Skadedyrfirma: – Familier nærmest isolerer seg på grunn av veggedyr

<p>I snart ti år har DogPoint drevet med veggedyrhunder, og i løpet av den tiden har daglig leder Tor Iljar truffet på mange som sliter med psyken på grunn av de små skadedyrene. Her er han sammen med Demi (9) som var Norges første veggedyrhund.</p>
I snart ti år har DogPoint drevet med veggedyrhunder, og i løpet av den tiden har daglig leder Tor Iljar truffet på mange som sliter med psyken på grunn av de små skadedyrene. Her er han sammen med Demi (9) som var Norges første veggedyrhund. Foto: DogPoint

Veggedyr er en kilde til angst og kan være en stor belastning for dem som rammes. – Godt kjent at veggedyr kan gi psykiske plager, sier FHI-forsker Bjørn Arne Rukke som deler sine beste råd for å unngå skadedyrene.

– Vi bruker skadedyrhunder i vårt arbeid med å bekrefte eller avkrefte om det faktisk er veggedyr i en bolig, men de senere årene har vi vært inne like ofte som psykologer for å roe beboere, sier daglig leder Tor Iljar i DogPoint til ABC Nyheter.

Sensommer og høst er høysesongfor nye veggedyr, ettersom mange nordmenn da har vendt hjem fra ferie med disse høyst uønskede blindpassasjerene i bagasjen. Da merker også DogPoint økt pågang fra bekymrede nordmenn.

Hos noen har bekymringen tatt overhånd, forteller Iljar.

– Nå er jeg akkurat ferdig med en familie i Telemark. Vi var der forrige uke og da hadde vi vært der syv ganger. De har aldri hatt veggedyr. Nå måtte jeg si at nok er nok.

– Vi har også vært hjemme hos folk som har fått huset eller leiligheten sanert, men som ikke stoler på at veggedyrene faktisk er borte. Men så slår de seg til ro med det etter at vi har vært der med hundene.

Noen utvikler så sterk angst for å få veggedyr i hus at de nærmest isolerer seg fra omverdenen, forteller Iljar.

– Noen får veggedyr helt på hjernen. De sykemelder seg og holder barna hjemme fra skolen på grunn av «sykdom». Det er noe tilfeller vi har truffet på hvor de er på god vei mot isolasjon.

I løpet av de snart ti årene DogPoint har hatt veggedyrhunder, har Iljar selv sett rundt åtte slike ekstremtilfeller der familien nærmest har isolert seg på grunn av angst for veggedyr.

– Da har jeg bedt dem ta kontakt med fastlegen så de kan få en henvisning til noen de kan prate med.

– Jeg mistenker at det er flere slike tilfeller enn dem jeg har vært borti. For meg som har disse hundene er det bra for business, men det er jo ikke bra at folk har det sånn, sier han og legger til at han ønsker å ufarliggjøre det hele litt.

Han tror noe av forklaringen på denne angsten knyttet til veggedyr, er at skadedyrene fikk veldig mye oppmerksomhet i media da veggedyr på ny var i ferd med å bli et problem i Norge.

– Og så er det jo slik at folk er redde for edderkopper og alt mulig, når man da hører om veggedyr som er blodsugere, som lever i senga di, da gjør det noe med hodene til folk, sier Iljar.

Les også: Høysesong for veggedyr: – Vi ser allerede en kraftig økning i antall tilfeller

– Enkle grep man kan gjøre

SJEKK ETTER SPOR: Se etter sportegn som dette fra veggedyr når du sjekker inn på et hotell, råder veggedyrforsker Bjørn Arne Rukke. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SJEKK ETTER SPOR: Se etter sportegn som dette fra veggedyr når du sjekker inn på et hotell, råder veggedyrforsker Bjørn Arne Rukke. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Bjørn Arne Rukke som er forsker ved avdelingen for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, er kjent med at noen få har problemer med angst for å få veggedyr.

Rukke mener den beste måten å bekjempe dette på er med kunnskap.

– Folk må vite hva veggedyr er og at det finnes metoder for å bekjempe dem som lykkes. Og de må vite at når man er ute og reiser, kan man selv gjøre enkle grep for å minimere sjansen for å få med veggedyr hjem.

Veggedyrforskeren har selv en rutine for dette når han er på reise, som han anbefaler andre å følge.

– Det er godt kjent at veggedyr kan gi psykiske plager. Det er en veldig viktig negativ helseeffekt av veggedyr, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI.no
– Det er godt kjent at veggedyr kan gi psykiske plager. Det er en veldig viktig negativ helseeffekt av veggedyr, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI.no

– Når jeg kommer til hotellrommet tar jeg med kofferten inn, men pakker den ikke ut. Det første jeg gjør på rommet er å se etter sportegn. Hvis jeg kan vipper jeg opp senga, lyser med lommelykten jeg har på mobilen og undersøker ved rammen. Der ser jeg etter mørke ekskrementflekker som veggedyr etterlater seg når de sitter i ro og fordøyer maten. Så løfter jeg på sømmer og slikt der trekket er festet til senga, kikker i sprekker og små åpninger for øvrig.

Hvis man finner ekskrementflekker eller veggedyr, bør man be om å få et nytt rom.

– Dette har jeg opplevd selv da jeg var i Stockholm og skulle på en veggedyrkonferanse. Da gikk jeg i resepsjonen og ba om å få et nytt rom. Jeg sjekket det og der fant jeg ingen ting.

Varme og kulde kan ta knekken på veggedyr

Rukke forklarer at dersom veggedyrene opplever i minus 18 grader i tre døgn, dør de. Men det tar mer enn tre døgn før hele kofferten blir gjennomkald, så kofferten må ligge kaldt lengre enn det, råder han. Ved minus syv grader vil det ta tre uker før veggedyrene dør, når hele kofferten er gjennomkald.

Også varmebehandling kan ta knekken på dyrene, om man har en badstue eller et varmeskap. Det samme prinsippet gjelder for varme som for kulde, jo høyere varme, jo kortere tid er nødvendig. Veggedyrene overlever ikke to døgn i 40 grader, mens de overlever i mange dager ved 38,5 grader, forklarer forskeren.

– Noen skadedyrbekjempere varmebehandler hele leiligheter. Da varmer de opp til 55-60 grader og da er det tilstrekkelig med et døgn før veggedyrene dør.

En annen måte å begrense risikoen for å reise hjem med veggedyr i bagasjen, er aldri å pakke ut kofferten.

– Jeg beholder det meste inni kofferten. Tar ut ting jeg trenger og lukker kofferten. Jeg tar med meg toalettsaker på badet, men der er det også mindre sjanse for at det er veggedyr. Men ellers pakker jeg aldri ut ting eller legger ting på senga. Jeg setter også kofferten langt unna senga, gjerne på et koffertstativ. Jeg vet at noen setter den på badet, i badekaret. Også det er en god forsikring.

Hvis man likevel får stikk og er litt usikker på om det har vært veggedyr på overnattingsstedet, kan man gjøre noe før man tar bagasjen med inn i huset, forklarer Rukke.

– Jeg har en sønn som var ute på tur og overnattet i Berlin. Han ringte og fortalte om stikk som han lurte på hva var. Det jeg gjorde da han kom hjem var å kuldebehandle bagasjen hans. Jeg la den i dypfryseren og lot den ligge der i noen døgn. (Se faktaboks.)

– Det psykiske stresset er ofte verst

Det som er et større problem enn angst for å få veggedyr, er den psykiske belastningen som ofte følger med når veggedyrene flytter inn, forklarer Rukke.

– Det er godt kjent at veggedyr kan gi psykiske plager. Det er en veldig viktig negativ helseeffekt av veggedyr.

Slik kan veggedyr påvirke helsa

Forsker Bjørn Arne Rukke forklarer at når du blir stukket av veggedyr vil du få stikkmerker, men omfanget av disse kan variere i stor grad.

– Noen reagerer ikke så veldig, noen litt og får små utslett, mens andre igjen kan få store blemmer.

Det er også en viss grad av allergi, slik at hvis man bites flere ganger kan man få en kraftigere reaksjon. Det andre er at man reagerer raskere.

– Hvis det er veldig mye veggedyr til stede kan man faktisk bli litt anemisk fordi de suger så mye blod. Men det er kun hvis det er ekstreme mengder veggedyr til stede.

Og er det mye veggedyr virvles det rundt mye insektfragmenter i lufta, som potensielt kan være allergifremkallende når du puster det inn.

– Det vet man sikkert at gjelder for kakkelakker, og det er ikke usannsynlig at det også gjelder veggedyr.

