Meny

Jon Rønningen: – Jeg skulle vært død den dagen

I fredagens utgave av NRK-programmet «Skavlan», forteller Jon Rønningen om den nye boka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brytekongen Jon Rønningen (54) åpner seg om rusen og to selvmordsforsøk i ny bok.

Under sin eventyrlige brytekarriere ble Jon Rønningen (54) en norsk folkehelt.

Rønningen kjempet seg til to gullmedaljer i OL, henholdsvis i Seoul i 1988 og Barcelona i 1992, men medaljen hadde sin bakside.

Etter at han la opp karrieren fikk 54-åringen store psykiske problemer.

I en ny bok forteller Rønningen åpenhjertig om depresjon, et økende pillemisbruk og to selvmordsforsøk.

«Noen ganger kunne angsten og depresjonen være overveldende. Det var som å leve i et svart hull. Selv de minste oppgaver ble umulige å løse, og redselen tok tak i hver nervetråd i kroppen. » beskriver han i boken, ifølge Dagbladet.

Les også: Selvmordsforsker: – Vi må vise at det finnes andre utveier enn døden

Hus og gjeld

Etter at han vant OL-gull i 1988 fikk firebarnsfaren hus og tomt i gave på Kolbotn. Huset var imidlertid ikke ferdig oppsatt, og husprosjektet ble derfor starten på en milliongjeld. På samme tid kom hans første skilsmisse.

Jon Rønningen med gullmedaljen etter seiersseremonien i Seoul. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix

Etter det skulle det bare gå nedover.

Mens han ruset seg på medikamenter var han utro med hans andre kone tidlig på 2000-tallet. Da hun oppdaget sidespranget bestemte Rønningen seg for å ta sitt eget liv. 54-åringen, som hadde samlet sammen store mengder piller, forteller at han svelget en cocktail med piller han var sikker på at ikke noe menneske kunne overleve.

«Jeg skulle ha vært død den dagen. Det var på ingen måte et rop om hjelp fra min side. Jeg var helt og holdent innstilt på å ta mitt eget liv. Mine egne depresjoner, og elendigheten jeg hadde påført alle rundt meg, gjorde at jeg så det som den eneste løsningen», forteller han.

Les også: – Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

– Forandret meg

I boka forteller han videre at tiden etter selvmordsforsøket var preget av ensomhet, depresjon og pillemisbruk, skriver Dagbladet.

Nok en gang bestemte han seg for å prøve å ta sitt eget liv. Han planla å dra til Oslo og skyte en dødelig dose med heroin på Oslo S. Han betalte også en person som skulle utføre skuddet, ettersom han selv ikke visste hvordan han skulle gå frem.

Jon Rønningen gjester fredagens Skavlan, hvor han forteller om selvmordsforsøkene. Foto: Skavlan

I siste sekund ombestemte 54-åringen seg fordi han kom på at han hadde lovet å ta med sønnene sine til svømmehallen dagen etter.

Les også: Kan du spørre noen rett ut om de tenker på selvmord?

– Har vært vanskelig

Til VG sier Rønningen at det har vært vanskelig å skrive boka.

– Ja, det har det. Fordi jeg må gå gjennom livet én gang til. I enkelte perioder så har det vært vanskelig å skrive. Men jeg har skrevet mye som heller ikke er kommet med, men som kan leses mellom linjene. Men jeg føler at jeg og Runar (Heggen) har fått godt til, sier han.

Og fortsetter:

– Jeg synes det var riktig av meg å skrive en åpen og ærlig bok så langt det lot seg gjøre. Alle som kjenner meg vet hva jeg har slitt med. Jeg vet også at mange innen pressen kjente til det. Og de har vært utrolig tålmodige, sier Rønningen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært