Høie om persontilpasset medisin: – Helsetjenesten ikke godt nok forberedt

<p>Helseminister Bent Høie medgir at norsk helsevesen ikke har vært godt nok forberedt på utviklingen med persontilpasset medisin.</p>
Helseminister Bent Høie medgir at norsk helsevesen ikke har vært godt nok forberedt på utviklingen med persontilpasset medisin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge henger etter andre land når det gjelder å ta i bruk persontilpasset medisin. – En stor omstilling som må smøres med penger, mener Arbeiderpartiet.

OSLO (ABC Nyheter): Persontilpasset medisin handler om å tilpasse forebygging, behandling og oppfølging av pasienter mest mulig til den enkeltes biologi. Målet er mer effektiv behandling og mindre unødvendige bivirkninger.

Under et seminar om fremtiden for persontilpasset medisin i Norge mandag, pekte både legemiddelselskapet Roche og teknologiselskapet IBM på at andre land har kommet lengre enn Norge når det gjelder persontilpasset medisin. Helseaktører trakk frem diagnostikk og treghet med å ta i bruk nye behandlinger som viktige utfordringer.

– Er du enig i at Norge ligger bak på dette området, helseminister Bent Høie?

– Jeg er enig i at dette er en utvikling den norske helsetjenesten ikke har vært godt nok forberedt på. Systemet for nye metoder må utvikle seg for å ta høyde for utviklingen av persontilpasset medisin. Dette arbeidet er i gang. Persontilpasset medisin vil gjøre at flere behandlinger skreddersys til den enkelte i fremtiden, svarer Høie (H) i en epost til ABC Nyheter.

Bakgrunn: – Persontilpasset medisin er et kjempeskritt fremover for å bekjempe sykdom

– Stort rom for feilinvestering, men det er verdt å satse

– Det er mye nytt og i starten er det et stort rom for feilinvestering. Men det er verdt å satse for å nå målet om at vi kan behandle pasienter på den mest effektive måten, mener Ap-politiker Ingvild Kjerkol. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Det er mye nytt og i starten er det et stort rom for feilinvestering. Men det er verdt å satse for å nå målet om at vi kan behandle pasienter på den mest effektive måten, mener Ap-politiker Ingvild Kjerkol. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol har forståelse for at helseindustrien og fagfolk er utålmodige og etterlyser mer fart i omstillingen i Norge.

Under mandagens seminar beskrev hun Arbeiderpartiet som en masekråke overfor regjeringen når det gjelder persontilpasset medisin.

– Vi må huske på at den dyreste behandlingen er den som ikke gir effekt, og de tyngste bivirkningene er dem du ikke hadde trengt å bli påført fordi behandlingen ikke var riktig for deg. Når skal man i norsk helsevesen kunne si at «du vil ha god effekt av denne behandlingen, og denne behandlingen vil ikke hjelpe deg»? spurte Kjerkol.

– Vi må akselerere og handle raskt, det er ting vi kan gjøre allerede i morgen som vil hjelpe dette i gang. Og dette er ikke så komplisert av vi politikere ikke forstår det. Vi forstår at vi må samle inn data, fra for eksempel helseregister og populasjonsundersøkelser, men også at vi må ha gode kjøreregler for bruk av de dataene som kommer inn, for å sørge for at dette fører til god forskning og ny behandling, fortsatte hun.

Kjerkol mener politikerne har en viktig rolle når det kommer til å få fart på persontilpasset medisin i Norge, og hun er åpen for samarbeid med aktører fra industrien i denne sammenheng. Kjerkol viste til Helsenæringsmeldingen som skal behandles i Stortinget denne høsten, som en mulighet til å løfte temaet politisk.

– Det er mye nytt og i starten er det et stort rom for feilinvestering. Men det er verdt å satse for å nå målet om at vi kan behandle pasienter på den mest effektive måten, og slutte med å gi behandling som ikke hjelper dem eller som påfører unødvendig mye bivirkninger.

– Det er for eksempel mye av den kreftbehandlingen som vi bruker i dag, som gjør at folk overlever sykdommen, men får et helt annet liv etterpå på grunn av store senskader, sa Ap-politikeren.

Les også: Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge: – Persontilpasset medisin på sitt beste

– Et eventyr som kan gi bedre behandling og redde liv

Hva er biomarkører og storskalaanalyser?

Biomarkører og storskalaanalyser er viktige begreper innen persontilpasset medisin.

  • En biomarkør er en biologisk komponent som høstes fra en pasientprøve. Ved å se på endringer i mengden eller andre forandringer av biomarkøren kan man si noe om pasientens helsetilstand. Typiske biomarkører som brukes i dag er proteiner, metabolitter, DNA, og hormoner.
  • Storskalaanalyser innebærer å analysere store mengder biologisk informasjon samtidig fra en enkelt pasientprøve. Storskalaanalyser kan gjøres av ulike biomarkører.