Ved mye bruk av de vanlige insektmidlene, som også er giftige for mennesker i store doser, kan det også utgjøre en helserisiko. Men dette er ikke så relevant i Norge siden skadedyrbransjen bruker lite insektmidler mot veggedyr, ifølge Rukke.

Veggedyr kan også medføre en betydelig psykisk belastning for dem som rammes, og være en kilde til angst hos noen.

De andre helseplagene knyttet til skadedyrene er stikk i varierende omfang, allergiske reaksjoner og i ekstreme tilfeller risiko for anemi fordi veggedyrene suger så mye blod.

Den siste, men ikke minste helsebelastningen er den psykiske påkjenningen.

– Hvis man skal rangere helseeffektene av veggedyr, så er det ofte det psykiske stresset som er det verste for folk. Det er ikke rart, når du vet at når du skal sove må du legge deg i sengen hvor de gjemmer seg, og så vet du at de kommer for å suge blod mens du sover. Det er veldig stressende for mange.

– Forskning har vist at mange får problemer psykisk sett, og at risikoen for å få ulike plager øker. Det vanligste er søvnproblemer, fordi man ikke lenger klarer å sove godt. Det kan igjen utløse andre psykiske plager, som angst og depresjon.

Hvis du har fått veggedyr som du må bekjempe, kan det i tillegg bli en økonomisk byrde og bekymringer knyttet til det, som legger seg på toppen av de andre negative effektene på psyken, forklarer Rukke.

Les også: Opplevde alle gjesters hotellmareritt under dyna

– Ingen grunn til å skamme seg

Tor Iljar i DogPoint forteller at han ute blant kundene også opplever at det er betydelig skam knyttet til det å ha veggedyr.

– Mange som har veggedyr er redde å si det fordi de synes det er flaut å ha, og de er redde for at de skal ha dem med seg til venner og familie, eller at ungene skal ta dem med seg til andre familier, sier han.

Bjørn Arne Rukke understreker at det ikke finnes noen god grunn til at det å ha et veggedyrproblem skal være skambelagt.

– Veggedyr kan forekomme i alle sosiale lag, og de kan finnes i «sterile» hjem eller om man har det mindre ryddig og rent hjemme, understreker Tor Iljar i DogPoint. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
– Veggedyr kan forekomme i alle sosiale lag, og de kan finnes i «sterile» hjem eller om man har det mindre ryddig og rent hjemme, understreker Tor Iljar i DogPoint. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

– Det er ingen grunn til å skamme seg for at man får veggedyr, og man bør ikke være redd for å fortelle andre om det. Det betyr bare at man har vært uheldig, og kanskje fått skadedyrene med seg hjem fra ferie. Det er noe som kan ramme alle, sier Rukke til ABC Nyheter.

– Veggedyr har ikke noe med dårlig hygiene å gjøre. Man finner veggedyr både på de beste femstjernershotellene og de mest sjabre overnattingsstedene. Veggedyrene bryr seg null og niks om hygiene, alt de vil er å skaffe seg næring, legge egg og bringe slekta videre. Men det er klart at ofte så vil hoteller av høyere standard ha mer ressurser til å ta tak i et veggedyrproblem, fortsetter han.

– Veggedyr kan forekomme i alle sosiale lag, og de kan finnes i «sterile» hjem eller om man har det mindre ryddig og rent hjemme, understreker Iljar i DogPoint.

Les også: Stadig flere veggedyr i Norge: – Noen klør seg til blods

Sitter bare på kroppen i 5-10 minutter

Når det gjelder frykten for å bringe veggedyrene videre, sier han at skadedyrene ikke kan sammenlignes med lus som man kan gå med på hodet lenge og smitte andre med uten å vite om det.

– Veggedyr sitter ikke på kroppen unntatt når de suger blod. Det gjør de i 5-10 minutter, så går de til skjulestedene sine, for det er ekstremt risikofylt for dem å sitte på kroppen da de kan oppdages og bli slått ihjel, sier Rukke.

Han understreker at man kan gjøre mye for å redusere risikoen for å spre veggedyr, som å fjerne veggedyr som har kommet på klær ved for eksempel å fryse dem eller vaske dem på 60 grader.

Rukke forklarer videre at hvor stor risikoen er for at man sprer veggedyrene, avhenger av hvor stort problemet er.

Hvis det er ytterst få veggedyr, så vil de typisk være i senga, men når problemet øker og det blir flere så vil de vandre og også finnes andre steder enn i senga, og dermed øker risikoen for spredning.

