Ny forskningsanalyse: – Omega-3-tilskudd beskytter hjertet – særlig i høyere doser

– Omega-3 gjør ikke mye nytte i vanlig doser, og før vi kan anbefale mye høyere doser trenger vi flere studier, kommenterer hjertespesialist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det tidligere nærmest var opplest og vedtatt at tilskudd av marint omega-3, i form av tran eller kapsler, var bra for hjertet – har denne «sannheten» fått mange skudd for baugen de senere årene.

Mer om omega-3-fettsyrer

Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som inngår i viktige anti-inflammatoriske cellekomponenter, og som det er nødvendig å få tilført gjennom kosten.

Mennesket mangler evnen til å danne disse fettsyrene i kroppen.

De langkjedede omega-3-fettsyrene (DHA og EPA) er spesielt gunstige. Disse finnes i fet fisk og fiskeolje (tran).

Kilde: Snl.no

Allerede i 2006 kom en oppsummering som trakk tranens gode virkning i tvil. Siden har det kommet flere forskningsanalyser som støtter oppunder denne.

Senest i fjor kom Cochrane, som er anerkjent for sine forskningsoppsummeringer på helsefeltet, med en rapport som konkluderte med det har lite eller ingenting for seg å ta tilskudd med omega-3-fettsyrer når det kommer til risiko for hjertesykdom, hjerneslag eller død.

Også i en annen analyse fra i fjor, som så på mulig forebyggende effekt i høyrisikogrupper, kom forskerne frem til at omega-3-tilskudd ikke ga mindre risiko for sykdom eller død.

Denne uken publiserte imidlertid forskere ved Harvard T.H. Chan School of Public Health en ny oversiktsstudie i tidsskriftet Journal of the American Heart Association.

Deres analyse av 13 studier fant en sammenheng mellom det å ta tilskudd av marin omega-3 og lavere risiko for hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer, men ikke hjerneslag.

– Denne metaanalysen bidrar med den mest oppdaterte dokumentasjonen når det kommer til effekten omega-3-tilskudd har på ulike hjertekar-utfall. Vi fant signifikante beskyttende effekter av daglig inntak av omega-3-tilskudd mot risikoen for de fleste hjerte- og karsykdommer, sier førsteforfatter av studien Yang Hu i en pressemelding.

Forskeren legger til at effekten ser ut til å være større ved større doser av omega-3.

Så hva skal man tro nå? Har det noe for seg å ta slike tilskudd eller ikke?

– Det er fremdeles ikke noen holdepunkter for at tilskudd av omega-3 i form av vanlig fiskeolje på 1-2 gram daglig har noen virkning på forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Men skadelig er det ikke, sier hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen til ABC Nyheter.

Les også: Tilskudd av Omega-3 har liten eller ingen helseeffekt, ifølge forskningsrapport

Spesiell studie viste tydelig effekt

Steinar Madsen er fagdirektør i Legemiddelverket og hjertespesialist. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Steinar Madsen er fagdirektør i Legemiddelverket og hjertespesialist. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Noe har likevel skjedd det siste året når det kommer til omega-3. I januar publiserte forskere en studie i New England Journal of Medicine som skilte seg fra tidligere studier, forklarer han.

– Det nye som har skjedd er at vi har fått Reduce-It-studien som viste en tydelig reduksjon i hjerte-kar-sykdom, sier Madsen.

– Pasientene i denne studien brukte allerede kolesterolsenkende medisiner og hadde høye nivåer av triglyserider (fettstoffer) i blodet. Så det er en utvalgt gruppe, fortsetter han.

Reduce-It-studien er også spesiell fordi forskerne har brukt svært høye doser (4 gram daglig) av et renset produkt som inneholder etyl-eikosapentaensyre (E-EPA, icosapent ethyl), i motsetning til de vanlige omega3-produktene som inneholder eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) forklarer han.

– Dette er altså ikke en fiskeolje og ikke et vanlige omega-3-tilskudd. Produktet som ble brukt i Reduce-It er et legemiddel som er godkjent i USA, under navnet Vascepa, sier Madsen.

Analyserte resultatene uten Reduce-It

Den ferske metastudien er en oppdatering av en tidligere forskningsanalyse som tok for seg ti studier. Forskerne har nå lagt til tre store, nye studier. En av disse er den nevnte Reduce-It-studien.

Forskerne bak den nye analysen anerkjenner at denne studien skiller seg fra andre omega-3-studier. Av den grunn har det gjennomført analyser også uten resultatene Reduce-It-studien.

De konkluderer med at tilskudd med marin omega‐3 er knyttet til lavere risiko blant annet for hjerteinfarkt og dødsfall som følge av hjertekrampe og hjerteinfarkt selv etter at de har ekskludert resultatene fra Reduce-It-studien.

Og at det ser ut til at høyere doser av omega-3-tilskudd ga større reduksjon i hjerterisiko.

– Minimal effekt

– Det kan være slik at det er en tendens til at høyere doser av omega-3 kan ha en viss effekt, men uansett er effekten minimal og så vidt statistisk signifikant også når man tar bort Reduce-it, kommenterer Steinar Madsen.

Reduksjonen i risiko, uten Reduce-it, er 8 prosent for hjerteinfarkt, 8 prosent for hjertedød og 5 prosent for hjertesykdom totalt (alle så vidt signifikante), mens det var 5 prosent økning av slag (ikke signifikant), forklarer han.

– Andre studier har kommet til andre resultater, legger han til.

Madsen forklarer i lys av de senere årenes forskning vil legemiddelmyndighetene ta bort bruken av 1 gram omega-3 daglig for å forebygge komplikasjoner etter hjerteinfarkt.

– Omega-3 gjør ikke mye nytte i vanlig doser, og før vi kan anbefale mye høyere doser trenger vi flere studier, sier Madsen til ABC Nyheter.

Personvernpolicy