Utroskap kan tilgis ­– men det koster

<p>Å få tilgivelse for utroskap er slett ikke enkelt. Men mange som likevel får tilgivelse mistolker signalene og tror ikke de er tilgitt likevel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Å få tilgivelse for utroskap er slett ikke enkelt. Men mange som likevel får tilgivelse mistolker signalene og tror ikke de er tilgitt likevel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Partneren kan tilgi utroskap. Men de utro vil ofte ikke stole på at de er tilgitt. Et problem er at menn ofte ikke bryr seg om emosjonell utroskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utroskap er svært vanlig. Minst 20 prosent er utro mot ektefellen sin, kanskje mange flere, avhengig av hvor du setter grensen.

Å få tilgivelse for utroskap er slett ikke enkelt. Men mange som likevel får tilgivelse mistolker signalene og tror ikke de er tilgitt likevel. Det viser en ny undersøkelse fra NTNU.

– Vi har en sterk tendens til ikke å tro på partneren når denne sier vi er tilgitt, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi.

Overkompenserer

Å bli tilgitt betyr ikke at alt er i orden, for en eventuell tilgivelse har en betydelig kostnad. En stor del av denne kostnaden påfører du deg rett og slett selv.

Fordi du egentlig ikke tror at du er tilgitt, selv om partneren din hevder det, vil du nemlig overkompensere.

Fordi du egentlig ikke tror at du er tilgitt, selv om partneren din hevder det, vil du overkompensere. Det er lurt. Foto: Colourbox
Fordi du egentlig ikke tror at du er tilgitt, selv om partneren din hevder det, vil du overkompensere. Det er lurt. Foto: Colourbox

Kanskje blir du mer oppmerksom, du gir gaver eller gjør andre ting som du regner med at partneren vil sette pris på. At vi underestimerer graden av tilgivelse er antakelig en evolusjonær mekanisme. Forholdet kan nemlig stå i fare.

– Kostnaden er høy om du tror at du er tilgitt, men egentlig ikke er det. For da vil du ikke anstrenge deg nok for å berge forholdet, konkluderer førsteamanuensis Bendixen.

For å være på den sikre siden er det bedre å ta i litt ekstra heller enn å gjøre for lite. Konsekvensene kan uansett bli ubehagelige for den som er utro. Partneren din tar nemlig for gitt at du tror på at det han eller hun sier er korrekt.

Les også: One night stands – derfor angrer vi

Fordel å ta feil

Dette er altså et tilfelle der det kan være en fordel å ta feil. Her kan vi bruke noe som kalles Error management theory (EMT), en teori om lønnsomme feilslutninger. (Se faktaboks)

Lønnsomme feilslutninger

  • Error management theory (EMT) handler om lønnsomme feilslutninger.
  • Feilslutningene vi gjør på grunnlag av signaler fra den fysiske og sosiale verden er et resultat av naturlig seleksjon fordi kostnadene ved å gjøre slutningsfeil har vært høyere for én type feil enn en annen gjennom evolusjonen.
  • Vi kan for eksempel feilaktig tro en mørk høstkveld når vi går tur at en pinne som ligger på stien er en orm. Vi kan også tro at et smil, latter eller en lett berøring fra en annen person betyr at denne er seksuelt interessert i oss. Dette kaller vi overpersepsjon eller falske positive slutninger.
  • For tilgivelse er det det motsatt som skjer. Vi får signaler fra partneren om at alt er OK, men vi trekker slutningen at alt ikke er OK.
  • Disse feilslutningene fører til at vi handler. Vi hopper unna kvisten, vi kommer med en sjekkereplikk og gjør et fremstøt, eller vi anstrenger oss for å sikre forholdet vårt etter at vi har gjort overtramp. Men disse handlingene har altså relativt lave kostnader.
  • Alternativene er potensielt mye mer kostbare. Vi lar være å hoppe unna hvis det er en giftig orm, vi lar en seksuell mulighet gå fra oss, eller vi fortsetter forholdet som om overtrampet ikke har skjedd og plutselig gjør partneren det slutt eller trekker seg unna.

Ved tolkning av signaler kan vi gjøre to slutningsfeil: vi kan tro at noe eksisterer selv om det ikke gjør det, og vi kan tro at noe ikke eksisterer selv om det gjør det.

Fra et evolusjonært perspektiv handler det altså om hvilke feil det er lurt å gjøre.

– Et eksempel er menn som tror at kvinner er interessert i sex, selv om kvinnene bare mener å være hyggelige. Det viktigste for menn i en slik situasjon er å ikke gå glipp av en seksuell mulighet, sier Bendixen.

