Ny behandling gir bedre overlevelse for pasienter med langtkommen melanom

Kombinasjonen av nivolumab og ipilimumab har vist seg effektivt i behandlingen av langtkomment melanom.
Kombinasjonen av nivolumab og ipilimumab har vist seg effektivt i behandlingen av langtkomment melanom. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Halvparten av de som får kombinert immunterapi lever i fem år eller mer, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avansert melanom, også kalt langkommen føflekkreft, har i lang tid hatt dyster overlevelsesrate. For et tiår siden var det bare 1 av 20 pasienter som fortsatt var i live etter fem år etter diagnosetidspunkt. De fleste døde i løpet av seks til ni måneder. Nå viser en ny studie at halvparten av personer med denne diagnosen lever i fem år eller mer når de får kombinert immunterapi.

Det er forskere fra Institute of Cancer Research og Royal Marsden sykehus i London som har vært pionerer for arbeidet.

De har ikke funnet en kur, men de forteller at den økte overlevelsesraten på fem år for litt over halvparten av pasientene er et gjennombrudd. Håpet er at noen av pasientene fortsatt vil kunne oppnå normal forventet levealder.

Immunterapi gjør at immunforsvaret selv bekjemper kreft og er et alternativ til å pepre svulster med medisiner. Behandlingen har hatt bemerkelsesverdige resultater på flere typer kreft. Nivolumab og ipilimumab er to antistoffer som regulerer og reaktiverer kroppens immunforsvar og som har bidratt til å forlenge livet til mange pasienter hver for seg. Den nye studien viser at når de to kombineres blir resultatene enda bedre.

Les også: Stor oversikt: Så alvorlige er kreftsykdommene

To bremseklosser samtidig

James Larkin ved ICR presenterte nylig resultatene på European Society for Medical Oncology sin samling i Barcelona:

– Ved å gi disse medisinene sammen setter du på to bremseklosser for utvikling av kreftcellene i stedet for én. Immunforsvaret blir i stand til å gjenkjenne svulster det tidligere ikke gjenkjente, reagere på det og ødelegge dem.

I en forskningsartikkel publisert i New England Journal of Medicine forklarer teamet at de at de rekrutterte 945 pasienter med avansert melanom og delte dem inn i tre tilfeldige grupper. 314 pasienter fikk doser med «dobbelt opp», altså nivolumab pluss ipilimumab, 316 pasienter fikk nivolumab og en placebo og 315 pasienter fikk ipilimumab og en placebo.

Hver behandling med nivolumab ble sammenlignet med ipilimumab alene, og overvåket til sykdommen utviklet seg eller frem til noen av bivirkninger ble uholdbare.

I gruppen med kombinasjonsbehandlingen fikk de best resultat. Litt over halvparten, 52 prosent, levde til fem år eller mer etter behandlingen mens hele 74 prosent av disse fikk ikke lenger noen behandling ved det tidspunktet. Med medisinene alene var overlevelsen totalt 44 prosent for nivolumab og 26 prosent for ipilimumab.

Larkin forklarte at det skjedde liten endring hos pasientene mellom år tre og fem, og at de hadde tro på at de fortsatt ville gjøre det bra.

– Sjansen for å være i live etter fem år er ganske lik den etter tre år og fire år, sa han.
– For de pasientene som kommer til år fem, er mange eller de fleste utenfor behandlingen og lever normale liv.

Les også: Hvorfor er det ikke anbefalt å røyke, drikke alkohol og spise så mye rødt kjøtt man bare vil?

– Mitt eneste alternativ

Larkin fortalte at han ved Royal Marsden sykehus til nå hadde brukt kombinasjonsbehandlingen på rundt hundre pasienter med avansert melanom eller avansert nyrekreft. Storbritannias statlige helsevesen (NHS) godkjenner behandlingen på begge typer kreft. Legemidlene har bare vært tilgjengelige i mellom 10 og 15 år, slik at man ikke kan være sikker på langtidseffekten før folk har overlevd til alderdom.

– Definisjonen på en kur er å oppnå en normal forventet levealder og dø av noe annet, sa Larkin.

Noen mennesker tåler ikke bivirkningene av immunterapimedisiner og må slutte i løpet av få uker etter start, men forskerne fant at det ikke gjorde noe. Selv det å ta immunterapi i en begrenset periode så ut til å sette immunforsvaret i stand til å gjenkjenne og bekjempe svulstene.
Overlevelsesraten blant de som sluttet var like god som hos de som fortsatte.

For avansert melanom er standardbehandlingen to år, men for noen mennesker holder det også med mye mindre, forklarte Larkin.

Pamela Smith (67) deltok i den kliniske studien i januar 2014, like etter at hun oppdaget at kreften hadde spredd seg.

– Det var ikke mulig å operere, så dette var mitt eneste alternativ, sa hun.
– Da jeg hadde fått behandling annenhver uke i omtrent fire måneder fikk jeg diaré som var så ille at jeg måtte slutte med behandlingen. Utrolig nok viste den første scanningen og hver scanning etter det at fungerte etter relativt kort tid. Svulsten min krympet til under halvparten av sin opprinnelige størrelse, og den har ikke endret seg på fem år.

– Jeg har ikke fått noen behandling siden, og jeg føler meg topp. Hver gang jeg er på Royal Marsden spør de hvordan jeg har det på en skala fra 1 til 100, og jeg svarer 100. Jeg føler meg fin og veldig heldig som lever.

Oversatt av Guro Thorbru / ABC Nyheter /Pressworks © Guardian News & Media Limited

Personvernpolicy