Kommuneoverlege i Lofoten: – Ikke forberedt på smitteutbrudd av større grad

Kommuneoverlege og smittvernlege i Vågan kommune i Lofoten, Jan Håkon Juul, mener usikkerheten er det vanskeligste i arbeidet med å planlegge helseberedskapen i Lofoten i sommer.
Kommuneoverlege og smittvernlege i Vågan kommune i Lofoten, Jan Håkon Juul, mener usikkerheten er det vanskeligste i arbeidet med å planlegge helseberedskapen i Lofoten i sommer. Foto: Privat/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkerhet er den største utfordringen for legene når Lofoten nå forbereder seg på sommersesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

3 av 10 nordmenn har lyst til å reise til Lofoten i sommer, ifølge en fersk spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter.

Ordførerne i Lofoten ønsker turistene velkommen, og næringslivet forteller at de er helt avhengig av godt besøk fra nordmenn for å overleve coronarkisen.

Kommuneoverlegene forbereder nå beredskapen for sommeren.

Det er en krevende oppgave, forteller kommuneoverlege og smittevernlege Jan Håkon Juul i Vågan kommune, en av seks kommuner som tilhører Lofoten.

– Vi er ikke forberedt på et smitteutbrudd av større grad. Det er det som er bekymringen. Glasskulen sier ikke noe om hva slags utslag høy mobilitet i den norske befolkningen vil gi, sier Juul til ABC Nyheter.

Bakgrunn: 3 av 10 nordmenn vil dra til Lofoten i sommer

Nedgang i smitte gir grunn til optimisme

Kommuneoverlege og smittevernlege i Vågan kommune, Jan Håkon Juul. Foto: Privat
Kommuneoverlege og smittevernlege i Vågan kommune, Jan Håkon Juul. Foto: Privat

Kommuneoverlegen ser imidlertid med stor optimisme på nyheten fra Folkehelseinstituttet om at smittetallet R i Norge nå er nede i under 0,5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis smitten går så drastisk ned som den synes å gjøre, vil ikke interne reiser i Norge bli et problem. Men det skal ikke så mange smittede til som flytter på seg og sprer smitte før det oppstår et lokalt utbrudd.

Les også: Smittetallet R nede i 0,49

Lofoten har ett sykehus med begrenset intensivkapasitet, og én legevakt. På grunn av coronapandemien har regionen opprettet en legevakt til, som kun håndterer coronatilfeller.

Med økt testkapasitet, fokus på smittesporing, og grundige smittevern-veiledere for reiselivsbransjen, håper kommuneoverlegene å hindre et større sykdomsutbrudd i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber intenst med å ha leger og legevaktdrift klar, så det ikke blir sårbart i sommer. Ordinært er vi vant til å ha en så stor økning i befolkningen om sommeren at vi kan håndtere det. Men å ha en sommer med økning i befolkningen i tillegg til coronavirus-smitte er utfordrende, sier Juul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Danmark fraråder utenlandsreiser i hele mai

Usikkerhet den største utfordringen

Flere av vikarene Vågan kommune baserer sommerdriften på, befinner seg i utlandet. Juul er usikker på om de får komme til Norge.

– I tillegg har vi en mye høyere vaktbelastning enn vi vanligvis har fordi vi driver to legevakter istedenfor én. Så skal vi avvikle sommerferie. Vi driver og finner ut av dette.

– Er det en del av planen å kalle hjem leger fra ferie, dersom det skulle oppstå et smitteutbrudd?

– Alle legene mine sier de ikke skal reise langt. De vil være tilgjengelige hvis det skulle oppstå noe. Men det er ofte enklere å planlegge for at vi er nok tilstede hele tiden. Det tar tid å få folk hjem. I det øyeblikket det smeller, er det greit å ha en viss beredskap på plass, svarer kommuneoverlegen i Vågan.

Han og legene i Lofoten er vant til å håndtere mange besøkende hver eneste sommer. Det er derfor ikke menneskemengden som er hovedutfordringen.

– Usikkerheten rundt smitte er den største utfordringen. Vi kan planlegge å ha masse folk på jobb, så skjer det ingenting. Det må vi nok gjøre. Vi kan ikke la være å planlegge med en høy beredskap heller. Da kan konsekvensene bli mye større enn hvis vi lar være å bruke litt ekstra penger på å ha høy beredskap.