Helseråd mot coronasmitte: – Si nei til håndhilsing!

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer nektet å håndhilse på kansler Angela Merkel mandag. NTB Scanpix/Reuters.
Tysklands innenriksminister Horst Seehofer nektet å håndhilse på kansler Angela Merkel mandag. NTB Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndigheter verden rundt foreslår vinking, et klapp på skulderen eller bare blikkontakt som tryggere alternativ til håndhilsing. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Si nei til håndtrykk, gi opp high five, avvis kyss på kinnet og unngå i hvert fall klemming.

Verden rundt oppfordres folk til å endre sine daglige vaner hjemme og på jobb – for å redusere risikoen for coronasmitte.

Utviklingen av det nye coronaviruset

* 1. desember 2019 ble det påvist en ny type coronavirus, kalt sars-CoV-2, hos en mann i Kina. Man har ikke funnet noen direkte forbindelse mellom denne pasienten og utbruddet som oppsto noen dager senere.

* 8. desember oppsøkte en pasient i millionbyen Wuhan i Kina legehjelp med influensalignende symptomer. Videre ut over måneden ble det påvist stadig flere influensalignende tilfeller i Wuhan. De fleste av pasientene hadde vært på Huanan-markedet i Wuhan, der det blant annet selges sjømat og levende dyr.

* 29. desember rapporterte lokale sykehus i Wuhan om fire tilfeller av «lungebetennelse med ukjent opphav». Alle hadde tilknytning til Huanan-markedet i Wuhan.

* 31. desember ga Kina beskjed til Verdens helseorganisasjon om flere «lungebetennelselignende tilfeller».

* 1. januar ble Huanan-markedet i Wuhan stengt.

* 8. januar ble det nye coronaviruset identifisert som årsaken til sykdomsutbruddet.

* 9. januar kom det første bekreftede dødsfallet som følge av det nye coronaviruset, da en 61 år gammel mann døde på et sykehus i Wuhan.

* 13. januar kommer det første bekreftede tilfellet utenfor Kina, hos en kinesisk statsborger som hadde kommet til Thailand fra Wuhan.

* 20. januar rapporterer kinesiske myndigheter om 139 sykdomstilfeller og at tre personer er døde.

* 21. januar bekrefter USA, Hongkong og Taiwan de første tilfellene av viruset. 290 mennesker er så langt smittet.

* 24. januar blir viruset påvist for første gang i Europa med to tilfeller i Frankrike. Kina har nå iverksatt reiserestriksjoner i Hubei-provinsen i Kina.

* 27. januar er 80 personer i Kina døde av viruset, og antallet smittede er over 2.300.

* 29. januar begynner USA og Japan å evakuere sine statsborgere fra Wuhan. Flere flyselskaper innstiller flygninger til Kina.

* 30. januar erklærer Verdens helseorganisasjon at viruset er en global folkehelsekrise.

* 2. februar kommer det første bekreftede dødsfallet utenfor fastlands-Kina, når en kinesisk mann dør på Filippinene.

* 4. februar blir et cruiseskip med nesten 4.000 passasjerer satt i karantene i Japan etter ti bekreftede tilfeller av viruset om bord.

* 5. februar. 24.554 bekreftet smittet globalt, og 492 er døde, ifølge WHO. 191 av de smittede og én av de døde er fra utenfor Kinas fastland.

* 9. februar. Tallet på døde har steget til 811 i Kina. Dødstallet er dermed høyere enn ved SARS-utbruddet i 2002–2003.

* 11. februar: Tallet på døde passerer 1.000 i Kina. Over 42.600 har fått påvist smitte. WHO gir sykdommen navnet covid-19.

* 14. februar dør en kinesisk turist i Frankrike, og blir dermed den første som dør i Europa som følge av viruset.

* 19. februar passerer tallet på døde 2000. Passasjerene fra cruiseskipet i Japan får begynne å gå i land.

* 21. februar blir tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina.

* 23. februar rapporterer italienske myndigheter om over 100 smittetilfeller. De fleste er i Lombardia-regionen nord i landet. Fotballkamper er utsatt, og karnevalet i Venezia er avlyst.

* 24. februar er det kraftige fall på europeiske og amerikanske børser som følge av viruset. WHO sier at verden må forberede seg på en potensiell pandemi. Iran anklages for å dysse ned omfanget av virusutbruddet i landet.

* 26. februar: En kvinne i Tromsø blir det første personen som tester positivt i Norge, etter å ha kommet hjem fra Kina.

* 27. februar er personer over hele Norge i viruskarantene. Kina rapporterer om 29 nye virusdødsfall – det laveste siden januar. Japan stenger alle skoler midlertidig.

* 28. februar har fem personer i Norge fått påvist coronasmitte. Alle har vært i utlandet kort tid før de fikk symptomer. En av dem er en øyelege ved Ullevål sykehus i Oslo. Virusfrykt har preget børsene, som har vært gjennom sin verste uke siden finanskrisen i 2008.

* 29. februar blir det påvist smitte hos en ny ansatt ved øyeavdelingen på Ullevål. Sykehuset ber pasienter som har vært på øyeavdelingen om å holde seg hjemme.

* 1. mars er i alt fem ansatte på Ullevål smittet og flere hundre testes.

* 2. mars er 25 personer smittet av coronavirus i Norge. Samme dag bekrefter Portugal sitt første tilfelle av coronasmitte. Dermed er alle land i Vest-Europa rammet av viruset.

* 3. mars er 33 personer smittet i Norge. Over 90.000 mennesker er smittet på verdensbasis, og 3.000 mennesker er døde.

Her er noen råd folk nå får verden rundt:

Kina

I Beijing, hovedstaden i landet der utbruddet begynte, instruerer store, røde plakater innbyggerne til ikke å håndhilse, men heller knytte sine egne hender sammen som hilsen.

Høyttalere ber folk om å gjøre den tradisjonelle gong shou-gesten (en knyttneve i motsatt håndflate) for å si hei.

Sensur i Kina: Slår knallhardt ned på corona-kritikk

Frankrike

Avisene har vært fylt av råd om hvordan man kan erstatte håndhilsing, en daglig formalitet for franskmenn på jobb, og kyss på kinnet, også en vanlig form for hilsen i Frankrike.

Livstilseksperten Philippe Lichtfus har fått mye oppmerksomhet i media. Han mener håndtrykk er en forholdsvis ny utvikling i menneskehetens historie, med opprinnelse i middelalderen. Han mener det å se noen andre i øynene kan være tilstrekkelig som hilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Til helvete og tilbake»: Mine tre uker med coronaviruset

Australia

Brad Hazzard, helseminister i delstaten New South Wales, anbefaler folk ikke å ta hverandre i hendene, men heller gi hverandre en klapp på skulderen.

– Jeg vil ikke si at man ikke skal kysse, men man bør utvise en viss forsiktighet med hvem man kysser, sier han.

Brasil

Det brasilianske helsedepartementet har rådet innbyggere til ikke å dele metallsugerørene som tradisjonelt brukes til å drikke den søramerikanske drikken mate, også kjent som chimarrão.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og et kyss, selv om det ikke er på munnen, rådes man til absolutt å unngå.

Tyskland

Som et tegn i tiden avviste Tysklands helseminister Horst Seehofer mandag kansler Angela Merkels forsøk på å ta ham i hånden. Statsråden smilte og holdt begge hender for seg selv.

Begge lo, og Merkel slo armene i været før hun satte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spania

Utbruddet kan også ramme den spanske tradisjonen med å kysse skulpturer av jomfru Maria i uken før påske.

Med bare en måned igjen kan ritualet bli forbudt.

– Det er et av tiltakene vi vurderer, sier den nasjonale helsesjefen Fernando Simon.

I løpet av høytiden bruker de troende å stå i kø for å kysse hendene eller føttene til skulpturer av Maria og helgenene for å få deres beskyttelse.

Ny fase for coronaviruset: – Det er mye hysteri nå om dagen

Romania

Martisor-festivalen markerer begynnelsen på våren. Her deles talismaniske bånd og blomster ut, ofte fra menn til kvinner.

Råd for å forebygge virussmitte

Dette er Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset.

  • Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.
  • God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.
  • Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.
  • Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.
  • Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117. Helsedirektoratet anmoder folk om å ikke ringe nødnummeret 113 hvis de har spørsmål om viruset. Det nummeret er til for akutte tilfeller av sykdom eller ulykker.

Men myndighetene har formidlet en beskjed til folk der de oppfordres til å overrekke blomster og talismaner uten det tradisjonelt påfølgende kysset.

– La oss gi blomster, men ingen kyss, sier statssekretær i helsedepartementet Nelu Tataru.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen

I Polen, et av Europas mest katolske land, oppfordres de troende til å ta imot en «åndelig nattverd» heller enn å spise nattverdsbrødet. Eller man kan ta det imot i hendene snarere enn munnen.

De troende bes også om ikke å dyppe fingrene i vievann på vei inn og ut av kirken, og heller korse seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Corona-effekten: Luften i Kina har blitt markant bedre

Iran

I Iran, der 66 har omkommet som følge av coronaviruset, har en video blitt populær. Den viser tre venner som møtes og hilser hverandre med å dytte føttene borti hverandres mens de har hendene i lommene. To av dem bærer masker.

En tilsvarende video i Libanon viser sangeren Ragheb Alama og komikeren Michel Abou Sleiman dytte føttene mot hverandre mens de lager kysselyder med munnen.

Emiratene

De forente arabiske emirater, samt Qatar, råder innbyggerne til å slutte med den tradisjonelle «nese-mot-nese»-hilsningen. Emiratene advarer videre mot å ta hverandre i hendene eller kysse. Hils hverandre med «kun å vinke», foreslår de.
AFP bidro til reportasjen.

Aktuelt: Flere spår COVID-19 som den nye sesongsykdommen


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited