FHI bekrefter ny corona-variant: – XEC er påvist i Norge siden august

– Noen av de mutasjonsendringene som den har gjør at det nok er flere som vil bli smittet av denne XEC enn de KP.3-variantene som har sirkulert i Norge en stund. Det betyr ikke nødvendigvis at varianten i seg selv vil gi mer sykdom eller smitte, sier seksjonsleder for influensa og andre luftveisvirus ved Folkehelseinstituttet, Karoline Bragstad.
– Noen av de mutasjonsendringene som den har gjør at det nok er flere som vil bli smittet av denne XEC enn de KP.3-variantene som har sirkulert i Norge en stund. Det betyr ikke nødvendigvis at varianten i seg selv vil gi mer sykdom eller smitte, sier seksjonsleder for influensa og andre luftveisvirus ved Folkehelseinstituttet, Karoline Bragstad. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny variant av coronaviruset er på fremmarsj i Norge. FHi er usikre på om den vil bli dominant, men nordmenn må stålsette seg for en ny vinter med covid-19.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Storbritannia sprer en ny covid-19-variant seg raskt. Samtidig stiger antallet sykehusinnleggelser, skriver The Independent.

Den nye varianten har fått navnet XEC, og er en kombinasjon av to virusvarianter. Ifølge det britiske helsetilsynet UKHSA er varianten mer smittsomt på grunn av de mange mutasjonene.

I Norge følger Folkehelseinstituttet nøye med på utviklingen, og den nye varianten spesielt.

– Påvist i flere fylker

– Det er helt som ventet at vi vil få en økning i covidsmitte igjen i vinter også i Norge. Det er likevel ikke sikkert at det er denne XEC som vil dominere utbruddet. Vi har hatt varianter tidligere som har økt, men så stagnert noe og blitt overgått av andre varianter i løpet av vinteren.

Det sier Karoline Bragstad til ABC Nyheter. Hun er seksjonsleder for Influensa og andre luftveisvirus, avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finnes det tall på antall smittede i Norge med denne nye varianten?

– XEC har vært påvist i Norge siden august, men utgjør ennå bare en liten del av prøvene som undersøkes. Den er likevel påvist i flere fylker, noe som tyder på at den nok sirkulerer i Norge, men altså på et lavt nivå, bekrefter FHI-professoren.

Tall fra oktober er ikke klare ennå, men FHI venter noe økning i andel XEC også i oktober.

– Heldigvis har vi effektive vaksiner

Karoline Bragstad, seksjonsleder for Influensa og andre luftveisvirus, avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet. (Foto: FHI)
Karoline Bragstad, seksjonsleder for Influensa og andre luftveisvirus, avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet. (Foto: FHI)

– Det sees også i andre land i Europa der XEC ligger på mellom 10-30 prosent av undersøkte tilfeller. Heldigvis har vi effektive vaksiner, og covid-19-vaksinen er nå oppdatert og dekker godt de varianter som er i omløp, også de nyere varianter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

XEC er en rekombinant som har vært i omløp noe tid allerede. En rekombinant betyr at den er en miks av to andre varianter.

– Vi har hatt rekombinante varianter dominerende i Norge tidligere, som for eksempel XBB- varianten. Denne XEC-varianten er en miks av to JN.1-varianter, og ligner en del på de varianter som ga smittebølge i vinteren som var og nå i sommer, forklarer Karoline Bragstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme symptomer

– Hva skiller denne varianten fra tidligere coronavirus?

– Det ser ikke ut til å være noe forskjell i symptombildet, og det er ikke mye som skiller den fra de varianter som allerede er i omløp. Noen av de mutasjonsendringene som den har, gjør at det nok er flere som vil bli smittet av denne XEC enn de KP.3-variantene som har sirkulert i Norge en stund. Det betyr ikke nødvendigvis at varianten i seg selv vil gi mer sykdom eller smitte flere, men at en større andel av dem som blir smittet utover høsten smittes med den nyere varianten, svarer seksjonsleder for influensa og andre luftveisvirus.

Sprer seg i Sverige

Også i Sverige har XEC begynt å spre seg til flere deler av landet.

– Det er en pågående smittespredning og folk blir syke, men det er ennå ikke på et høyt nivå. XEC-varianten i Sverige har ligget på et relativt stabilt nivå i noen uker, men vi ser nå en økning i enkelte regioner. Det forventes at nye undervarianter tar over smittespredningen. Det vil kanskje dominere i løpet av vinteren, sier Magnus Gisslén, statsepidemiolog i Folkehelseetaten, til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ventes å gi beskyttelse

– Det ser ikke ut til å være noe forskjell i symptombildet, og det er ikke mye som skiller den fra de varianter som allerede er i omløp, ifølge FHI. Foto: Erik Johansen / NTB Foto: NTB
– Det ser ikke ut til å være noe forskjell i symptombildet, og det er ikke mye som skiller den fra de varianter som allerede er i omløp, ifølge FHI. Foto: Erik Johansen / NTB Foto: NTB

Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke overraskende at nye virusvarianter utkonkurrerer eksisterende virus.

– Det er helt som forventet når det er nyere varianter i omløp som er i stand til å konkurrere med eksisterende varianter. Denne varianten er nok ikke endret nok til at det er knyttet noe større bekymringer rundt den, mener PhD Karoline Bragstad.

Personer som har vært syke, eller er vaksinert, vil trolig styre klar av den nye virusvarianten.

– Mange av oss har vært smittet med lignende virus siste halve år, og det ventes også å gi beskyttelse mot denne nyere rekombinante XEC. Personer som ikke har vært smittet på lang tid, og som ikke har fått en booster-vaksine, kan være utsatt for å bli smittet denne høsten og vinter uansett hvilken variant som er i omløp, påpeker seniorforskeren.

– Vi er forberedt på nye topper

Selv om smittebølgene de siste årene har vært mindre intense, må nordmenn regne med at risikoen for å bli smittet av coronavirus fortsatt er høy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe dramatisk med at covidsmitte igjen øker på høsten. Det er som forventet. Det er sånn sett heller ikke noe dramatikk med økningen i Storbritannia. Det forteller oss bare at vi nok ikke slipper unna covid-19 denne vinteren heller. Folk flest behøver ikke lenger bekymre seg så mye over hvilke varianter som er i omløp, vi venter uansett at covid, som influensa, vil gi smittebølger i vintrene som kommer fremover og de aller fleste tåler å bli syke.

– Hvordan forventer FHI at årets corona-vinter blir?

–Covid-19 har vært i nedgang noen uker nå, men vi er forberedt på nye topper utover høsten og vinteren, konstaterer Karoline Bragstad.