Det er ofte kreft som nevnes når det er snakk om persontilpasset medisin. Kjerkol er også opptatt av de sykdommene som ikke så langt har fått mye omtale når det er snakk om persontilpasset medisin, sykdommer som gjerne ikke har sterke legemiddelprodusenter bak seg.

Sepsis (blodforgiftning) er et slikt eksempel. Til enhver tid er fire prosent av alle sykehussenger i Norge i bruk av pasienter med sepsis, og flere tusen dør av sepsis hvert år, forklarte Kjerkol.

– Gjennom gode registerdata og befolkningsundersøkelser som HUNT i Trøndelag og Tromsøundersøkelsen, har man kartlagt mikrobene som har gjort alle med sepsis i Trøndelag syke de siste 20 årene. Så har man fått internasjonale data fra enda større populasjoner. Når dette kobles med kunstig intelligens og bioinformatikerne har vi kanskje et eventyr der en av verdens mest dødelige sykdommer kan få bedre behandling og man kan redde flere liv.

– Det er derfor paradigmeskifte eller hamskifte brukes i når man snakker om persontilpasset medisin. Digitalisering og maskinlæring vil gi oss data på en helt annen måte, noe som kan gi oss helt ny kunnskap og nye muligheter, utdypet Ap-politikeren overfor ABC Nyheter.

Les også: Gry Hege ble rammet av sepsis og mistet hendene og føttene

– En stor omstilling som må smøres med penger

Under mandagens seminar pekte både Helse Nord-direktør Lars Vorland og generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen på diagnostikk som en utfordring for å komme videre med persontilpasset medisin i Norge i dag.

– Hva kan man gjøre med det?

– De nye persontilpassede behandlingene, terapiene og legemidlene kommer uansett hva vi gjør, og Vorland og Ryel peker på noe vesentlig. Hvorfor kan vi ikke si at vi skal bli best på persontilpasset diagnostikk, at vi skal ha de mest presise diagnosene for en persontilpasset terapi og behandling? svarte Kjerkol.

– Men i dag beskriver kreftleger det å få gjort nødvendige tester av kreftsvulster som den viktigste flaskehalsen for å kunne tilby persontilpasset kreftbehandling. Hvordan skal man snu på det?

– Det viser jo bare at dette er en stor omstilling. Når man skal omstille et så stort tankskip som den norske helsetjenesten er, så må man gjøre det kontrollert. Man må også smøre omstillingen med ekstra midler, svarte Kjerkol og fortsatte:

– Så langt har helseminister Høie lansert strategier, men man må også smøre med penger. For eksempel kan man dedikerer investeringer til å løse denne flaskehalsen. Man må ha ordentlige helsebudsjetter med denne typen prioriteringer.

Les også: – Beslutningsforum er ikke rigget for å håndtere persontilpasset behandling

Helseministeren: – Vi har vært bakpå

Helseminister Bent Høie (H) er enig i at det må legges bedre til rette for fornuftig bruk av de nye diagnostiske verktøyene som er nødvendig for å kunne tilby skreddersydd behandling til den enkelte pasient.

Men han har ikke tro på å opprette egne finansieringssystemer for persontilpasset medisin.

– Det vil gå på tvers av de kriteriene vi har for å prioritere ressurser, som også Arbeiderpartiet har stilt seg bak, sier Høie til ABC Nyheter i en e-post.

– Vi må heller utvikle finansieringsordningene slik at de stimulerer til en fornuftig bruk av de nye diagnostiske verktøyene. Her har vi vært bakpå, men Helsedirektoratet er nå i gang med å revidere takstene for sekvensering og analyser, slik at det kommer på plass, fortsetter helseministeren.

Les også: Genforskning på kreftsvulster: – Det viktigste som skjer innen kreftforskning

– Viktig for utprøving av nye medisiner

Høie forklarer at han for et år siden ga helseregionene i oppdrag å sikre etablering og drift av infrastruktur som kan legge til rette for utvikling og bruk av molekylære tester, genpaneler og bruk av biomarkører.

– Helse Sør-Øst har satt av fem millioner til å etablere en infrastruktur for presisjonsdiagnostikk innenfor kreft med dedikerte ressurser. Det er et godt initiativ som vi vil følge med på, sier han.

I tillegg er Helse- og omsorgsdepartementet i startfasen av arbeidet med en handlingsplan for kliniske studier, som også vil være viktig for å ta i bruk mer persontilpasset behandling i Norge, forklarer han.

– Informasjon om pasientens genprofil blir også stadig viktigere for å kunne delta i kliniske studier, og det er også viktig for å få utprøvinger av ny medisin til Norge. Handlingsplanen for kliniske studier vil se særskilt på hvordan vi kan legge til rette for studier innenfor persontilpasset medisin, slik at vi får dokumentasjonen vi trenger for å belyse sikkerhet og effekt av de nye medisinene. Planen kommer neste år, sier Høie til ABC Nyheter.

Les også: Beslutningsforums leder: – Vi forhandler med en industri som ønsker å maksimere økonomisk gevinst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter koronasmitte18:15 Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49 Coronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37 Turkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03 Ekspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52 Sykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30 Foreldre siktet for bortføring av fire barn16:29 Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34 Visit Norway legges ned i Danmark15:33 Dårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14 EOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13 Bill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56 Diabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52 Ingen fotball for Haaland og co. før mai14:46 NHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28 Mot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27 Anniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22 På denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12 Sverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11 Stortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58 Tettey legger opp neste sommer13:58 Krevende å holde oversikt som forbruker13:25 Coronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15 Langrenn med hovedsponsor på plass13:01 31 personer fikk feil prøvesvar12:48 Europeisk handelsløsning med Iran på plass12:45 IS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59 Passasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57 Billig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56 Syklist døde i ulykke i Telemark11:52 Vedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11 – Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11 Eliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08 Reagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08 EOS-utvalget refser PST11:06 Sverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40 Lego-overskuddet nær doblet10:32 Første hetebølge i Antarktis10:28 Fem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20 Oslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19 Nesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18 Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17 Milliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59 21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23 Norske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20 Indonesia stenger grensa for utlendinger09:19 194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19 Solbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31 ESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25 Bayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14 19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05 Politiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52 Nå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45 Bred enighet om ny krisepakke07:43 Norsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39 Norwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39 Oljeprisen stiger07:38 Forskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22 USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55 Flere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51 Virus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31 Ajer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30 Dyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19 Harry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15 Norsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04 Dette skjer i dag06:00 Zimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31 Loveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter05:30 Dette skjedde i natt05:30 Corona-dødeligheten i Norge så langt: 0,6 prosent04:56 Rasende russ får ikke penger tilbake for avlyst treff i Kongeparken04:49 Skogbrannsesongen i Australias hardest rammede delstat er over04:20 Koronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01 Magnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31 Undersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59 Singapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede
Siste nytt
21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34Helse og livsstilErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter koronasmitte18:15Helse og livsstilPandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49ReiseCoronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37VerdenTurkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03PengerEkspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52VerdenSykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30NorgeForeldre siktet for bortføring av fire barn16:29Helse og livsstilRegjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34ReiseVisit Norway legges ned i Danmark15:33NorgeDårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14NorgeEOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13NorgeBill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56Helse og livsstilDiabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52SportIngen fotball for Haaland og co. før mai14:46PengerNHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28SportMot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27PolitikkAnniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22VerdenPå denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12VerdenSverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11PolitikkStortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58SportTettey legger opp neste sommer13:58PengerKrevende å holde oversikt som forbruker13:25VerdenCoronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15SportLangrenn med hovedsponsor på plass13:01Helse og livsstil31 personer fikk feil prøvesvar12:48PengerEuropeisk handelsløsning med Iran på plass12:45NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59ReisePassasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57PengerBillig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56NorgeSyklist døde i ulykke i Telemark11:52PolitikkVedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11Verden– Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11SportEliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08NorgeReagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08NorgeEOS-utvalget refser PST11:06PengerSverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40PengerLego-overskuddet nær doblet10:32VerdenFørste hetebølge i Antarktis10:28Helse og livsstilFem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20PengerOslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19PengerNesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18Helse og livsstilGuvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17PengerMilliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59Helse og livsstil21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23PengerNorske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20ReiseIndonesia stenger grensa for utlendinger09:19Norge194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19SportSolbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31PengerESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25SportBayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14Verden19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05NorgePolitiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52MotorNå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45PolitikkBred enighet om ny krisepakke07:43NorgeNorsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39ReiseNorwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39PengerOljeprisen stiger07:38Helse og livsstilForskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22VerdenUSA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55Helse og livsstilFlere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51SportVirus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31SportAjer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30VerdenDyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19VerdenHarry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15PolitikkNorsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04NorgeDette skjer i dag06:00VerdenZimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31NorgeLoveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCorona-dødeligheten i Norge så langt: 0,6 prosent04:56NorgeRasende russ får ikke penger tilbake for avlyst treff i Kongeparken04:49VerdenSkogbrannsesongen i Australias hardest rammede delstat er over04:20NorgeKoronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01SportMagnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31NorgeUndersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59VerdenSingapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede
Populært