Legeforeningen tapte saken om Legelisten.no i tingretten

Legeforeningen tapte i Oslo tingrett, dermed kan ikke legene kreve å reservere seg for omtale på nettsiden Legelisten.no.
Legeforeningen tapte i Oslo tingrett, dermed kan ikke legene kreve å reservere seg for omtale på nettsiden Legelisten.no.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legene gikk rettens vei for å få reservasjonsrett på Legelisten.no. Allmennlegeforeningen er skuffet over dommen i det de kaller en prinsipielt viktig sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legelisten.no som ble lansert i 2012, er en nettside der nordmenn inviteres til anonymt å legge ut kommentarer om sine erfaringer med landets leger.

I 2017 påla Datatilsynet nettstedet å la leger reservere seg mot slike vurderinger, men Legelisten.no nektet å gi seg og klaget på vedtaket. Det skjedde etter at over 1000 leger hadde søkt om å reservere seg fra oppføring på nettsiden.

I januar i år fikk Legelisten.no medhold i Personvernnemnda, som er klageorgan for vedtak i Datatilsynet.

Det fikk Den norske legeforeningen til å ta saken til retten for å forsøke å få medhold om reservasjonsrett der.

Legeforeningen tapte saken. Tingretten kom til at Legelisten har berettiget interesse i å formidle brukernes subjektive ytringer og at denne interessen må veie tyngre enn hensynet til helsepersonellets personvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den ferske dommen fra Oslo tingrett, som kan leses på rettspraksis.no, konkluderes det med at «Legelisten har behandlingsgrunnlag for å samle inn og publisere subjektive vurderinger av helsepersonell ... uten at helsepersonell gis en allmenn reservasjonsrett».

Staten ved Personvernnemda har vunnet saken fullt ut, og Personvernnemndas vedtak av 21. januar 2019 er gyldig.

– Prinsipielt viktig sak

Leder i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, er skuffet over dommen i det han kaller en prinsipielt viktig sak.

– Det er uheldig at vi ikke får medhold. Vi mener dette er en prinsipielt viktig sak som har betydning for leger og øvrig helsepersonell, og på sikt kanskje også for andre yrkesgrupper, sier Klev til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder Allmennlegeforeningen viser til at dette er en avveining mellom privatlivet til den enkelte lege og forbrukerhensynene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det er uheldig med en anonym tjeneste som ikke stiller krav til identifisering av dem som skriver kommentarer. Vi mener ikke nødvendigvis at man må publisere hvem som kommentere, men slik det er nå kan hvem som helst uttale seg om enhver lege anonymt, uten nødvendigvis å ha hatt noe kontakt med legen. Det er ingen kvalitetssikring av om man er i en behandlerrelasjon, sier han og fortsetter:

– Legene har en viktig samfunnsoppgave, og skal forvalte regelverk og retningslinjer, da er det ikke nødvendigvis alltid slik at pasientens opplevelse samsvarer med om legen har gjort en god eller dårlig vurdering.

Klev legger til at de ikke har bestemt seg for om de vil ta saken videre i rettssystemet.

– Dommen underbygger at vi er en seriøs aktør

Lars Haakon Søraas i Legelisten jubler over dommen.

– Den overordnede konklusjonen er at pasienters ytringsfrihet må stå sterkere enn profesjonelle legers personvern. Retten legger også vekt på at at Legelisten.no er en nyttig tjeneste som hjelper pasienter; det er et sentralt tema i dommen, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han synes det er positivt at dommen har lagt vekt på at pasienter har ytringsfrihet og på arbeidet Legelisten gjør med å moderere innhold, følge opp enkelttilfeller med klager, muligheten legen har til å skrive tilsvar til vurdering og mulighet til at enkeltleger kan reservere seg hvis det er spesielle omstendigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ting som underbygger at vi er en seriøs aktør som også tar legers bekymringer på alvor, sier han.

Når det gjelder kritikken fra Klev om mangel på kvalitetssikring, svarer Søraas:

– Vi bruker betydelige ressurser på å moderere vurderinger, og i det inngår det å luke ut det som vi mistenker at ikke kommer fra reelle pasienter. Hvis legene melder ifra om slike mistanker, følger vi det opp. Vi er ikke feilfrie, men vi er rimelig sikre på at det aller aller meste av det som ligger ute på våre sider er fra reelle pasienter. Dette legger også dommeren til grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søraas understreker at Legelisten gjerne vil gå i dialog med legene.

– Vi går gjerne i dialog med Legeforeningen for å se om det er ting vi kan gjøre for å gjøre tjenesten mer nyttig for leger, og flere ting vi kan gjøre for å minimere personvernutfordringene ytterligere. Vi gjør mye allerede, men vi kan bli enda bedre, sier han og fortsetter:

– Vi håper nå Legeforeningen aksepterer at Legelisten.no er en nyttig tjeneste for pasienter og at de er villige til å gå i en dialog for å se hva som kan gjøres for å forbedre tjenesten sett med legeøyne.

Bakgrunn:

Legelisten.no vant i striden mot mer enn 1000 leger som ville reservere seg

Datatilsynet vil la leger reservere seg mot kritikk på nettet