ABC elsker tre: – Jeg synes lønn er det aller flotteste høsttreet

Lønnetrær i flotte høstfarger. Foto: Colourbox.com
Lønnetrær i flotte høstfarger. Foto: Colourbox.com

For skogbiolog Trude Myhre er høsten tiden for vakre farger, lange turer og sanking. Hun er ikke i tvil om hvilken tresort som er «verdens vakreste høsttre». Er du enig? Bli med i vår konkurranse!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år markerer vi at ABC Startsiden er 20 år og ABC Nyheter er ti. I løpet av disse årene har ikke vår avis krøllet barken på en eneste trestamme. Derfor vil vi i år bruke vårt jubileumsår til å feire ditt favoritt-tre. Send oss bilde av ditt yndlingstre i all sin høstprakt.

Bli med i konkurransen her!

Vi er godt på vei inn i en årstid der det skjer store visuelle forandringer – med høstens ankomst er dette tiden for trærne til å trekke seg tilbake, la løvet falle og forberede seg på en kald vinter. Men før vi kommer så langt, kan en tur i skogen eller parken gi en eksepsjonelt fargesprakende opplevelse.

Skogbiolog Trude Myhre, som i sommer gikk 640 kilometer til fots fra Oslo til Trondheim sammen med trøffelhunden Coco, er ikke i tvil om hvilken tresort som er den vakreste.

– Jeg synes lønn er det aller flotteste høsttreet, det har helt vanvittig vakre farger og bladene henger lenge på, i motsetning til for eksempel ask som feller bladene veldig tidlig, forteller Myhre til ABC Nyheter.

Høsten er en veldig vakker tid i skogen og særlig i skogen hjemme i Vestfold der det er godt med løvtrær og flotte farger. Så høsten for meg er turtid og sanketid.

Les mer om vårt prosjekt her

(Saken fortsetter under)

Traktkantareller fra Andebu-skogen. Foto: Privat
Traktkantareller fra Andebu-skogen. Foto: Privat

Klarer ikke «drikke»

Grunnen til at løvtrærne feller bladene om høsten, er for å hindre frostskader i vannholdig løv og fordi det ikke er mulig for trærne å «drikke» når bakken er frossen. Løvet skifter farge fordi trærne trekker tilbake det grønne klorofyllet som brukes igjen neste år.

Send oss bilde av ditt favoritt-tre!

Trude Myhre der hun liker seg best - ute i naturen. Foto: Privat
Trude Myhre der hun liker seg best - ute i naturen. Foto: Privat

Men skogen er ikke bare rødt, oransje, gult og brunt. For mens løvtrærne feller bladene sine, forblir bartrærne grønne året rundt med samtlige barnåler trygt på plass.

Fordelen ved å beholde barnålene om vinteren, er at trærne også kan utnytte våren og høsten til å produsere sukker som er grunnlaget for at trærne kan leve og vokse normalt. Det er også god energisparing for trærne når de slipper å lage alle nålene på nytt hver vår, forklarer Myhre som arbeider som rådgiver i WWF Verdens naturfond.

Ulempen er at trærne må passe godt på nålene om vinteren, slik at de ikke får skader av frost og vanntap. Det er viktig at nålene ikke mister vannet, trærne kan ikke ta opp nytt vann gjennom røttene om vinteren når jorda er kald og frossen.

Se historiene fra leserne våre her

Aktuelt intervju: Biolog: – Skogene som var så viktige for meg er borte

Slutt på mygg og båndtvang

Trude Myhre tilbringer store deler av året ute i skogene, og på henne virker det som om skogen er ekstra populær for folk å besøke på høsten sammenliknet med sommermånedene.

Trudes niese Leah Myhre Lefsaker (9) er ofte med tante på tur. En favoritt er å klatre i den hule kjempeeika hjemme i Høyjord som tante også lekte i som barn. Foto: Privat
Trudes niese Leah Myhre Lefsaker (9) er ofte med tante på tur. En favoritt er å klatre i den hule kjempeeika hjemme i Høyjord som tante også lekte i som barn. Foto: Privat

Det er nok ikke bare fordi den er ekstra vakker med høstløvet, men også fordi skogen beskytter oss mot vær og vind. Så når ruskeværet begynner på høsten, foretrekker nok mange skogen framfor sjø og fjell. I tillegg er det jo tid for høsting og sanking av sopp og bær, samt jakttid - som veldig mange er glade i.

Hvilke aktiviteter vil du selv anbefale i skogen om høsten?

Jeg er veldig glad i å gå tur med trøffelhunden min Coco, og det blir veldig fint når det er slutt på båndtvangen. I tillegg liker jeg å plukke bær og sopp - det går mest i kantareller og traktkantareller for de er jeg helt trygg på. Det er viktig å bruke soppkontrollen om man ikke er helt sikker.

Men høsten er også fin tid for å sove ute, det er slutt på mygg og lov å brenne bål igjen. Og ikke minst ta med tantebarna på klatring i trær.

Aktuelt: – Skogvernet i Norge går i sneglefart

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært