Levde på pommes frites og potetgull:

Tenåringsgutt ble blind etter årevis med hurtigmat

Illustrasjonsfoto: Tomas Oneborg/ Svenska Dagbladet/ Scanpix
Illustrasjonsfoto: Tomas Oneborg/ Svenska Dagbladet/ Scanpix

En 17-åring fra Bristol mistet synet etter flere år på «junk food». Professor i ernæring Birger Svihus er ikke overrasket.

Britiske medier som The Telegraph og BBC kunne nylig fortelle om en britisk tenåring som har den tvilsomme æren av å bli den første i Storbritannia som er blitt blind etter å levd utelukkende på hurtigmat som pommes frites, chips og bearbeidet kjøtt i en årrekke.

Da han ble tatt med til legen som 14-åring, viste undersøkelser anemi (blodmangel) og mangel på B-vitamin. Ett å senere opplevde han først hørselplager, deretter fikk han problemer med synet. Nå har legene fastslått at han i en alder av sytten har pådratt seg permanent synstap.

– Det er åpenbart at det blir mangelsykdommer når du lever på den typen dietter, sier Birger Svihus, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), til ABC Nyheter.

Ekstremt kresen

Den britiske 17-åringen mistet ifølge britiske medier synet som følge av feilernæringstilstanden NON (Nutritional optic neuropathy) som har skadelig virkning på synet. Dette er en tilstand som også kan fremkalles av kronisk alkohol- og tobakkmisbruk.

Gutten skal ha utviklet spiseforstyrrelsen ARFID, som står for avoidant restrictive food intake disorder (unnvikende restriktiv spiseforstyrrelse) i meget ung alder.

– Det som er spesielt med denne saken, er at han var ekstremt kresen i matveien, at dette hadde pågått over lang tid og at diagnosen hadde blitt oversett, sier Denize Atan, lege ved universitetssykehuset i Bristol, til The Telegraph.

Det viktigste kostholdsrådet Birger Svihus vil gi, er å spise variert.

– Årsaken til det er nettopp det at man må spise variert for å få i seg alle vitaminer, mineraler og andre viktige stoffer som kroppen trenger. Når denne dietten i tillegg består av så næringsfattige matvarer som det denne tenåringen levde på, så er det helt utrolig at det faktisk gikk så lenge før det ble problemer.

Grandiosa uten paprika

Heldigvis har vi normalt et lager å kunne ta av, det er ikke slik at vi trenger å spise alle de nødvendige matvarene hver dag. Ifølge Svihus er det dette som har gjort at den engelske 17-åringen ikke er blitt syk tidligere.

Birger Svihus forsker og underviser innen ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Birger Svihus forsker og underviser innen ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

– Det er et lager av disse stoffene i kroppen som man bruker når man ikke spiser. Det er slik at hvis man går en dag eller to uten å spise fisk så er ikke det noen krise. Et slikt lager varer vanligvis minst en måned, men som med alle lagre vil også dette gå tomt hvis det ikke fylles på.

Tenåringer er ifølge Svihus den gruppen i Norge som er mest utsatt for vitaminmangel nettopp fordi mange tenåringer legger seg på et ensidig kosthold bygget på pizza og cola. Og fordi det er en periode av livet da de vokser, er behovet for vitaminer og mineraler ekstra prekært.

På spørsmål om han har hørt om liknende tilfeller her hjemme i Norge, nevner Svihus motstanden mot paprika på Grandioa-pizzaen som tok av på Facebook omkring 2009. Målet med aksjonene var å tvinge Stabburet til å fjerne alle spor av paprika fra Grandiosa Pizza. Stabburet ga til slutt etter og lanserte den ønskede pizzaen i en begrenset periode. Salget gikk strykende, med 1,4 millioner solgte frossenpizza fri for noe som kunne minne om grønnsaker.

– De sluttet imidlertid med å produsere den, i dag er paprika trygt tilbake på pizzaen. Ryktet sier at produksjonen ble avsluttet fordi det kom meldinger om tenåringer som spiste overdrevent mye Grandiosa-pizza og opplevde vitaminmangel etter at paprikaen var fjernet. Paprika er nemlig en usedvanlig rik kilde til vitamin C.

Kosttilskudd eller ei?

Svihus forteller at det her i Norge er kommet rapporter om lave vitamin D-nivåer, først og fremst hos innvandrergrupper som hverken spiser fisk eller andre matvarer med mye vitamin D, drikker melk eller er mye ute i sola. Det kan resultere i det som gjerne kalles engelsk syke.

– Det er et godt råd å spise variert, spesielt grønnsaker, fisk, egg og drikke melk – for å nevne noen av de mest vitamin- og mineralrike matvarene, gjentar Svihus.

I hvilken grad vil du anbefale å ta kosttilskudd med vitaminer og mineraler? Har de noen effekt når det kommer til stykket?

– Vanligvis vil jeg si at det ikke er nødvendig å ta tilskudd så lenge du har et variert kosthold som er i tråd med det som er gjennomsnittlig i Norge. Det vil gi tilstrekkelig av mineraler og vitaminer, her i landet har vi et utrolig rikt kosthold og en rik tilgang på næringsrik mat. Men det er nødvendig å spise kosttilskudd hvis man av forskjellige grunner ikke spiser variert, som for eksempel hvis man er veganer eller ikke spiser fisk. Det er ikke noe galt i å ta tilskudd, så lenge man følger anvisningen som følger med, svarer professor Svihus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært