Meny

Fryktløse filmheltinner

«Wonder Woman» er den superheltfilmen fra DC Comics stall som har fått mest anmelderros.

«Ramboliner» og prinsesser, selvstendige mindreårige, amasoner og husmødre på biltur - historien om filmens heltinner byr på ikoniske rollemodeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da «Wonder Woman» inntok kinosalene tidligere i år, skilte den seg ut fra andre superheltfilmer på to viktige områder: Det var den første med kvinnelig regissør (Patty Jenkins ) og den hadde ikoniske Wonder Woman som hovedrolle, fremstilt i Gal Gadots skikkelse. Hvilket i seg selv er en sjeldenhet.

Filmen fikk ros av kritikerne for å ikke bare vise kvinner i full kamp med rustninger og våpen, men også for at den unngikk stereotyp-fella. Samtidig ble kritiske røster, som i forkant av premieren mente en kvinnelig hovedrolle ville sørge for at gutta holdt seg unna kinosalen, gjort til skamme:

Filmen spilte inn nærmere syv milliarder kroner på verdensbasis og sprengte den ene rekorden etter den andre. Flere kommenterte at «Wonder Woman» representerte en viktig milepæl på veien mot likestilling foran og bak kamera.

Wonder Woman kjemper side om side med blant annet Batman i «Justice League» , og i desember 2019 er det duket for en «Wonder Woman»-oppfølger, men i mellomtiden retter vi søkelyset mot elleve handlekraftige kvinnelige filmkarakterer som hver på sin måte gir sine respektive filmer heltefaktor og ikonstatus på lik linke med mannlige kolleger som James Bond, Indiana Jones, Wolverine og Jason Bourne.

Belle

Film: «Skjønnheten og Udyret» (1991)

Spilt av: Paige O'Hara (stemme)

Det var en gang en vakker brunette med klippekort på det lokale biblioteket, som drømte om eventyr i skarp kontrast til sitt ensartede dagligliv og ble ansett som rar av de andre landsbyboerne for sin selvstendighet. På toppen av det hele kastet hun den lokale kjekkasen Gaston på dør da han kom for å fri.

Kjærligheten fant Belle til slutt, men på hennes egne premisser. Og dermed åpnet hun døren for en ny type Disney-prinsesser som mener livet dreier seg om mer enn å bare finne drømmeprinsen.

17. mars 2017 var det duket for norgespremiere på live-action-versjonen, med Emma Watson i rollen som Belle.

Se også: Tiana / Mulan / Anna og Elsa


Chihiro

Film: «Chihiro og heksene» (2001)

Spilt av: Rumi Hiiragi (japansk stemme) / Daveigh Chase (engelsk stemme)

Siden 1984 har Studio Ghibli servert oss en perlerad av ambisiøse animasjonseventyr, og nesten samtlige med sterke, intelligente og egenrådige jenter i førersetet. «Chihiro og heksene» føyer seg pent inn i rekken med historien om den lille jenta som må finne tapperhet og arbeidsmoral i en parallell åndeverden for å frelse sine forheksede foreldre.
Til sammenlikning måtte det tretten filmer til før Pixar lanserte sin første heltinne i «Modig».

Se også: Sofi / Glede og Sorg / Major Kusanagi Motoko


Coffy

Film: «Coffy: Hevner uten nåde» (1973)

Spilt av: Pam Grier

«Coffy» markerte i 1973 begynnelsen på en undersjanger av blaxploitation , hvor fokus ble lagt på sterke, selvsikre kvinnelige hovedkarakterer med sort hudfarge. Regissør Quentin Tarantino, som i 1997 regisserte «Jackie Brown» med Pam Grier i tittelrollen, har bemerket at hun kan være den første kvinnelige actionstjerne i filmhistorien.

Coffy inntok en aktiv rolle hva gjaldt skytevåpen, bilkjøring og slåsskamper på lik linje med mennene, og ble en type rollemodeller man tidligere ikke hadde sett maken til.

Se også: Cleopatra Jones / Grace / Foxy Brown


Beatrix Kiddo

Film: «Kill Bill: Volume 1» (2003) og «Kill Bill: Volume 2» (2004)

Spilt av: Uma Thurman

Etter fire år i koma, er Beatrix Kiddo - aka «Black Mamba» aka «The Bride» - klar for å ta hevn over de som ødela livet hennes, og hevnen er best når den serveres blodig.

Kledd i tettsittende gul dress med svart stripe og med et sylskarpt samuraisverd for hånden, kaster hun seg inn i møte med Crazy 88 som står som en av de mest minneverdige kampscenene i nyere filmhistorie. Beatrix Kiddo er alle skurkers store skrekk, og vi krysser fingre for at planene om «Kill Bill: Volume 3» realiseres.

Se også: Æon Flux / Black Widow / Hit-Girl


Hermine Grang

Film: «Harry Potter»-filmene

Spilt av: Emma Watson

Det er tidenes underdrivelse å fastslå at «Gutten som overlevde» aldri ville opplevd å bli voksen om det ikke var for Hermine. Hennes grenseløse kunnskap om alt fra formler til magiske skapninger har vist seg å bli redningen utallige ganger, og selv om hun ikke er sentrum for historiene, er hun i høyeste grad sentral.

Hermine er handlekraftig, tøff og intelligent, og Emma Watsons portrett vil bli stående som den med størst innflytelse på barn som ser og kommer til å se de åtte Harry Potter-filmene.

Se også: Alice / Eowyn / Jo March


Katniss Everdeen

Film: «The Hunger Games» (2012) / «The Hunger Games: Catching Fire» (2013) / «The Hunger Games: Mockingjay - Part 1» (2014) / «The Hunger Games: Mockingjay - Part 2» (2015)

Spilt av: Jennifer Lawrence

Få unge actionheltinner i nyere tid kan måle seg med fryktløse Katniss Everdeen som gjennom filmene i «The Hunger Games»-sagaen ble ubestridt rollemodell for tenåringer verden over. Katniss er et naturtalent med pil og bue, tok søsterens plass i Dødslekene og blir ilden som tenner folkets ulmende opprør mot styresmaktene.

Se også: Hanna / Tris / Clary


Paikea

Film: «Whale Rider» (2002)

Spilt av: Keisha Castle-Hughes

Keisha Castle-Hughes er fremdeles en av de yngste nominert til Oscar for sitt nydelige spill som tolvåringen som må kjempe mot gamle fordommer og maori-tradisjoner. Paikeas bestefar nekter å godta henne som den neste høvdingen, men hun gir seg ikke og er fast bestemt på å vinne hans anerkjennelse, kjærlighet og samtidig bevise at jenter kan være like gode ledere som gutter.

Se også: Annie / Hoshi Izumi / Mattie Ross


Ellen Ripley

Film: «Alien - den 8. passasjeren» (1979) / «Aliens» (1986) / «Alien 3» (1992) / «Alien Oppstandelsen» (1997)

Spilt av: Sigourney Weaver

Av alle actionheltinner er det ingen over og ingen ved siden av løytnant Ellen Ripley, udødeliggjort av Sigourney Weaver i Alien-sagaen. Opprinnelig var karakteren skrevet som en mann, inntil en produsent foreslo å gjøre Ripley til kvinne. Resten er filmhistorie.

Høyreiste Ripley har overlevd gjentatt nærkontakt med utenomjordiske monstre takket være snarrådighet, handlekraft og mot, hun oser av styrke og kontroll, samtidig som hun kjemper for de hun elsker - og for seg selv - uten noen gang å gi slipp på sin kvinnelighet.

Se også: Sarah Connor / Trinity / prinsesse Leia Organa


Ronja Røverdatter

Film: «Ronja Røverdatter» (1984)

Spilt av: Hanna Zetterberg

Ronja Røverdatter, Pippi Langstrømpe, Lotta fra Bråkmakergata og Marikken er heltinner for generasjoner av barn og unge. Astrid Lindgrens forfatterskap rommer noen av litteraturhistoriens mest ikoniske heltinner som har hatt mye å si for hvordan vi har fått inn likestilling fra barndommen.

Historien om Ronja Røverdatter er fortellingen om jenta som følger sin samvittighet og står for det hun tror på, møter farer og konsekvenser ansikt til ansikt og er en trofast venn selv om omgivelsene vil annerledes.

Se også: Pippi Langstrømpe / Marikken / Lotta


Thelma og Louise

Film: «Thelma & Louise» (1991)

Spilt av: Susan Sarandon , Geena Davis

«Thelma & Louise» snudde opp-ned på kjønnsrollene og gjorde filmens tittelkarakterer, spilt av Susan Sarandon og Geena Davis til ikoner for generasjoner av kvinner.

Filmen brøytet vei for mange av de kvinnelige heltinnene som har kommet fra Hollywood siden 1991. De to venninnene krysset grenser for hva kvinner kunne gjøre på lerretet, og filmen var en medvirkende årsak til at repertoaret for kvinneroller ble større. Enkelte kritikere så «Thelma og Louise» som et angrep mot menn og mente de ble portrettert som nedlatende, voldelige svin.

Senere filmheltinner som Marge Gunderson i «Fargo» , Ryan Stone i «Gravity» og Maggie Fitzgerald i «Million Dollar Baby» kan takke Thelma og Louise for at de kjørte opp løypa. La oss krysse fingrene for at vi blir introdusert for enda flere uforglemmelige karakterer og rollemodeller på filmlerretet i årene som kommer.

Les også:

Arven etter Walt Disney

Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Marilyn Monroe - ikonet som aldri går av moten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand
Siste nytt
17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand
Populært