Dødstallet blant e-sigarettbrukere stiger – i 2020 blir sigarettene lovlig i Norge

Video: I USA dør folk uforklarlig – nå blir det lovlig i Norge.

På nyåret ventes legaliseringen av nikotinholdige e-sigaretter å tre i kraft i Norge. Samtidig har dødstallet som følger av damping steget til nesten 50 i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2016 vedtok Stortinget å oppheve forbudet mot salg av nikotinholdige e-sigaretter i Norge. Frem til vedtaket trer i kraft, som etter planen skal være i 2020, er det imidlertid forbudt å produsere, importere og omsette e-sigaretter som inneholder nikotin innenfor landegrensene.

Nå ønsker Folkehelseinstituttet en ny gjennomgang av rapporten om e-sigaretter som instituttet la frem i 2015.

Dette skjer i lys av nye rapporter om stadig flere tilfeller av helseskader og dødsfall som følge av e-sigarettbruk i USA.

En hovedteori

Per 20. november kunne Center for Disease Control and Prevention (CDC) rapportere om hele 2290 sykdomstilfeller og 47 dødsfall i USA. I nesten alle tilfellene var vitamin E-acetat og THC, hovedrusmiddelet i cannabisprodukter, til stede i e-væsken.

Vitamin E-acetat er et oljeprodukt som vanligvis brukes i hudkremer, men det finnes også i mindre mengder i cannabisolje. Dette gjør at forskere er usikre på om det stammer fra cannabisoljen som er brukt i mange av tilfellene, eller om væsken har blitt tilsatt vitaminet separat.

Forsker ved Duke University, Sven-Eric Jordt, uttalte tidligere i høst til Gizmodo at det uansett er grunn til å tro at vitamin E-acetat kan være høyst skadelig for kroppen.

– Siden det er et antioksidant, kan det oppløses når det varmes opp i en e-sigarett, og dermed slippe ut giftstoffer i lungene, sa Jordt til nettstedet.

Det finnes derimot noen pasienter som har oppgitt kun å ha tatt i bruk nikotinholdige e-sigaretter uten disse stoffene, og man kan dermed ikke utelukke at det også er andre komponenter som bidrar til sykdommen.

Les også: Norske myndigheter vil vite mer før de endrer helseråd om e-sigaretter

Fortsatt usikkert

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Per Schwarze, sier til ABC Nyheter at han er enig i at man ikke kan si med sikkerhet at det er dette som er årsaken til sykdomstilfellene.

– En populær teori er at tilsetningen av vitamin E-acetat i væsken er grunnen til at enkelte har blitt syke, men denne teorien kan ikke fastslås, sier han.

Schwarze påpeker at e-sigaretter og stoffene de inneholder er svært lite forsket på sammenlignet med vanlige sigaretter, og at det derfor er ekstra vanskelig å si konkret hva som fører til at folk blir syke.

– Det er mange usikkerhetsfaktorer som har gjort at man ikke har funnet ut hvorfor folk blir syke. Det har blant annet blitt gjort studier med celler som kan tyde på at det faktisk ikke trenger å være hverken cannabinol eller nikotin i utstyret for å få en betennelsesreaksjon i lungecellene. Sånn sett er det uklart hvordan dette henger sammen, sier han.

Les også: Stadig flere dødsfall tilskrives e-sigaretter i USA

Farlig markedsføring

Schwarze understreker at det er langt færre som bruker e-sigaretter i Norge enn i USA. Mens en av fem amerikanere i aldersgruppen 18 til 29 oppgir at de damper regelmessig , oppgir til sammenligning kun 1 prosdent av Norges samlede befolkning at de damper daglig. 2,4 prosent oppgir at de damper av og til. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

– Det er usikkert hvordan det vil slå ut når det faktisk lovliggjøres i Norge. Man kan tro at dersom markedsføringen blir lignende den i USA, vil nok interessen for e-sigaretter øke, sier han.

Det amerikanske e-sigarettmerket Juul har tidligere stått i hardt vær etter at de har markedsført mot unge, blant annet gjennom smakstilsetninger med navn som «drue-slush» og «jordbærsukkerspinn».

Schwarze mener bruken av smakstilsetninger kan være farlig i seg selv.

– Det er veldig mange smaksstoffer som er tilgjengelige, men man vet veldig lite om hvilke effekter de har når de pustes inn. Der gjenstår det en betydelig jobb – hva gjør disse smaksstoffene med kroppen? spør fagdirektøren.

Han vil likevel anbefale tunge røykere å ta i bruk e-sigaretter fremfor vanlige sigaretter.

– Det er mange andre stoffer som finnes i svært lave konsentrasjoner i e-sigaretter, og i veldig høye konsentrasjoner i vanlige sigaretter. Sånn sett vil man tro at e-sigaretter er mindre skadelige enn vanlige sigaretter, sier Schwarze.

Ønsker streng kontroll i fremtiden

Sykdommen som oppstår blant e-sigarettbrukere kan beskrives som en fett-lungebetennelse, og har symptomer som inkluderer hoste, feber, kvalme og brystsmerter. Amerikanske medier skriver at pasientene ikke blir bedre av antibiotika.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, sier til ABC Nyheter at det vil forventes streng kontroll fra Legemiddelverket når legaliseringen trer i kraft her til lands.

– Det vil stilles omfattende krav til både innhold, kvalitet, sikkerhet og merking av e-sigaretter i Norge, sier Linhave.

Hittil har det, bortsett fra ett registrert tilfelle i England, hittil ikke har vært noen dødsfall eller sykdomstilfeller i Europa.

Personvernpolicy