Meny

Slik kan verdens første blomst ha sett ut

Ifølge en internasjonal forskergruppe kan selve urblomsten ha sett ut slik som dette. Illustrasjon: Hervé Sauquet/Jürg Schönenberger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har forsøkt å rekonstruere blomsterplantenes evolusjon for å finne ut hvordan selve urblomsten kan ha sett ut.

Blomsterplanter er den mest artsrike gruppen av planter på landjorda. Forskerne anslår at de oppstod for rundt 140 millioner år siden. Siden den gang har blomsterplanter utviklet seg til en gruppe med enorm variasjon.

Nå har en internasjonal forskergruppe forsøkt å spole seg tilbake i blomsterevolusjonen for å få mer kunnskap om opprinnelsen til dagens blomsterplanter, skriver Universitetet i Wien i en studie publisert i journalen Nature Communications tirsdag.

Les også: Oppfyll drømmen om drivhus

I studien samlet forskerne evolusjonsdata, inkludert DNA, før de deretter gikk bakover på jakt etter det som kunne vært en teoretisk, felles stamfar.

Ifølge forskerne var urblomsten tvekjønnet, som innebærer at den både hadde pollenbærere (hanlige) og fruktlegeme (hunlige) i samme blomst og med flere ringer av kronblad, i sett på tre og tre.

– Da vi endelig kom fram til resultatet ble jeg først temmelig forbauset, inntil jeg skjønte at det faktisk ga mening, uttaler professor ved Université Paris-Sud, Hervé Sauquet, som ledet studien.

– Ingen har tidligere tenkt slik om den tidlige evolusjonen av blomster. Likefullt kan mye forklares enkelt gjennom scenarioene som utspringer fra våre modeller.

Les også:
Duftende blomster som holder insektene unna

Da tulipaner fikk finansverden til å skjelve


Helse og livsstil
Populært