Kronprinsesse Mette-Marit om krystallsyken:

– Som å være på danskebåten

<p>Kronprinsesse Mette-Marit sier at hun er mye bedre nå etter at hun fikk krystallsyke i november. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
Kronprinsesse Mette-Marit sier at hun er mye bedre nå etter at hun fikk krystallsyke i november. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Scanpix

Kronprinsessen forteller at hun er bedringens vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en drøy måned siden ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit hadde fått krystallsyke.

Fakta om krystallsyken

* Krystallsyke er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen er ufarlig og vanligvis forbigående, men tilbakefall er vanlig.

* Det medisinske navnet er benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV). Dette betyr godartet, anfallspreget svimmelhet utløst av stillingsendringer. Svimmelheten kan gå over av seg selv, men behandling vil oftest gi raskere bedring.

* Symptomene er korte, kraftige anfall av karusellsvimmelhet, som kommer i forbindelse med hodebevegelser.

* Karusellsvimmelhet kalles også rotatorisk vertigo, og er en tydelig, ofte overveldende, følelse av at du selv eller omgivelsene roterer. Du får gjerne en sterk trang til å legge deg ned og holde deg fast. Du får ufrivillige øyebevegelser. Ubehaget minsker vanligvis hvis du ligger med hodet helt i ro og øynene lukket.

* Anfallene varer vanligvis bare i 10–20 sekunder, men du kan også være svimmel og ustø når du er oppe og går.

* Sykdommen skyldes en feilfunksjon i buegangene i det indre øret. Vi har tre bueganger i hvert øre, og disse inneholder små følere som sender signal til hjernen hver gang vi roterer på hodet. Ved krystallsyken sender buegangene feil signaler, slik at du noen ganger får en sterk følelse av at hodet roterer, selv om du egentlig er i ro.

* Årsaken til dette er noen små krystaller av kalkstein som finnes i en annen del av det indre øret. Disse kalles otolitter eller «øresteiner». Disse sitter normalt festet til en membran som registrerer hvilken stilling hodet befinner seg i. Krystallsyke oppstår når otolittene løsner fra membranen og faller inn i buegangene i det indre øret.

* Krystallsyke er vanligere jo eldre man blir. Årsaken er vanligvis ukjent, men hodeskade eller betennelsestilstander i det indre øret kan øke risikoen. Vitamin D-mangel kan også øke risikoen for sykdommen.

(Kilde: helse.no)

– Det går bra, altså. Men hun trenger noen dager til å komme seg. Hun har fått krystallsyke, men antakeligvis er det lett å behandle, og hun blir bra igjen om noen dager. Hun regner med å være i farta igjen til helgen, sa kronprins Haakon.

Tirsdag gjestet kronprinsessen P3morgen. Der kunne hun fortelle at formen nå er mye bedre, men at hukommelsen svikter enkelte ganger.

– Skjønte ikke hva som skjedde

På spørsmål om hvordan krystallsyke føles på kroppen, svarer kronprinsessen følgende:

– Det er veldig ubehagelig. Det oppleves som en blanding av å ha inntatt litt for mye, og samtidig være på danskebåten, forteller hun.

– Jeg har vært utrolig flink til å trene i høst og er veldig fornøyd med det. Men under en av øktene var det en del bevegelser som jeg ikke kan vise, for jeg er redd for at de skal riste løs krystallene igjen, sier 44-åringen.

– Hele verden begynte å bevege seg

Men det var under et møte med kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald og flere fra respektives ledergruppe, at krystallsyken slo til for fullt.

– Jeg snudde hodet raskt, og da var det akkurat som om hele verden begynte å bevege seg. Jeg skjønte ikke hva som skjedde, trodde kanskje jeg hadde kommet tidlig i overgangsalderen, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Videre forteller hun at hun ikke klarte å fullføre møtet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden