Matprodusenter vil fjerne tilsetningsstoffet titandioksid etter kobling til kreft

Tilsetningsstoffet titandioksid (E171) brukes blant annet i godteri for å gi hvit farge. – Det er en del varsellamper som lyser, sier giftekspert ved Folkehelseinstituttet, som understreker at det fremdeles er store kunnskapshull om stoffets effekt på helsa. Foto: Colourbox.com
Tilsetningsstoffet titandioksid (E171) brukes blant annet i godteri for å gi hvit farge. – Det er en del varsellamper som lyser, sier giftekspert ved Folkehelseinstituttet, som understreker at det fremdeles er store kunnskapshull om stoffets effekt på helsa. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter forskning fra Frankrike som antyder at titandioksid i matvarer kan være kreftfremkallende, vil flere matprodusenter fjerne stoffet for å være føre var.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titandioksid, også kjent som E171 eller CI 77891, er et tilsetningsstoff som brukes i maling, kosmetikk og matvarer for å gi produktene hvit farge.

Stoffet har vært regnet som trygt i lang tid, og det finnes ingen grenseverdi for akseptabelt daglig inntak.

Men etter at franske forskere gjorde funn som antyder at titandioksid i mat kan være kreftfremkallende, har Frankrike besluttet et midlertidig totalforbud, etter føre-var-prinsippet, melder TV 2.

Også mange produsenter i land som Tyskland, Nederland og Sveits har valgt å fase ut stoffet i sine varer, ifølge programmet Helsekontrollen på TV 2.

Rotter fikk forstadier til kreft og betennelse i tarmen

Bekymringen er knyttet til titandioksid som består av det som kalles nanopartikler, altså partikler som er mellom 1 og 100 nanometer i diameter. I en studie som ble publisert i Nature Scientific Reports i 2017, fikk rotter denne formen for stoffet i drikkevannet sitt. I løpet av 100 dager utviklet at 4 av 11 forstadier til tarmkreft. Forskerne ved Det franske instituttet for landbruksforskning (INRA) fant også små betennelser i tarmene til forsøksdyrene, ifølge studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere undersøkelser fra International Agency for Research on Cancer (IARC) har vist at det å puste inn titandioksid kan være kreftfremkallende. Men den franske studien antyder altså at det å få stoffet inn i kroppen via fordøyelsessystemet også kan være kreftfremkallende.

Les også: Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En del varsellamper som lyser

Hubert Dirven, som er avdelingsdirektør i toksikologi og risiko ved Folkehelseinstituttet, har møtt de franske forskerne for å diskutere funnene.

– Det er en del varsellamper som lyser, sier Dirven til Helsekontrollen.

Han understreker samtidig at det er mange kunnskapshull, og mange ubesvarte spørsmål. Blant annet er det vanskelig å overføre funnene gjort på rotter til mennesker, forklarer gifteksperten.

Titandioksid finnes i over 900 produktgrupper. Da Helsekontrollen undersøkte produkter på det norske markedet, fant de titandioksid blant annet i flere typer godteri, dressing, is, bakeprodukter, hermetikk og i nesten alle tannkremer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Helsekontrollen kontaktet produsentene, fant de ut at de planlegger å fjerne titandioksid i 10 av 14 produkter, enten for å være føre-var eller på grunn av produksjonsendringer. De produsentene som vil fortsette å bruke titandioksid, peker på at de følger regelverket.

Les også: Livsstil betyr mye for kreftrisiko, men høy alder er den viktigste risikofaktoren

Mattilsynet følger EUs vurdering

Som ABC Nyheter tidligere har skrevet, havnet Frankrike i EU-strid, som følge av det planlagte forbudet mot titandioksid, som etter planen skal gjelde i ett år fra 1. januar 2020. Norge er storprodusent av titan.

I sommer viste Mattilsynet i Norge til at EUs matsikkerhetsmyndighet EFSA så lang ikke mener det er noen grunn til å endre konklusjonene i tidligere risikovurderinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da EFSA re-evaluerte titandioksid i 2016, konkluderte de med at det ikke var indikasjoner på at titandioksid i mat gir grunn til helserisiko for forbrukere. Når mer kunnskap foreligger, vil EFSA oppdatere sin risikovurdering og vurdere om det er behov for å sette en grense for akseptabelt daglig inntak (ADI), uttalte Cecilie Svenning, seniorrådgiver i seksjon for fremmedstoffer og EØS, til ABC Nyheter

– Om det blir fastsatt en ADI vil EU, og Norge, fastsette grenseverdier for titandioksid i mat som sikrer at forbrukerne ikke for i seg for mye av stoffet, fortsatte hun.

Karina Kaupang, direktør for matavdelingen i Mattilsynet, gjentar det samme budskapet overfor Helsekontrollen på TV 2.