– Fedme knyttes til seks ganger høyere risiko for diabetes type 2

Personer med diabetes type 2 har blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Personer med diabetes type 2 har blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdom. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

BMI på 30 eller mer knyttes til størst økning i risiko for type 2-diabetes, men også gener og en lite hensiktsmessig livsstil påvirker risiko, ifølge dansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på insulin eller dårlig virkning av insulin. Det er fra før kjent at overvekt og usunn livsstil er viktige risikofaktorer for type 2-diabetes, men at også arv spiller en rolle.

I en ny studie, som ble presentert under årskonferansen til European Association for the Study of Diabetes i Barcelona mandag, har danske forskere sett forholdet mellom de ulike risikofaktorene.

Forskerne fra Universitetet i København har fulgt 9556 menn og kvinner i alderen 50 til 65 år, som deltar i den danske Diett, kreft og helse-studien, ifølge en pressemelding.

Nesten halvparten av deltagerne (49,5 prosent) utviklet diabetes i løpet av de i gjennomsnitt 14,7 årene de ble fulgt av av forskerne.

– Effekten av fedme på risikoen for å få diabetes type 2 er dominant over andre risikofaktorer, noe som understreker viktigheten av vektkontroll for å forebygge sykdommen, konkluderer forskerne ifølge pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Røyking, høyt blodtrykk og diabetes øker risikoen for hjerteinfarkt mer hos kvinner enn hos menn

Nesten seks ganger høyere risiko

Da de så på effekten av de ulike risikofaktorene fant forskerne at:

  • For høy kroppsvekt, definert som BMI på 30 eller mer, gir en 5,8 ganger høyere risiko for diabetes type 2, når man sammenligner med normalvektige.
  • De deltagerne som hadde høy genetisk risiko for å utvikle diabetes type 2, hadde ifølge studien dobbelt så høy risiko sammenlignet med gruppen som ble definert å ha lav genetisk risiko.
  • De som hadde det forskerne definerte som en uhensiktsmessig livsstil, hadde en 20 prosent økt risiko sammenlignet med dem som hadde en hensiktsmessig livsstil.

Les også: Hvorfor er det ikke anbefalt å røyke, drikke så mye alkohol og spise så mye rødt kjøtt man bare vil?

– Viktig uansett hvilke gener du er født med

Genetisk risiko ble beregnet ut fra en genetisk risikoscore basert på 193 genetiske varianter som er sterkt forbundet med type 2-diabetes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltagerne ble ansett å ha en hensiktsmessig livsstil dersom tre av de følgende stemte: er ikke røyker, har et moderat alkoholinntak, er i regelmessig fysisk aktivitet og har et sunt kosthold. Uhensiktsmessig livsstil ble definert som at ingen eller bare en av de ovenfornevnte stemte.

Studien viste også at fedme og en uhensiktsmessig livsstil er knyttet til høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 uavhengig av deltagernes genetiske risiko for å utvikle sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne studien viser at uansett hvilke gener du er født med, så er det viktig å opprettholde en normal vekt og unngå fedmeutvikling, sier professor Anne Karen Jenum, Institutt for helse og samfunn, Avdeling for allmennmedisin, Universitetet i Oslo til Dagens Medisin.

Les også: Slik kan halvparten av beinamputasjonene unngås