Finsk studie med oppsiktsvekkende smitte-funn: Slik kan viruset spre seg

VIDEO: Se hvordan viruset kan spre seg på for eksempel butikken.

En fersk finsk studie viser at luftbårne virus kan bli hengende igjen lengre enn man først hadde trodd. – Styrker viktigheten av å følge corona-rådene.

De første resultatene av undersøkelsene er overraskende. De viser hvordan virus kan spre seg i et butikklokale dersom forholdene ligger til rette for dette.

– Resultatene understreker viktigheten av anbefalingene som allerede er kommet, sier det finske folkehelseinstituttet.

Bak studien står de fire forskningsorganisasjonene Aalto University, Finnish Meteorological Institute, VTT Technical Research Centre of Finland og University of Helsinki.

Altså er det snakk om i en butikk med høye hyller som begrenser rommet, innendørs ventilasjon og klimaanlegg.

Sammen har de forsket på hvordan små luftbårne partikler spres fra luftveiene og ut i et lokale ved hoste, nys eller snakk. Slike partikler kan blant annet bære coronaviruset.

Les også: 6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 84

Holder lenge

Alle de fire partene i studien fikk de samme resultatene, at situasjonen som de forsket på, spredde skyen med mikropartiklene seg utenfor den umiddelbare nærheten av personen som hoster eller nyser. Og det tar flere minutter før dette fortynnes.

– En person som er smittet av coronaviruset kan hoste og gå videre, men etterlate seg ekstremt små luftbårne partikler som inneholder coronaviruset. Disse partiklene kan ende opp i luftveiene til andre i nærheten av vedkommende, sier professor Ville Vuorinen ved Aalto University i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Å skape animasjoner som dette gir forståelse for hvordan virus spres.
Å skape animasjoner som dette gir forståelse for hvordan virus spres.

Fremtidig forståelse

Forskerne anbefaler på grunnlaget av studiene at folk holder seg unna butikker hvor det er høy aktivitet som følge av resultatene.

Vourinen sier den finske statskringkastingen YLE at visualiseringen gir bedre forståelse for fremtiden.

– Visualiseringen av usynlige partikler som kan inneholde viruset er ekstremt viktig, på denne måten kan vi bedre forstå hvordan smittefarlige sykdommer spres og fenomenet bak det. Både nå og i fremtiden.

Endrer ikke rådene

Det finske folkehelseinstituttet har gitt befolkningen i Finland råd ikke ulike det norske myndighetene har; hold deg hjemme om du er syk, hold avstand, host i ermet og sørg for å holde en god håndhygiene.

Ifølge fagdirektør Jussi Sane vil ikke forskningsresultatet gjøre stort fra eller til med disse rådene.

– Basert på modellen er det ikke per nå mulig å utstede nye anbefalinger. Men resultatene er en viktig del av helheten og de burde bli satt opp mot data fra epidemistudier fra det virkelige liv, sier Sane i pressemeldingen.

VIDEO: Trump hogger videre på WHO - truer med å trekke støtte. Solberg sier presidenten i mot på amerikansk fjernsyn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden