Bly-alarm i Sverige: Kaffedrikkere advares etter test av kaffefiltre

<p>Norge ligger på andreplass med et kaffekonsum med ni kilo årlig per person. I Sverige viser en ny undersøkelse at blyinnholdet i flere testede kaffefiltre var «urovekkende høyt». (Illustrasjonsbilde: Nobuhira Asada, Shutterstock, NTB scanpix)</p>
Norge ligger på andreplass med et kaffekonsum med ni kilo årlig per person. I Sverige viser en ny undersøkelse at blyinnholdet i flere testede kaffefiltre var «urovekkende høyt». (Illustrasjonsbilde: Nobuhira Asada, Shutterstock, NTB scanpix)

Urovekkende høye blyverdier er påvist i flere av de mest populære kaffefiltrene som selges i Sverige.

Det er konklusjonen etter en test av 15 filtre. Undersøkelsen viste at ni av filtrene hadde for høye nivå av bly.

– Dette er ingen akutte nivå, men i og med at vi må redusere mengden bly vi får i oss via maten, så bør kaffefiltre bidra med så lite som mulig , sier Salomon Sand i Livsmedelsverket, skriver SVT.

Bly finnes i alle matvarer i lave mengder, som korn og kornprodukter, melk og melkeprodukter, drikkevarer og grønnsaker. Stoffet regnes som giftig fordi forholdsvis små mengder kan gi helseskader.

Redusert IQ, ADHD, lesevansker og nedsatt finmotorikk

Siden 1980-tallet har blynivåene i mat gått drastisk ned, men ifølge inntaksberegninger fra Europa er blyinntaket fra mat på et nivå hvor helseskade ikke kan utelukkes i enkelte grupper. Blyinntaket bør derfor reduseres der det er mulig, skriver FHI.

Effekter av bly på nervesystemet er i mange studier målt i form av redusert IQ. Andre studier har undersøkt forekomst av ADHD, lesevansker og nedsatt finmotorikk.

Video: To gledelige nyheter for kaffeelskere

«Urovekkende høye verdier»

I den svenske undersøkelsen, som ble utført av den svenske forbrukerportalen Råd & Rön viste det seg at blyinnholdet var «urovekkende høyt», ifølge rapporten.

Akutt blyforgiftning kan oppstå dersom man utsettes for høyt blyinnhold i løpet av en kortere periode. Dette kan igjen utløse diffuse symptomer som tretthet, forstoppelse, og dårlig appetitt. Bly skader de røde blodlegemene, noe som kan føre til blodmangel.

Coop Extra hadde de største utslagene i testen av bly i sine kaffefiltre, men selskapet viser til egne undersøkelser gjennomført av underleverandører.

Usikkert hva som er nedre tålegrense

«De tester som gjøres regelmessig hos leverandøren stemmer ikke overens med resultatene fra Råd&Rön, men viser at verdiene ligger innenfor de angitte grensene,» skriver pressesjef Helena Kilström Esscher i Coop i en mail.

Bly regnes som et giftig metall. Det er ikke fastsatt en nedre grense for hvor mye bly fostre, barn og voksne tåler, fordi det er usikkert hva som er nedre tålegrense. Fostre og barn er mest sårbare.

Ifølge Store norske leksikon kan bly opptas i kroppen fra innåndingsluft, drikkevann og matvarer.

Bruk av bly forutsetter strenge hygieniske tiltak for å hindre spredning av støv og inntak gjennom munn eller luftveier.

Video: Derfor skal du ikke kaste kaffegruten

Personvernpolicy