Studie av Kawasaki-lignende sykdom under covid-19: Flere og mer alvorlige tilfeller

<p>Flere av barna trengte behandling med antistoffer og steroider. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix </p>
Flere av barna trengte behandling med antistoffer og steroider. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix 

Det er betydelig høyere forekomst av Kawasaki-lignende sykdom blant barn i Bergamo-provinsen under covid-19-epidemien enn de fem foregående årene, viser studie.

I slutten av april sendte den offentlige helsetjenesten NHS i Storbritannia ut et varsel om tilfeller av en multisystemisk inflammatorisk tilstand hos barn som krever intensivbehandling, som de knyttet til covid-19-epidemien.

Siden den gang har internasjonale medier rapportert om at land som Frankrike, Italia, Sveits og Spania også har hatt noen slike tilfeller og at de undersøker om det er en sammenheng med covid-19. I USA er det ifølge New York Times nå rapportert om 100 tilfeller, og 3 dødsfall knyttet til denne tilstanden hos barn. Covid-19 er påvist, enten ved en smittetest eller immunitetstest, hos de fleste, men ikke alle barna.

Studie viser høyere forekomst

Nå har italienske forskere sett nærmere på denne mulitsystemiske inflammatoriske tilstanden som minner om Kawasakis sykdom.

I tidsskriftet The Lancet skriver forskerne at de i løpet av den siste tiden har sett et utbrudd av det som minner om Kawasakis sykdom i regionen som er episenter for coronautbruddet i Italia.

I studien har de sett på alle pasienter som har fått en Kawasaki-lignende diagnose i løpet av de fem årene før pandemien ved sykehuset Papa Giovanni XXIII i Bergamo-provinsen. De har så sammenlignet dem med ti tilfeller som er diagnostisert i løpet av to måneder under pandemien. De har både sammenlignet forekomst og sykdomsforløp.

Studien vise at forekomsten av det nye syndromet var mye høyere, og forløpet mer alvorlig. Tilstanden er fremdeles sjelden, understreker forskerne.

Bakgrunn: Britisk helsevesen varsler om alvorlig sykdom blant barn

Før pandemien: 19 tilfeller på 5 år

Forskerne har funnet frem til alle barna som har vært innlagt med Kawasaki-lignende sykdom fra januar 2015 til april 2020, og delt dem inn i to grupper. Den første gruppen har fått slike symptomer før coronaepidemien brøt ut, og den andre gruppen har fått slike symptomer under covid-19-epidemien. De har så forsøkt å finne ut om pasientene hadde aktiv coronainfeksjon eller har vært gjennom en slik infeksjon.

Gruppe 1, altså pasientene før pandemien, besto av 19 pasienter, og gruppe 2, som ble innlagt under coronaepidemien, besto av 10 pasienter.

Mens Kawasakis sykdom oftest rammer de yngste barna, har barna med den nye tilstanden knyttet til covid-19 gjerne vært litt eldre.

I denne studien var gjennomsnittsalderen i gruppe en 3 år, mens alle bortsett fra en av pasientene i gruppe to var mer enn 5 år, og snittalderen på barna var 7,5 år.

Sammenlignet med femårsperioden, da de behandlet i gjennomsnitt om lag ett tilfelle av Kawasakis sykdom hver tredje måned, har de altså behandlet fem per tilfeller av Kawasaki-lignende sykdom per måned i løpet av to måneder under pandemien.

Dette antyder at tilfellene drives frem av covid-19-pandemien, mener forskerne, særlig siden det totale antallet sykehusinnleggelser i denne perioden var mye lavere enn vanlig.

Forskerne understreker likevel at antallet tilfeller er lavt, noe som antyder at det nye syndromet ikke er utbredt blant barn, som generelt sett har blitt mindre alvorlig rammet av coronaviruset enn voksne.

Mer alvorlig sykdom

I studien kommer det frem at i løpet av to måneder – fra 18. februar til 20. april – har sykehuset som ligger i det som er episenteret for coronavirusutbruddet i Italia, behandlet ti barn med lignende hyperinflammatoriske symptomer.

Ingen av de ti barna gruppe to døde, men symptomene deres var mer alvorlige enn symptomene hos barna som hadde fått behandling for Kawasakis sykdom ved samme sykehus i løpet av de foregående fem år. De fikk oftere hjertekomplikasjoner (6 av 10, mot bare 2 av 19 tidligere), og fem av barna gikk inn i en sjokktilstand, noe som ikke skjedde med noen av barna med Kawasakis sykdom.

Flere av barna med det nye syndromet trengte behandling med steroider i tillegg til behandling med immunoglobulin (en gruppe proteiner i kroppen som virker som antistoffer) som ble gitt både til dem og til Kawasaki-pasientene. Steroider ble gitt til 8 av 10 barn som var innlagt under pandemien, mot kun 3 av 19 de foregående årene.

Forskerne bak den nye studien medgir at det er en svakhet at den inkluderer få tilfeller, og viser til at mer forskning er nødvendig. De mener likevel at resultatene er viktige og må tas med i betraktning av dem som skal vurdere retningslinjer som angår barn under denne pandemien.

– Likevel, den Kawasaki-lignende sykdommen som beskrives her, er en sjelden tilstand, som antagelig ikke rammer mer enn 1 av 1000 barn som utsettes for SARS-CoV-2, skriver de og understreker at dette estimatet er basert på begrensede data fra serien med tilfeller i Bergamo-regionen.

FHI følger utviklingen

Forrige uke sendte den europeiske foreningen for barnekardiologi AEPC brev til alle barnekardiologiske avdelinger i Europa, med invitasjon til å delta i en studie knyttet til disse rapporterte tilfellene.

– Dette er veldig aktuelt akkurat nå, vi har ikke vært klar over sammenkoblingen med covid-19 før denne uken. Vi har ikke noen sikre tilfeller i Norge, sa overlege og barnekardiolog på Rikshospitalet, Karl Viktor Perminow, til ABC Nyheter da.

Han forklarte at Kawasakis sykdom var sjeldent og kom i bølger. Perminow mente at dette kunne være en slik bølge, som er mer uttalt fordi det er uvanlig stor smittebelastning i befolkningen i de områdene der slike tilfeller er meldt.

Han mente man heller ikke kunne se bort ifra at det er snakk om et nytt syndrom.

– Fordi det ikke er typisk Kawasakis sykdom og har dukket opp i forbindelse med covid-19, må man holde muligheten åpen for at det kan være at dette coronaviruset utløser en spesiell reaksjon som man ikke har sett tidligere, sa han.

Folkehelseinstituttet har vist til at sammenhengen mellom disse alvorlige symptomene hos barn og covid-19 er usikker.

– Tilfellene kan være uavhengig av covid-19. Landene som har meldt tilfeller nå har heller ikke meldt fra hva de normalt ser av dette syndromet, og tallene er derfor ikke lett å tolke, sa overlege i Folkehelseinstituttet og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl til ABC Nyheter forrige uke.

Les hele saken: Kawasaki-lignende sykdom hos barn med covid-19

Tidligere denne uken gjentok hun dette budskapet overfor Nettavisen, men understreket samtidig at de følger situasjonen.

– Dette er absolutt noe vi følger med på, sa Greve-Isdahl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært