Rekonstruerte ansiktet til 313 år gammel «heks»

Forskere ved universitetet i Dundee har rekonstruert ansiktet til Lilias som ble anklaget for heksekunst.

Forskerteam rekonstruerte ansiktet til en skotsk kvinne tiltalt for å være heks i 1704. – Hun var en uskyldig kvinne som led grusomt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1704 ble en kvinne i sekstiårene stilt for retten i den skotske landsbyen Torryburn i regionen Fife. Den eldre kvinnen var tiltalt for heksekunst og fortalte retten, trolig etter tortur, historien om hvordan djevelen hadde oppsøkt henne. Han hadde kommet før solnedgang en julikveld tre år tidligere. Ifølge kvinnen ba han henne om å frasi seg dåpsløftet. Kvinnen tilstod også at de hadde hatt seksuell samkvem, skriver Universitetet i Dundee på sine nettsider.

– Huden hans var kald. Fargen svart og blek. På hodet hadde han en hatt. Føttene hadde klover lik bena på en kalv, fortalte hun retten.

Ifølge historien innrømmet kvinnen at hun og djevelen møttes igjen etter at sola hadde gått ned. Og igjen. Og igjen.

Ville blitt dømt til døden og brent

Forskere ved Universitetet i Dundee har rekonstruert hvordan Lilias Adies ansikt kan ha sett ut da hun døde for 313 år siden. Foto: University of Dundee.
Forskere ved Universitetet i Dundee har rekonstruert hvordan Lilias Adies ansikt kan ha sett ut da hun døde for 313 år siden. Foto: University of Dundee.

Lilias Adie var kvinnens navn. Hun døde i fengsel før dom ble avsagt. Trolig ville hun blitt funnet skyldig og brent på bålet som straff. Det var som regel slik det gikk med kvinnene som ble anklaget for å stå i ledtog med mørkets fyrste. Kvinnene ble brent og redusert til aske.

Lilias Adies kropp endte i stedet i et våtmarksområde utenfor landsbyen hun kom fra. Her ble hun begravd med en stor, rektangulær stein plassert på toppen som skulle forhindre henne fra å gjenoppstå eller djevelen i å ta bolig i henne.

Les også: Tror de vet hvor legendarisk skatt er

Rekonstruksjon

Nå har forskere ved Universitetet i Dundee rekonstruert hvordan Lilias Adies ansikt kan ha sett ut da hun døde for 313 år siden. Dette er trolig det nærmeste en gjengivelse av en skotsk «heks» man noen gang vil komme, ettersom de som ble dømt til døden for heksekunst ble brent opp.

– Da 3D-skulptøren begynte å legge på det ytterste hudlaget på modellen, var det som å møte noen du kjenner eller drar kjensel på, forteller Dominic Younger, presseansvarlig ved Universitetet i Dundee til ABC Nyheter.

Forskerne tok utgangspunkt i over 100 år gamle avfotograferinger av hodeskallen til Lilias Adie da de skulle rekonstruere hvordan kvinnen kan ha sett ut. Foto: University of Dundee.
Forskerne tok utgangspunkt i over 100 år gamle avfotograferinger av hodeskallen til Lilias Adie da de skulle rekonstruere hvordan kvinnen kan ha sett ut. Foto: University of Dundee.

Teamet som jobbet med rekonstruksjonen, tok utgangspunkt i Lilias Adies hodeskalle som en gang på 1800-tallet ble gravd ut fra hennes hvilested i myra og bragt til St. Andrews Universitetsmusem, hvor det ble avfotografert for over 100 år siden. På 1900-tallet ble hodeskallen borte, men fotografiene finnes fremdeles i Nasjonalbiblioteket i Skottland.

Les også: Jakt på fortidens forbrytere

En mild kvinne

Rekonstruksjonen tegner et bilde av en eldre kvinne med et mildt utseende. Som en bestemor du ville invitert over på te eller satt deg ned for å ta en prat med.

– Det er ingenting ved Lilias historie som skulle tilsi at hun i dag ville blitt sett på som noe annet enn som et offer for grusomme omstendigheter. Derfor så jeg heller ingen grunn til trekke ansiktsutrykkene hennes i en utrivelig retning. Helt naturlig endte hun opp med å ha et mildt ansikt, forteller Christopher Rynn som gjenskapte Lilias ansikt.

Historiker Louise Yeoman sier på nettsidene til Universitetet i Dundee at kvinnen trolig også var smart, oppfinnsom og tøff.

– Poenget med de brutale avhørene var å få henne til å angi andre kvinner som holdt på med heksekunst. Adie fortalte bare at de andre kvinnene som deltok på heksesammenkomster var maskert og ikke mulige å kjenne igjen, forteller Yeoman.

Les også: De ble drept på kjærlighetens dag

Hun navnga bare personer som allerede hadde blitt avslørt. Dette til tross for at det trolig innebar at hun ikke ville få mildere dom.

– Det er tragisk å tenke på at hun bare var en uskyldig kvinne som led grusomt. Det eneste monsteret her, er justismordet, forteller Yeoman.

Forskerteamet brukte noen måneder på rekonstruksjonen. Overfor ABC Nyheter sier de at de ikke kjenner til at Lilias Adie fikk noen barn eller om hun har etterkommere som lever i dag.

Les også: Hart Island – Dødens øy i New York City

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden