Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering

Marianne Knudsen er nestleder og talsperson i Norsk Handikappforbund Ungdom.
Marianne Knudsen er nestleder og talsperson i Norsk Handikappforbund Ungdom. Foto: Norsk Handikappforbund
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 60 prosent av unge funksjonshemmede er langt mindre fornøyd med livet og opplever livet som mindre meningsfylt enn jevnaldrende .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter skriver lørdag om Ole Andreas Steen (28) som sliter med store smerter og nedsatt livskvalitet fordi han har spastisk diplegi, en form for cerebral parese.

Les om Ole Andreas: – Spasmene jeg ikke kan kontrollere, er et helvete

Steen er langt fra den eneste med nedsatt funksjonsevne som opplever livet som tungt. En undersøkelse publisert av SSB i 2017 viser at kun 45 prosent av unge mellom 25 og 44 år med funksjonsnedsettelser opplever det de gjør i livet som meningsfylt. Kun 42 prosent opplever å være svært fornøyd med livet i sin alminnelighet.

For befolkningen generelt var tallene mye høyere, henholdsvis 73 og 74 prosent.

– Det handler om systematisk diskriminering, sier sier Marianne Knudsen (20) til ABC Nyheter.

Hun er nestleder og talsperson i Norges Handikappforbund Ungdom (NHFU).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener prosentandelen som er fornøyd med livet kan bli mye høyere blant unge funksjonshemmede hvis samfunnet gjør noe med den systematiske diskrimineringen man møter som funksjonshemmet i dag.

Én av tre har opplevd hatefulle ytringer

Knudsen er klar på at diskriminering er et stort problem på flere områder.

– Negative holdninger, fordommer, hatytringer, fysiske hindringer og mangelfull assistanse er noen av problemene funksjonshemmede som minoritet opplever.

Knudsen viser til en undersøkelse gjennomført av Nordlandsforskning i 2016 som fant at én av tre med funksjonshemninger har opplevd hatefulle ytringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skremmende tall, men det er også realiteten mange lever i.

Ifølge SSB, oppgir 17 prosent av befolkningen at de har en funksjonshemning. 56 prosent av funksjonshemmede står uten jobb. En høy prosentandel av norske skoler er uten universell utforming, med vanskelig eller manglende rullestoltilgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mangel på universell utforming på busser og trikker, som gjør at vi ikke kommer på. Det gjelder for mange steder og arenaer vi skal. Vi har medlemmer i NHFU som opplever å ikke være velkommen fordi de må gjennom bakdøra forbi søppelkasser og sykler for å gå på restaurant, fordi det er en trapp på forsiden, forteller Knudsen

Savner å ta mer plass i politikken

Knudsen er sikker på at resultatene i SSB-undersøkelsen hadde vært mye mer positive for unge funksjonshemmede dersom de opplevde mindre diskriminering.

– Systematisk diskriminering er samfunnskapte barrièrer det er mulig å endre på. Vi mener det må investeres langt mer penger i tiltak enn det gjøres i dag. Det koster å oppnå full likestilling, men det er også en investering som fører til at flere kan være yrkesaktive og leve gode liv.

NHFU-nestlederen er opptatt av at problemene med lavere livskvalitet blant unge funksjonshemmede ikke skyves under teppet eller kamufleres.

– Vi savner å ta mer plass i handlingsplaner, i statsbudsjettet og i alt av tiltak. Politikerne kommer med mange store ord og festtaler, men det er lite penger på bordet.