– Jeg fant rett og slett ut at Gud ikke kunne eksistere

ABC Nyheter møtte twitterlegen Wasim Zahid midt i julestria.
ABC Nyheter møtte twitterlegen Wasim Zahid midt i julestria. Foto: Privat

For den ateistiske Twitter-legen Wasim Zahid er julen tid for å markere nestekjærlighet og nytelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg begynte å stille spørsmål ved alt, sier Wasim Zahid midt i julestria.

Han er kjent som Twitter-legen, med en doktorgrad i hjertesykdommer. Zahid har også markert seg som skribent, foredragsholder og forfatter. Hjertesakene er integrasjon og god folkehelse. Helse er som kjent både psykisk og fysisk betinget.

Tvil og sannhet

Vi er omringet av julens magi, og stress. Kjøpt, sprayet, pyntet og pakket omringer den oss. Stemningene og fortellingene som skal trigge en blanding av nostalgi, kjærlighet og håp for menneskeheten.

Men en lege vil ha svar. Han vil dissekere, undersøke og finne feilen bak det som ikke er bra med oss. Å være vitenskapelig og akademisk anlagt er vanskelig å forene med religiøs tro, enten man er kristen, muslim eller hindu.

Wasim vokste opp i det han kaller en helt vanlig muslimsk familie.

– De var ikke konservative muslimer, men helt gjennomsnittlige. Men islam var det jeg kjente til og trodde på, inntil jeg ble voksen og student. Da stilte jeg stadig oftere spørsmål ved «sannheten». At Gud skulle stå bak skapelsen og universet. Men hvem hadde i så fall skapt Gud? At Guds budskap skulle gå gjennom noen utvalgte hellige personer virket ikke sannsynlig. Da begynte jeg å tvile, sier han.

– Tenkte du noen gang på å konvertere til en annen religion?

– Det er ulike gudsforestillinger i ulike religioner, men ingen av dem passet meg. Jeg fant rett og slett ut at Gud ikke kunne eksistere. Da var det heller ikke naturlig å tilhøre en religion lenger. Det var ikke noe med islam jeg reagerte på, men det generelle gudsbegrepet som ikke lot seg forene med min filosofiske og vitenskapelig anlagte tankegang. Min tilnærming til sannheten er rent vitenskapelig, forklarer han.

Les portrettet: Yama Wolasmal: Egentlig skulle han ha vært død

Opplysningstiden og «sannheter»

Vi lever i en ny opplysningstid, i et informasjonssamfunn. Fri flyt av kunnskap burde kanskje får flere til å tvile på religiøse «sannheter». Likevel er det svært mange som tror på noe, også på alternative sannheter. Hvorfor tror du det er sånn?

– Et ønske om noe større enn oss selv er iboende i mennesket. Å tro på noe godt som gir håp trøst, interaksjon, positive følelser, identitet, fellesskap, solidaritet og brorskap. Jeg tror mange føler at det å ha et personlig åndelig nivå gir noe godt. Men for meg ble det mer og mer klart at religion og annen tro er en menneskeskapt konstruksjon, som et forsøk på å forstå virkeligheten, meningen med eksistensen og livet etter døden, sier Zahid og legger til:

– Tro er med andre ord en menneskelig konstruksjon, men så lenge den er privat så er den en kilde til trøst håp og glede. Det er fint. Men når religion blir organisert og innskrenker adferd og frihet i form av regler og sosial kontroll, så ser jeg gjerne at vi får mindre av det. Jeg er negativ til hvordan religion skaper begrensninger.

Les portrettet: Lars Gule - terrorkjenneren

Julejogg

Julen er for mange en religiøs høytid, men egentlig stammer julefeiringen fra en hedensk skikk som markerer vintersolverv.

– Hva feirer du?

– Julen er for meg ikke noe religiøst, men hyggelig markering og tid for glede, koselig stemningsfest og familiesammenkomster. Mange muslimer markerer faktisk julen på en eller annen måte. De blir jo så klart preget av høytiden og all julestemningen, fridagene og at alle rundt oss koser seg ekstra. Mange har både juletre og julegaver til barna. Det er en kulturell begivenhet i landet vårt.

– Hvordan feirer familien Zahid julaften?

– Vi har juletre og julepynt! Julestjernen har hengt i vinduet en god stund i desember. Julemiddagen er alltid pinnekjøtt og barna får gaver, så det er en helt vanlig julaften, smiler han.

– For første gang på mange år har jeg fri hele julen, så det skal bli spennende å se hvordan jeg takler det! Det blir vel å se juleprogrammer på TV, spise god mat og gå turer. På julaften jogger jeg på formiddagen. Der har jeg alltid gjort, så kan jeg spise julematen med bedre samvittighet, legger han til.

Men Zahid feirer like gjerne andre høytider gjennom året også.

– Det er naturlig for meg å markere også de muslimske feiringene, som eid, men igjen er det kun for å kjenne på gleden ved å feire noe hyggelig sammen med andre, i stemningsfullt fellesskap.

Trist med Trump

– Hvis du ser bakover på året som var, hva vil du trekke frem til ettertanke?

– Ikke bare dette året, men de siste årene, har nyhetsbildet vært preget av konflikter, kynisme, krig og motsetninger. Man skulle tro verden går under og at alt er bare fælt. Men objektivt sett så går faktisk verden egentlig bedre enn noen gang. Det er mindre krig og fattigdom. Mange er opptatt av medmenneskelighet, solidaritet, humanisme og fellesskap. Dette er verdier som står sterkere enn før, og gjør at det er håp for fremtiden. Det er bra å fokusere mer på det positive, og være sammen med de som man er glad i synes jeg.

–Har du merket noe til rasisme selv?

– Nei, folk flest synes heller det er litt stas å gå til meg som lege, siden jeg jo er kjent som Twitterlegen, ler han.

– Og de aller, aller fleste er jo bare greie og hyggelige. Fordi noen skriker høyt så får man inntrykk av at det er mye rasisme, men det tror jeg ikke det er, smiler han.

– Har du nyttårsforsetter?

– I forlengelse av det jeg allerede har sagt om medmenneskelighet, fellesskap, solidaritet er det å stille opp for hverandre. Jeg vil gjøre min del for å bidra med det, og spre positivitet.

– Fra året som gikk, hva vil du trekke frem som har berørt deg mest?

– Nyhetsbildet har jo vært dominert av den amerikanske presidenten. Alt han sier og gjør. Jeg er fascinert av hvordan verdens mektigste land har fått en leder som oppfører seg sånn, med blanke løgner og hårreisende uttalelser. At det går så langt som det har gjort er uvant og rart. Det virker som det ikke er grenser for uanstendighet og lav standard, sier han og avslutter:

– Det blir bare drøyere og drøyere, og det er ubehagelig å tenke på. Visse personer og verv skal ha en viss verdighet. Vi vil jo ha ledere vi ser opp til, som rollemodeller. Jeg er bekymret for utviklingen av retorikken, og om dette er måten vi skal synes er greit å snakke på. Jeg håper folk flest har en sterk grunnmoral tross alt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen
Siste nytt
05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen
Populært