Spør psykologen: – Hvorfor er jeg deprimert og sliten i Norge, men får overskudd og håp i utlandet?

<p>«Når jeg er utenlands kjenner jeg på glede, overskudd og optimisme, inkludert håp om at nå går det min vei», skriver kvinne i 30-årene.</p>
«Når jeg er utenlands kjenner jeg på glede, overskudd og optimisme, inkludert håp om at nå går det min vei», skriver kvinne i 30-årene. Foto: Colourbox.com

Kvinne i 30-årene sliter med utmattelse og en følelse av håpløshet hjemme i Norge. Hun opplever at redningen er å reise utenlands og spør ABC Nyheters psykolog hva det kan skyldes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei!

Jeg sliter med å forstå meg selv. Jeg er lykkelig når jeg er på reiser utenlands, men med en gang jeg kommer tilbake til Norge blir jeg kraftig deprimert, sliter med utmattelse og håpløshet.

Når jeg er utenlands kjenner jeg på glede, overskudd og optimisme, inkludert håp om at nå går det min vei.

Jeg forsøker å studere i Norge, slik at jeg kan få meg jobb i utlandet, men problemet er at jeg fungerer ikke i Norge, trodde det var på grunn av lite sollys og mye kulde i Norge, men har etter hvert forstått at det handler om noe psykisk. Har hatt det slik i flere år og slitt mye med utmattelse. Redningen er alltid å reise utenlands. Hva feiler det meg?

Kvinne (30-39)

Her kan du sende ditt spørsmål. Helt anonymt.

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Takk for ditt spørsmål. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i å få en psykisk «boost» når man tar et avbrekk fra hverdagen og reiser utenlands. For mange vil det være det ekstra sollyset og varme temperaturer som bidrar til det. Mange vil imidlertid lengte hjem til det kjente etter hvert, hvilket ikke er tilfelle for deg.

Det er litt vrient å svare på hvorfor det er slik for deg, uten å kjenne bedre til din historie. Umiddelbart kan jeg likevel lage meg en hypotese som leder til disse spørsmålene:

Hvordan trives du med livet du har her i Norge? Liker du studiet ditt, har du et sosialt nettverk med venner du føler deg komfortabel med, og hvordan er dine familierelasjoner? Er du på det stedet i livet du så for deg at du skulle være på dette tidspunktet?

Ofte trives vi bedre et annet sted dersom situasjonen hjemme ikke er slik vi skulle ønsket. Det kan være lettere å nærmest bli en «ny» person i utlandet, hvor ingen kjenner deg eller har forventninger til deg.

Les alle svarene i spalten her

For noen er det riktig å flytte utenlands å få en ny start. Samtidig ville jeg virkelig undersøkt hvilke psykiske mekanismer som er bakenforliggende, før det er noe du gjør alvor ut av. Dette er særlig viktig fordi utmattelsen du har strevd med kan ha oppstått med bakgrunn i dette. Vi kan rømme fra mye, men psyken vår blir med i kofferten. Jeg anbefaler deg å finne en terapeut du kan snakke om dette med før du søker jobb i utlandet. Du kan hevende deg til fastlegen din som kan vurdere om det er best at du henvises innenfor det offentlige, eller du kan oppsøke en privatpraktiserende psykolog. Her finner du en god oversikt over privatpraktiserende for hele landet.

Jeg ønsker deg lykke til videre, uavhengig om det blir her til lands eller i utlandet.

Les også: Spør psykologen: Jeg blir sliten av min manns sykdom

Personvernpolicy