Forskere kan ha funnet nøkkelen til å holde kroppen ung

Ny forskning kan ha avslørt en mulig ungomskilde i skjelettet.
Ny forskning kan ha avslørt en mulig ungomskilde i skjelettet. Foto: Magic mine / Shutterstock / NTB scanpix

Et hormon i skjelettet kan være nøkkelen til å holde seg ung, antyder ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjelettet vårt er ikke bare bærebjelker for kroppen – det er et levende organ i seg selv. Det regulerer kroppslige prosesser, alt fra hukommelse til appetitt, og regulerer metabolisme og infertilitet.

Det kan også inneha nøkkelen til å holde seg ung, viser ny forskning ifølge The Guardian.

Gérard Karsenty, professor og leder for avdeling for genetikk og utvikling ved Columbia University Medical Center har ledet studien.

Han skriver dette om funnene:

– Osteokalsin ser ut til å kunne reversere tegn på aldring i hjernen og i muskler. Det som er utrolig, er at hvis du gir osteokalsin til gamle mus gjenoppretter du hukommelsen deres, og muligheten til å trene på samme nivå som en ung mus. Det gjør det potensielt ekstremt attraktivt fra et medisinsk synspunkt.

Les også : Kalsium: Derfor gir det deg et sterkt skjelett

Beinvevet kommuniserer med organene

Beinvevet produserer hormoner og proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Slik kommuniserer beinvevet med de øvrige organene. Et av disse hormonene er nettopp osteokalsin.

Skjelettet består av tre typer vev - beinvev, bruskvev og bindevev. Som NHI skriver: «Skjelettet er fullt levende og består av flere ulike celletyper med rikelig substans av proteiner og salter mellom cellene. Beinvevet danner knoklene, alle beina i kroppen vår.»

– Osteokalsin hjelper musklene å forbedre muligheten til å produsere ATP, drivstoffet som hjelper oss å trene. I hjernen regulerer det utskillelsen av de fleste nevrotransmittere som kreves for å ha en hukommelse. Nivåene av osteokalsin reduseres hos mennesker midtveis av normal levetid, omtrent samtidig som man får nedgang i fysiologiske funksjoner som hukommelse og evnen til å trene, sier Karsenty videre til The Guardian.

Les også : Syv veier til sterk benbygning

Muskler og hjernen

Ettersom vi eldes, mister beinvevet sin tetthet. Da kan beinskjørhet oppstå, som øker risikoen for beinbrudd, skriver NHI.

Denne nedgangen i beinvevets tetthet kan også ses i sammenheng med muskelsvekkelse, samt hukommelsesproblemer og kognitive utfordringer som for mange hører med å bli eldre, ifølge forskningen til Karsenty - og en mulig fellesnevner for alle disse alderdomstegnene er lavere forekomst av hormonet osteokalsin.

Les også: Lege: – Slik kan du bremse aldringsprosessen

– Hvis man trener jevnlig stimulerer det knoklene til å produsere mer osteokalsin, og man vil ha da ha disse fordelaktige effektene på musklene og hjernen, fortalte Mathieu Ferron til The Guardian.

Ferron er en tidligere student til Karsenty, og leder nå et forskningslaboratorium for knokkelbiologi i Montreal.

Ferron legger til at han håper flere blir bevisste på sammenkoblingen mellom alderdomstegn og skjelettets helse, så flere vil ta dette på like stort alvor som andre aspekter ved helsen.

Les også : Skjeletter fra middelalderen gjemmer på bakterier fra makaber sykdom