Hudsykdommen iktyose rammer både helsa og økonomien: – Regnestykket går ikke opp

<p>Hudsykdommen iktyose fører til at det øverste hudlaget blir sterkt fortykket og liggende som skjellende/flassende og tørr hud. Det finnes ingen kur, men symptomer kan lindres med omfattende daglig hudpleie. Foto: Iktyoseforeningen</p>
Hudsykdommen iktyose fører til at det øverste hudlaget blir sterkt fortykket og liggende som skjellende/flassende og tørr hud. Det finnes ingen kur, men symptomer kan lindres med omfattende daglig hudpleie. Foto: Iktyoseforeningen

Hudsykdommen lamellær iktyose medfører store utgifter til behandling, klær og utstyr. Iktyoseforeningen anslår at noen pasienter har ekstrautgifter på 17.000 kroner i måneden som ikke blir refundert.

– Utfordringen med iktyose, er at man på en måte må se det med egne øyne før man skjønner hvordan det er. Folk vet så lite om sykdommen og de forstår ikke hvor omfattende det er, sier Linda Paulsen som er leder i Iktyoseforeningen Norge til ABC Nyheter.

Som mor til en gutt på ti år som lider av den sjeldne, medfødte sykdommen lamellær iktyose, har hun fått erfare at sykdommen i tillegg til helseplager fører med seg mye jobb, en rekke praktiske utfordringer og slitasje på klær og utstyr.

– Det krever så vanvittig mye. Ingen som ikke opplever det selv, forstår hvordan det egentlig er, sier hun og fortsetter:

– Har du et barn med iktyose må du vaske huset en gang om dagen. Noen dager tilbringer vi 7-8 timer på badet. Vi har en egen vaskemaskinen til klærne til sønnen min som går seks ganger om dagen. Og vi må skifte på sengen hans hver dag.

Tykk, skjellende og flassende hud

Lamellær iktyose skyldes en ubalanse i prosessen med å fornye huden, forklarer rådgiver/spesialsykepleier Elisabeth Indrevoll ved Senter for sjeldne diagnoser (SDD), Oslo universitetssykehus, til ABC Nyheter.

– Normalt sett er det slik at huden fornyes hele tiden. Det skjer ved at cellene vandrer fra dypere hudlag til det øvre hudlaget, slik at man avstøter døde hudceller hele tiden. For pasienter med iktyose er det en ubalanse i denne prosessen, som gjør at det øverste hudlaget blir sterkt fortykket og liggende som skjellende/flassende og tørr hud.

Det finnes ingen kur for hudsykdommen. Behandlingen går på å lindre symptomer. En veldig viktig del av dette er varme bad.

– Hjemme hos oss bader sønnen min to ganger daglig. Da er det full skrubbing av overflødig hud. Og så er det innsmøring med kremer 3-4 ganger om dagen, forklarer Paulsen i Iktyoseforeningen.

Å smøre huden med salver og kremer er også en viktig del av behandlingen. Det er ikke uvanlig at det går med svært store mengder.

Linda Paulsen er mor til en gutt med den sjeldne hudsykdommen og leder i Iktyoseforeningen i Norge. Foto: Foto: Iktyoseforeningen
Linda Paulsen er mor til en gutt med den sjeldne hudsykdommen og leder i Iktyoseforeningen i Norge. Foto: Foto: Iktyoseforeningen

– I vårt tilfelle bruker vi om lag 67 kilo med krem per år, forteller Paulsen.

Denne smøringen skaper problemer både når det kommer til klær og utstyr.

– Det blir fett over alt. Når du smører deg med store mengder krem daglig, da setter det seg fast i klærne. Og du får dem aldri helt rene. Du må skifte klær hver gang du har smurt deg. På grunn av alt fettet blir klærne tunge. De fleste familier har egen vaskemaskin til den personen som har iktyose, forklarer lederen i Iktyoseforeningen.

Sykdommen gir store plager med føttene, med sprekkdannelser. Og voksne pasienter tar gjerne fotbehandling en gang i måneden. Også hodebunnen er et veldig problematisk område, forteller Paulsen.

– Der blir det tykke kaker av hud, som gror inn i håret. Når man skal gre ut disse, blir det ofte store sår under. Da har vi sett god forebyggende effekt av hodebunnsbehandling tre ganger i måneden.

De med iktyose får veldig lett sår, og da er sårstell viktig for å forebygge infeksjoner.

Les også: Hun er allergisk mot vann - bading er et mareritt

Legger ut 25.000 kroner og må vente åtte uker på refusjon

Bildet viser kneet til en person med lamellær iktyose. Foto: Iktyoseforeningen
Bildet viser kneet til en person med lamellær iktyose. Foto: Iktyoseforeningen

Det finnes stønader og refusjonsordninger for denne pasientgruppen i dag, men de får på langt nær dekket alle ekstrautgiftene som sykdommen fører med seg, ifølge Paulsen.

Gjennom §5.22 i folketrygdloven får pasienten, etter å ha betalt en egenandel på 1891 kroner per år, dekket 90 prosent av utgiftene til kremer, salver og oljer resten av året. Pasienten må selv betale for produktene og så få utgiftene refundert fra HELFO.

– Der står det at den skal dekke salver, kremer og oljer. Men de som bruker ordningen opplever at det ikke er helt sånn det er. Sønnen min får for eksempel ofte sår. Men vi får ikke dekket utgifter til sårsalven hans. Den får vi avslag på, sier Paulsen.

10-åringen hennes trenger også spesialsjampo.

– Bare på det bruker vi 700 kroner i måneden som vi ikke får dekket, fordi hodebunnsprodukter ikke er inkludert.

I tillegg er det slik at disse pasientene må være ekstra forsiktige med sola, og har et mye høyere forbruk av solkrem enn andre. Dette dekkes heller ikke, forklarer Paulsen.

Noe av det mest problematiske med denne ordningen er likevel at pasientene selv må betale for kremene som dekkes, for så å få 90 prosent av pengene refundert senere, forklarer hun.

– Når jeg handler inn krem og alt det vi trenger som vi får dekket, kan det koste 25.000 kroner per måned. Av dette må vi betale ti prosent selv. Det betyr 2500 kroner i egenandel månedlig. Men så må jeg vente åtte uker for å få pengene tilbake. I løpet av den perioden har jeg trengt å kjøpe krem i hvert fall en gang til, sier hun.

De fleste har ikke rom i økonomien til slike utlegg, understreker Paulsen.

– Hvis du får utbetalt lønn på 25.000 kroner så forsvinner de pengene ut til kremer. Og så må du vente i åtte uker før du får 22.500 kroner tilbake. Regnestykket er enkelt, det går jo ikke.

Les også: James (22) ble født med smertefull hudsykdom – tåler ikke å bli tatt på

Stort klesforbruk: – En kamp å få penger tilbake

For å søke om å få refundert penger for ekstrautgifter til klær og annet utstyr, ber Nav om kvitteringer for de siste tre månedene. Ifølge Paulsen er det å få refundert penger for klesinnkjøp en kamp.

– Nå har vi et tilfelle der en person med iktyose har handlet det mest nødvendige, og har kvitteringer på til sammen over 21.000 kroner. Det er for sengetøy, sko og det absolutte minimum som man trenger av klær. Men det er bare å glemme å få refundert 7200 kroner per måned. Selv om Nav får se kvitteringer, gir de avslag på søknaden, sier hun og fortsetter:

– Dette er klær som du og jeg ikke trenger. Vi kan bruke klærne våre lenge. Iktyosepasientenes klær blir enten vasket i stykker eller så råtner de ganske kjapt på grunn av alt fettet.

Flere av de behandlingene for at denne pasientgruppen skal slippe store helseplager, dekkes ikke av dagens ordninger i det hele tatt, forklarer Paulsen.

– Fotpleie koster 700 kroner hver måned. Det dekkes ikke.

