Pulverselskap saksøkte TV 2 for 50 millioner – nektes anke

VANT: Programleder Marte Spurkland leder TV 2s program «Helsekontrollen».
VANT: Programleder Marte Spurkland leder TV 2s program «Helsekontrollen». Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsekostfirmaet ble i programmet «Helsekontrollen» omtalt som et pyramideselskap som selger sukkerpulver, og saksøkte TV-kanalen for 50 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2017 hadde «Helsekontrollen» en kritisk reportasje om Luxembourg-selskapet bak det omstridte slankepulveret Fitline. Under overskriften «HELSEKONTROLLEN AVSLØRER PYRAMIDESELSKAP: Tjener millioner på sukkerpulver» beskrev TV 2-programmet hva produktene inneholder, og hvordan det blir omsatt.

Ifølge «Helsekontrollen» markedsførte selskapet seg stort i sosiale medier med påstander om at produktene i FitLine-serien skulle hjelpe mot blant annet migrene, ME, fibromyalgi, muskelsmerter, diabetes 2, astma, fertilitet og psykisk ubalanse.

Anslo tapet til 70 millioner

Det fikk kosttilskuddsfirmaet PM International til i fjor å saksøke TV 2, ansvarlig redaktør Olav Sandnes, programleder Marte Spurkland og to journalister for ærekrenkelser.

PM International

Nettverksselskap etablert i 1993 i Tyskland av Rolf Sorg, men flyttet til Luxembourg i 2015.

PM International eier det norske selskapet Professional Marketing International Norge as, som holder til på Gjøvik.

Det norske selskapet omsatte i 2017 for 161,5 millioner kroner, med et resultat før skatt på 47,6 millioner kroner.

Særlig kjent for produktene FitLine og BeautyLine.

Kilde: Dagens Næringsliv

PM opplyste at de skal ha fått flere tusen avbestillinger i kjølvannet av TV 2s reportasje, og anslo tapet til 70 millioner kroner for tapte inntekter etter programmet. I tingretten krevde de mer enn 50 millioner kroner i erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hadde først fått avslag på en begjæring om midlertidig forføyning om at to artikler skulle avpubliseres fra tv2.no.

Men selskapet, representert av den profilerte advokaten Per Danielsen, tapte saken på alle punkter da den ble behandlet i tingretten i mars. Også i pressens eget etikkorgan, Pressens Faglige Utvalg, ble TV 2 frifunnet.

– Pressens samfunnsoppdrag

Dermed anket Danielsen på vegne av PM International saken inn for Borgarting lagmannsrett. Men de vil ikke engang behandle anken, ifølge rett24.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deres begrunnelse er at den åpenbart ikke vil føre frem. Borgarting skriver blant annet:

«For å ta stilling til om det er «klart at anken ikke vil føre fram», må lagmannsretten foreta en realitetsprøving av anken. Vilkåret skal tolkes strengt. Det kreves høy grad av sikkerhet for at resultatet ville blitt stående etter full ankeprøving.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og:

«Når det gjelder bruken av begrepet «pyramide», alene og i de sammenstillinger som er gjort i reportasjene, finner lagmannsretten det klart at disse verken innebærer insinuasjoner eller beskyldninger om straffbare forhold, eller at de er ærekrenkende lest ut fra den kontekst de er fremsatt i.»

Borgarting mener videre at ytringene er fremsatt «som ledd i det som må karakteriseres som kjernen i undersøkende og kritisk journalistikk, som er en viktig del av pressens samfunnsoppdrag.»

– At lagmannsretten setter en stopper for ytterligere ressursbruk på saken er bra. Nå kan de aktuelle redaktører og journalister jobbe videre med hva lagmannsretten kaller journalistikk i kjernen av pressens samfunnsoppdrag, i stedet for å bruke ytterligere tid i rettssalen. PM International skylder dessuten TV 2 allerede nærmere en million kroner i sakskostnader, som ennå ikke er betalt, sier TV 2s prosessfullmektig, Jon Wessel-Aas til rett.24.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omsatte for milliarder

På verdensbasis omsetter PM International, ifølge egne nettsider, for 833 millioner dollar årlig, i overkant av sju milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske datterselskapet hadde i 2017 en omsetning i 2016 på 66 millioner kroner. Året etter økte salget til hele 161 millioner kroner. Resultatet før skatt endte på 47 millioner kroner.

TAPTE: Avokat Per Danielsen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TAPTE: Avokat Per Danielsen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Både utsagnet om pyramide i forskjellige sammenhenger og påstanden om at pulveret saksøkerne selger, er «sukkerpulver», er faktautsagn. Påstandene er uriktige og injurierende, skrev advokat Per Danielsen i sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett.

Om bruker av ordet sukkerpulver slo Oslo tingrett fast:

«Tingretten har kommet til at det ikke er uriktig å karakterisere et produkt som inneholder cirka 50 prosent sukker eller mer for et «sukkerpulver», på samme måte som både geitost som inneholder fra 29 til 41 prosent sukker og søtpålegget Nugatti som inneholder 54,6 prosent tilsatt sukker må tåle omtale som et «sukkerprodukt».