Meny

– Fikk følelsen av å ha trampet inn på et hellig sted

Karl Øyvind Lindheims søster ved stammen til treet som har fått navnet Totempelen. Foto: Karl Øyvind Lindheim

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karl Øyvind Lindheim mener vi må ta oss tid til la trær som «Totempelen» minne oss på livets og naturens ufattelige mangfold og dype mystikk.

ABC Nyheter har en konkurranse gående som heter ABC elsker tre, der leserne laster opp et bilde av et tre og forteller litt om det; hvor det står, en beskrivelse og hvorfor man valgte akkurat dette treet.

Hver måned kåres det en vinner, og i juli var det Karl Øyvind Lindheim som gikk av med seieren for sitt bidrag Totempelen. Juryen roser bidraget for på ypperlig vis tjener som et bilde på naturens egen motstandskraft, der furua består selv om tiden går.

Selv om det gamle treet har stått der i mange år og trosset vær og vind, skal det ikke så mye til før den går i bakken. Foto: Karl Øyvind Lindheim

– Denne spesielle furua står bare på grunn av sin overnaturlige kraft. Den er nemlig forvitret nesten helt bort i toppen og i nedre del av stammen, der bare en tynn stilett av kjerneved gjenstår. Men midten med de magiske talisman-utvekstene er hard og sterk, skrev Lindheim da han sendte inn bildet tidligere i år.

Les også: – Jeg synes lønn er det aller flotteste høsttreet, hva synes du?

Les mer om konkurransen her: Alt om ABC elsker tre

Treet i trollmyra

Til ABC Nyheter forteller Lindheim at han kom over det gamle treet ved en tilfeldighet i vår mens han var på en skogstur sammen med sin søster.

– På det tidspunktet kjente jeg ikke til ABC Nyheters konkurranse, men vi ble med en gang fascinert av det spesielle utseendet, som ga assosiasjoner til gamle naturreligioners totempeler, sjamaner, talismaner og magiske ritualer, forklarer han før han fortsetter:

– Vi fikk følelsen av uforvarende å ha trampet inn på et hellig sted – en følelse som bare ble forsterket av den trolske myra og det faktum at nedre del av stammen hadde forvitret bort så mye at det kunne se ut som om treet sto opp-ned. Da jeg i ettertid oppdaget at ABC kjører en sak på spesielle trær, ble det naturlig å bidra med dette.

Bli med i konkurransen

Les også: – Ønsker at barna skal oppleve skikkelig gammelskog

– Gjelder å holde øynene åpne

– Hva vil du si gamle trær som Totempelen gir til norsk natur og landskap?

Karl Øyvind Lindheim mener treet gir assosiasjoner til gamle naturreligioners totempeler, sjamaner, talismaner og magiske ritualer. Foto: Karl Øyvind Lindheim

– Trær som Totempelen - og andre fantastiske trær og naturfenomen - har gjennom hele menneskehetens historie vært folks inngangsport til åndeverdenen og spore til eksistensiell undring og religiøsitet. Til helt nylig. Om vi bare tar oss litt tid kan de ennå minne oss om livets og naturens ufattelige mangfold og dype mystikk, langt hinsides menneskeskapte konstruksjoner og duppeditter.

Til lesere som selv kunne tenke seg å oppleve vinnertreet med egne øyne, forklarer Karl Øyvind Lindheim at Totempelen står (?) litt utenfor allfarvei i utkanten av en liten myr som heter Kortmyr mellom Eikenesheia og Bjønnfjell i vestre del av Kragerø kommune, cirka en kilometer fra bilvei.

– Jeg har ikke GPS koordinatene, så den er nok litt plundrete å finne for ukjente. Selv om den sikkert har stått tilnærmet uendret i mange år, så synger den nå på siste verset og kan når som helst bukke under for en storm, en elgokse som vil feie geviret eller andre påkjenninger. Men der skog får stå til den blir gammel, vil nye totempeler oppstå. Det gjelder bare å ha øynene åpne.

Les også:

Våre voktere

Åtte av ti kan ikke kjenne igjen treet på bladene

Verdens mest ensomme tre

Mente treet var magisk - bygde togstasjon rundt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært