Begrenset tilgang på vaksine mot lungebetennelse: – Langt større respons enn forventet

Folkehelsa oppfordrer nå alle personer over 65 år til å ta pneumokokkvaksine samtidig som de vaksinerer seg mot influensa. (NTB-arkivfoto: Lise Åserud) Helse / vaksine / eldre ARKIV 1-6-97 FL. 39124
Folkehelsa oppfordrer nå alle personer over 65 år til å ta pneumokokkvaksine samtidig som de vaksinerer seg mot influensa. (NTB-arkivfoto: Lise Åserud) Helse / vaksine / eldre ARKIV 1-6-97 FL. 39124 Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I forbindelse med covid-19 har Folkehelseinstituttet tydeliggjort sin anbefaling om pneumokokkvaksine til eldre og personer med nedsatt immunforsvar. Nå er vaksinen vanskelig å få tak i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet anbefaler pneumokokkvaksine til alle over 65 år og grupper med immunsvikt eller kroniske sykdommer. Denne anbefalingen har blitt tydeliggjort i forbindelse med utbruddet av covid-19.

Vaksinen beskytter ikke mot coronavirus, men vaksinering kan redusere antallet pasienter som krever avansert sykehusbehandling i en periode der helsetjenesten er under stort press.

Folkehelseinstituttet har nå et begrenset lager av den anbefalte vaksinen, som heter Pneumovax. Nye leveranser er forventet i mai.

– Responsen har vært langt større enn forventet og vi er nå i en situasjon med begrenset tilgang på Pneumovax. Resterende doser må prioriteres for personer med høyest risiko for sykdom , skriver FHI i en melding på sine nettsider.

Pneumokokker er en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. I noen tilfeller kan bakterieinfeksjonen gi et alvorligere sykdomsforløp med blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Dødeligheten ved alvorlig sykdom er 20 prosent.

Vaksinering anbefales hvert tiende år til voksne med økt risiko for alvorlig sykdomsforløp, dersom de blir syke av pneumokokkbakterien.

– Vaksinasjon av friske eldre over 65 år kan utsettes til det er bedre tilgang på Pneumovax. Det er ingen anbefaling om pneumokokkvaksinasjon til friske personer under 65 år utenom de som omfattes av barnevaksinasjonsprogrammet. Rutinemessig revaksinering etter 10 år kan også utsettes til det er bedre tilgang på Pneumovax, skriver FHI.

Bakgrunn: Folkehelsesinstituttet anbefaler vaksine mot lungebetennelse til alle over 65 år

Disse pasientene skal prioriteres for vaksinering nå:

Resterende Pneumovax-doser er forbeholdt personer med medisinske tilstander som gir spesielt høy risiko for alvorlig pneumokokksykdom:

Hivinfeksjon / AIDS (Blå resept)

Stamcelletransplantasjon (Blå resept)

Anatomisk eller funksjonell miltmangel (Blå resept)

Cerebrospinalvæskelekkasje

B-cellesvikt

Hematologisk kreft (leukemi, lymfom, myelomatose)

Organtransplantasjon

Kilde: FHI

Personvernpolicy