Les mer her: Hun er ikke interessert i sex – men det tror han

Likheter mellom kjønnene

Partnere flest er for øvrig ikke spesielt innstilt på å hevne seg eller ønske at partneren skal få svi. Det betyr ikke at det er noen garanti for at det ikke vil skje, men sannsynligheten er lik for begge kjønn. De trekker seg heller unna og ønsker å holde avstand.

– Partnerne vil at utroskapen skal ha en kostnad, men vil sjelden svare med å være utro selv, sier evolusjonspsykolog Trond Viggo Grøntvedt ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie.

Det er heller ingen forskjell mellom kjønnene når det kommer til om de ville bryte opp med den utro partneren eller ikke. Dette er like sannsynlig for kvinner som for menn.

Kjønnene er altså enige om mye når det kommer til utroskap. Men det finnes ett unntak.

Les også: Utroskap blir stadig enklere å skjule

Gjorde jeg noe galt?

– Menn skjønner ofte ikke hvor ille det er for kvinner med emosjonell utroskap, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi.

Seksuell utroskap ser både menn og kvinner alvorlig på. Det er som regel ikke akseptabelt om partneren din har sex med en annen, hverken for menn eller kvinner.

Men hva om du treffer noen på fest, og danser og flørter med personen der. Senere møter du vedkommende flere ganger uten å fortelle om det til partneren din, men dere har ikke sex. En venn av partneren din oppdager det, og rapporterer til og med at du ser forelsket ut. Er dette galt?

Kvinner synes dette er mye verre enn menn.

– Mange menn vil ikke se på dette som utroskap i det hele tatt. De har jo ikke hatt sex med den andre kvinnen, sier professor Kennair.

Er dette et problem? Ja, kanskje.

Les også: Slik spaner han på utro ektefeller

Menn tilgir også oftere

Menn skjønner ofte ikke hvor ille det er for kvinner med emosjonell utroskap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Menn skjønner ofte ikke hvor ille det er for kvinner med emosjonell utroskap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Menn som blir konfrontert med denne formen for utroskap vil altså ikke nødvendigvis synes at de har gjort noe særlig galt. Dermed vil de heller ikke forsøke å kompensere for noe, i hvert fall ikke i samme grad som ved seksuell utroskap. Dette er i hvert fall ikke gunstig for forholdet.

– Det kan også være en kime til konflikt i parforholdet, sier Kennair.

Men samtidig tilgir menn lettere denne formen for utroskap. Menn har mindre behov for å distansere seg fra partneren enn kvinner har, og ser på emosjonell utroskap som mindre truende for forholdet enn kvinner gjør.

Samme med sjalusi

Dette er helt i tråd med forutsigelsene fra psykologene. De har tidligere blant annet undersøkt sjalusireaksjoner hos kvinner og menn, altså mistanken om at utroskap skal finne sted, der du finner mange av de samme mønstrene.

Kvinner er mest sjalu ved tanken på at partneren er emosjonelt utro, mens menn er mest sjalu om det er snakk om seksuell utroskap.

Dette er igjen helt i tråd med evolusjonsteorien om foreldreinvestering. For kvinner flest har det historisk og evolusjonært sett vært verre om partneren brøt opp enn det har vært for menn flest. Derfor har emosjonell tilknytning til en annen enn dem selv vært mer truende for kvinner enn for menn.

Les mer her: Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser

Tydelige kjønnsforskjeller

Undersøkelsen ble utført på 92 heterofile par. Disse var unge studenter som besvarte spørsmål om tenkt seksuell eller emosjonell utroskap hos partneren og seg selv. (Spørsmålene finner du her: MonsBendixen-TilgivelseUtroskap-A-3)

Utroskap oppgis som den vanligste årsaken til skilsmisser i Norge, selv om det ofte ligger andre årsaker bak. Foto: Colourbox
Utroskap oppgis som den vanligste årsaken til skilsmisser i Norge, selv om det ofte ligger andre årsaker bak. Foto: Colourbox

Det går an å spørre om dette gjelder for alle heterofile parforhold. De spurte var unge, kanskje uerfarne og idealistiske, tidlig i livet, slik at de lettere kan skaffe en ny partner enn andre, og du kan gå ut fra at de visste at de ville snakke med hverandre om svarene etterpå.

Men forholdene var like for begge kjønn, og kjønnsforskjellene er uansett tydelige.

Utroskap oppgis som den vanligste årsaken til skilsmisser i Norge, selv om det ofte ligger andre årsaker bak. Kvinner initierer skilsmisse mye oftere enn menn gjør.

Les også: Derfor godtar du utroskap

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Norge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkNorge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært