på en hindring, men det har ikke stoppet det fra å vokse. Trær søker lyset ovenfra, så her ble løsningen å slynge seg rundt gjerdet, sier Ida Aarø i Skogeierforbundet.

«Kampen for tilveret»

– Sterk livsvilje og tilpasningsdyktig. Det å overleve i 1.100 meters høyde i skrinn og karrig jord i kanskje flere hundre år, er imponerende, sier Espen Udland i ABC Startsiden.

Månedsvinner april: Kampen for tilveret


Personvernpolicy