– Dette vet man blant annet fordi man i en amerikansk studie fanget inn og merket veggedyr, og så at de beveget seg rundt i leiligheter og også inn i naboleiligheter. Det var typisk hunnene som beveget seg inn i nye leiligheter og de har da potensiale til å starte nye populasjoner der de havner fordi de legger egg der.

Det samme gjelder det å få besøk hjem.

– Hvis du har vanvittig store mengder veggedyr, så er sjansen større for at gjestene dine skal få problemet med seg hjem. Men hvis det er få veggedyr og det er satt i gang bekjempelse, er risikoen liten, sier Rukke.

– Sett i gang bekjempelse med så raskt som mulig

Et stort problem, men bekjempelsen er blitt bedre

Etter nærmest å ha vært utryddet i mange tiår, økte veggedyrproblemet i den vestlige verden fra rundt år 2000. Først merket man det i storbyer andre land, som USA, Canada og England, og etter hvert så man en økning også her hjemme.

Statistikk for registrerte veggedyrbekjempelser viser en økning fra under 500 bekjempelser i 2007 til over 3000 i 2016, som var et toppår. De to siste årene har det holdt seg ganske stabilt.

– Veggedyr er fremdeles et stort problem, men håpet er at man etter hvert som bekjempelse av veggedyr blir bedre, vil få en stabilisering eller nedgang i antall tilfeller, sier FHI-forsker Bjørn Arne Rukke.

Han forteller at de ved FHI har forsket på effekten av ulike måter å bekjempe veggedyr, blant annet med kulde, varme, pulver som tørker ut veggedyrene og insektdrepende sopp.

– Sopp brukes ikke i skadedyrbekjempelse i Norge i dag, men i USA har de det på markedet. Det har vi testet ut på forskjellige måter og det kan fungere bra.

Han forklarer at det som anbefales i dag er å kombinere flere ulike metoder.

En av grunnene til at veggedyr igjen ble et problem i den vestlige verden, var at de insektmidlene man brukte, som tidligere hadde fått bestanden ned, ikke lenger var like effektive.

– Internasjonal forskning har vist at det er veldig stor grad av motstandsdyktighet mot insektmidlene man kan bruke i dag.

En annen viktig grunn er den økte reiseaktiviteten, som bidrar til å bringe veggedyr fra et sted til et annet, og en tredje er at bekjempningsmetodikken har vært for lite effektiv, forklarer Rukke.

– Da får man mislykkede bekjempelser som gjør at veggedyr kan spres til nye steder og at problemet øker. Nå begynner man heldigvis å få mer kontroll på hva som fungerer og hva som ikke fungerer like bra.

Han peker på kombinasjonen av å bekjempe veggedyr med flere forskjellige teknikker og av å tenke på hele bygninger som en enhet, som en suksessformel.

Han understreker viktigheten av å sette i gang bekjempelse av veggedyr så raskt som mulig.

– En bekjempelse i en leilighet som er breddfull av veggedyr, er mer komplisert enn der det er få. Hvis det er et helt ferskt angrep, kan det være nok å sende senga til frysebehandling. Hvis det er veldig mye så må alle gjenstander bekjempes og det er større sjanse for at veggedyrene har trukket over til naboen.

Bor man i leilighet, bør man fortelle naboene om problemet.

– Hvis det er slik og man kun bekjemper en enkelt leilighet er sjansen stor for at man får problemet på nytt, på grunn av gjeninnvandring fra andre ubehandlede leiligheter. Det er viktig at borettslag som har en leilighet med veggedyr, også sjekker for veggedyr i de andre, nærmeste leilighetene.

Bor man i enebolig er det ikke samme behovet for å varsle om veggedyr, særlig om det er lite dyr til stede og man har satt i gang en bekjempelse.

– I en enebolig der det tyter over av veggedyr må man håndtere problemet og sørge for at man ikke får overnattingsgjester som tar med seg sekken sin og tar med seg veggedyr hjem.

– Veggedyr er fremdeles et stort problem, men håpet er at man etter hvert som bekjempelse av veggedyr blir bedre, vil få en stabilisering eller nedgang i antall tilfeller, sier forsker Bjørn Arne Rukke til ABC Nyheter.

Les også:

Småkryp kan ødelegge ferien

Småkrypene du ikke ønsker å møte på hjemme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært