Hva betyr fargen på snørret ditt?

Illustrasjonsfoto: Dette betyr fargen på snørret ditt.
Illustrasjonsfoto: Dette betyr fargen på snørret ditt. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det grønt eller gult og gir stygg lukt, er det mest sannsynlig en bakteriell årsak, sier øre-nese-hals-spesialist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høst og vinter er høysesong for forkjølelse. Og med en forkjølelse kommer ofte tett nese og mye snørr.

Og nettopp snørret kan faktisk gi en liten pekepinn på hva det er som feiler deg.

Les mer om helse og livstil her!

Infeksjon eller betennelse

– Fargen på snørr kan si noe om du har en infeksjon eller betennelse, sier øre-nese-hals-spesialist i Aleris Hans Prøsch til ABC Nyheter.

Øre-nese-hals-spesialist i Aleris, Hans Prøsch. Foto: Aleris
Øre-nese-hals-spesialist i Aleris, Hans Prøsch. Foto: Aleris

Prøsch forklarer at snørr for det meste består av vann og salt, og at vi i fremre del av nesen vår har naturlige bakterier som i utgangspunktet ikke er sykdomsfremkallende.

– Dersom du får økt snørrproduksjon kan disse bakteriene få økt næringstilgang, som igjen kan gi farge på slimet. Dette skyldes at de hvite blodlegemene, som er en del av immunforsvaret vårt, strømmer til for å ta hånd om betennelsen.

Øre-nese-hals-spesialisten understreker at det ikke er mulig å skille om det er virus eller bakterier som er årsaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dersom det er grønt eller gult og gir stygg lukt, er det mest sannsynlig en bakteriell årsak.

Men du kan altså ha en kraftig virusinfeksjon selv om snørret er blankt.

Cleveland Clinics fargeskala for snørr

Den amerikanske helseklinikken Cleveland Clinic har utarbeidet en slags fargeskala for snørr, som hevder å gi oversikt over hva fargen på snørret betyr.

Skalaen er derimot ikke medisinsk validert, så det er bare snakk om en indikasjon.

Klart snørr: Du er normal. Klart slim består i hovedsak av vann med proteiner, antistoffer og oppløste salter. Det nasale vevet produserer dette hele tiden. Det meste renner ned halsen og oppløses i magen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitt snørr: Du er blokkert. Hovent, inflammert (betent) vev i nesen saktner denne strømmen av slim og får det til å miste fuktighet og bli tykkog tåkete. Kan være et tegn på nasal infeksjon eller forkjølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gult snørr: Gult snørr er et tegn på at forkjølelsen eller infeksjonen går fremover. Forsvarsceller strømmer til stedet for den mikrobielle infeksjonen. Hvite blodceller eller hvite blodlegemer er blant disse, og skilles ut i snørret så det får et snev av oker.

Grønt snørr: Immunforsvaret ditt kjemper for å slå det grønne snørret tilbake. Slimet er tykt med døde, hvite celler og andre vrakrester fra kampen. Er du fortsatt syk etter 12 dager bør du kanskje oppsøke en lege, ifølge Cleveland Clinic, da det kan være en bihulebetennelse. Hvis du i tillegg har feber eller er kvalm bør du komme deg til lege.

Rosa eller rødt snørr: Rosa eller rødt snørr er blod. Det betyr at nasalvevet i nesen på en eller annen måte har blitt ødelagt. Årsaker kan være fordi det er tørt, irritert eller det har fått en form for støt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brunt snørr: Brunt snørr kan være gammelt blod, men mest sannsynlig er det noe du har inhalert, som for eksempel skitt, som har gitt farge til snørret.

Svart snørr: Hvis du ikke røyker eller bruker ulovlige stoffer, kan svart slim bety alvorlig soppinfeksjon. Disse infeksjonene oppstår vanligvis hos mennesker med kompromittert eller svekket immunforsvar. Dersom du er blant disse, har du nok vært hos legen allerede, hvis ikke, gå, oppfordrer Cleveland Clinic.