– Og de voksne pasientene som tar hodebunnsbehandling får ikke dekket det. Så de har nok en tilleggsutgift på 3900 kroner. Hver måned. Dette må de gjøre, for ellers danner det seg store kaker med hud og når du grer på dem blir det store sår. Da kan du lett få infeksjon, fortsetter hun.

– Inntrykket mitt at mange ikke får det de trenger

Mer om grunnstønad og hjelpestønad

Grunnstønad skal dekke nødvendige ekstrautgifter på grunn av varig skade, sykdom, funksjonshemning eller medfødte misdannelser.

Du kan ha rett til grunnstønad hvis du har nødvendige ekstrautgifter friske personer ikke har.

Med ekstrautgifter menes løpende utgifter som er kommet etter inntrådt sykdom eller skade, og som du ikke hadde tidligere. Hvis det ikke er mulig å sammenlikne med hvilke utgifter du hadde tidligere, må det sammenliknes med hvilke utgifter friske personer har til samme formål.

Ekstrautgiftene må som hovedregel vare i 2-3 år eller mer på grunn av den medisinske tilstanden. Utgifter til medisiner dekkes ikke av grunnstønad.

Hvis du trenger langvarig, privat pleie og tilsyn på grunn av en sykdom, skade eller medfødt funksjonshemning, kan du ha rett til hjelpestønad.

For å ha rett til hjelpestønad må du ha et behov for tilsyn og pleie på grunn av din medisinske tilstand, det vil si at du trenger hjelp til personlige gjøremål som friske mennesker ikke trenger. Hjelpebehovet omfatter også stimulering, opplæring og trening.

Det gis ikke hjelpestønad til praktisk bistand som matlaging, rydding, vasking eller innkjøp.

Pleien eller tilsynet må bli utført av privatpersoner.

Kilde: Nav

Paulsen sier at hennes inntrykk er at situasjonen har blitt enda vanskeligere for iktyosepasienter de senere årene.

– Ja, hudlidelser har kommet inn under grunnstønadsordningen, men det hjelper svært lite det når de fleste får sats 1 som er 686 kroner i måneden.

Paulsen forteller at Iktyoseforeningen nå jobber for å få på plass noen standardtakster for lamellær iktyose.

– Det bør være full grunnstønad (41 052 kr per år) og full hjelpestønad for tilsyn og pleie (88 488 kr per år), sier hun og legger til:

– Hjemme hos oss er en person bundet opp 24 timer i døgnet for å følge opp huden til sønnen vår.

Paulsen forteller at de i hennes familie har klart å kjempe seg til å få forhøyet hjelpestønad, sats 3, som i dag er på 58.992 kroner per år (4916 kroner per måned).

– Men da har vi kjempet i mange år. Jeg forstår godt at de som sitter med diagnosen selv ikke klarer å ta den kampen. For det er en evig kamp som man oftest taper, sier hun.

Lederen i Iktyoseforeningen forteller om en pasient som venter på å få refundert 50.000 kroner, men som ikke har lykkes med å få pengene tilbake.

– Hva skal hun gjøre når hun trenger nye kremer? Hun kan ikke gå til banken og spørre om lån for å kjøpe kremer. Hun har vist kvitteringer til Nav, men får avslag på avslag.

Når man hører slike historier er det ikke rart at andre ikke tør å handle det de egentlig trenger, mener Paulsen.

– Slik situasjonen er i dag er inntrykket mitt at mange ikke får det de trenger, og det er smertefullt, sier hun og fortsetter:

– Si at du er 12 år og må gå med klær som er så fulle av krem og så tunge at de nesten detter av deg. Det er ikke gøy. Hvem vil det?

Les også: – Fremtidens tannhelsetjeneste må gi hele befolkningen et likeverdig tilbud

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 Frp ut av regjering – det kan bety dyrere elbiler10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel
Siste nytt
14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorFrp ut av regjering – det kan bety dyrere elbiler10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27PolitikkFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40KulturResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29KulturAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel
Populært