Denne kaffen kan gi deg kreft

Ny forskning viser at én type kaffesort kan øke sjansen for kreft.
Ny forskning viser at én type kaffesort kan øke sjansen for kreft. Foto: PitukTV / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slurper du i deg store mengder av denne kaffen kan du risikere å få alvorlig sykdom. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drikker du mange kopper kaffe om dagen?

Ny forskning viser at særlig én type av det sorte gullet kan utgjøre en helsefare.

Pulverkaffe kan nemlig øke risikoen for visse typer kreft fordi den inneholder dobbelt så mye akrylamid som nykvernet kaffe.

Det skriver Daily Mail . DinSide har også omtalt saken.

Ifølge Folkehelseinstituttet er akrylamid sannsynlig et kreftfremkallende stoff som dannes når vi steker matvarer som inneholder mye stivelse. Kaffe, brød og stekte potetprodukter har akrylamid i seg.

Stoffet har blitt fastslått som et «problemkreftfremkallende stoff» av den internasjonale kreftforskningsorganisasjonen IARC, skriver Daily Mail.

Ti kopper kaffe

Daily Mail viser til en polsk studie fra 2013 som antyder at pulverkaffe hadde dobbelt så høyt nivå av kjemikaliet sammenlignet med nykvernet kaffe.

Men ifølge forskere ved McGill University i Canada, må man drikke ti kopper pulverkaffe hver dag for at det skal være skadelig, skriver den britiske avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den andre siden inneholder den populære koffeinholdige drikken flere antioksidanter enn vanlig kaffe, noe som kan beskytte cellene mot skade.

Kaffepulver skal ha dobbelt så høyt nivå av akrylamid sammenlignet med nykvernet kaffe. Likevel skal kaffesorten ha flere antioksidanter enn vanlig kaffe. Foto: Stockah / Shutterstock / NTB
Kaffepulver skal ha dobbelt så høyt nivå av akrylamid sammenlignet med nykvernet kaffe. Likevel skal kaffesorten ha flere antioksidanter enn vanlig kaffe. Foto: Stockah / Shutterstock / NTB

Sunneste kaffetypene

Nyere forskning viser imidlertid at filterkaffe antas å være den sunneste formen for kaffe. Kaffetypen har vist seg å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

En norsk studie fra 2020, påpeker at det å drikke fire kopper filterkaffe om dagen, kan bidra til å bedre hjertehelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om helse og livsstil her!

Også espresso og espresso-basert kaffe, som cappuccino og latte, kan være gunstige for hjernen, og er knyttet til redusert risiko for Alzheimers.

En italiensk studie fra 2023 fant at ekstrakter av espresso reduserte opphopningen av det giftige proteinet tau – som gir næring til demens.

Se video: Kan være dødelig

Forskning har også vist at koffein kan redusere opphopningen av amyloid, og redusere betennelse og celledød i hjernen, noe som potensielt kan redusere risikoen for demens.

Alzheimer's Society forklarer imidlertid at dette bare har blitt bevist hos mus, og ikke hos mennesker, noe som betyr at sammenhengen mellom koffein og redusert demensrisiko fortsatt ikke er sikkert.