Forsker: – Begynte nesten å grine da gratis skolefrukt ble avviklet

<p>De sosiale helseforskjellene i Norge øker og er større enn i flere andre europeiske land. Kan gratis skolemat utjevne forskjeller? En undersøkelse fra Universitetet i Agder tyder på det.</p>
De sosiale helseforskjellene i Norge øker og er større enn i flere andre europeiske land. Kan gratis skolemat utjevne forskjeller? En undersøkelse fra Universitetet i Agder tyder på det. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Man tar ikke kosthold på alvor når man avvikler tiltak som man vet virker, mener forsker ved Universitetet i Agder.

ARENDAL (ABC Nyheter): Det er ingen tvil om at maten og drikken vi putter i oss påvirker helsa vår.

– Et usunt kosthold er en viktig risikofaktor for tidlig død og sykdom også i Norge, slo forsker Anine Edin ved Universitetet i Agder fast under et seminar om kosthold og folkehelse i universitetets regi under Arendalsuka onsdag.

Hun gjentok så budskapet om at vi nordmenn spiser for lite fullkorn, nøtter, frø, frukt, grønnsaker, belgfrukter, fiber, omega-3 og kalsium. Samtidig som vi får i oss for mye salt, rødt kjøtt, prosessert kjøtt, sukkerrike drikker og transfett.

– En liten forbedring hos mange har enorm betydning for folkehelsa, understreket hun.

Les også: Hvorfor er det ikke anbefalt å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt man bare vil?

– Trist på barnas vegne

Sammen med tre forskerkolleger fra Senter for Lifecourse Nutrition forsøkte hun å svare på spørsmålet: «Tar samfunnet kosthold på alvor?»

Svaret er både ja og nei. På noen områder går det i riktig retning, men samtidig er det mye som kunne vært gjort annerledes og bedre, fortalte forskerne.

– Vi som er opptatt av kosthold og folkehelse, begynte nesten å grine da gratis skolefrukt ble avviklet. Man tar ikke kosthold på alvor når man avvikler tiltak som man vet virker, sa førsteamanuensis Frøydis Vik ved Universitetet i Agder under arrangementet.

Forsker Frøydis Vik ved Universitetet i Agder ble trist på barnas vegne da ordningen med gratis skolefrukt ble avviklet. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Forsker Frøydis Vik ved Universitetet i Agder ble trist på barnas vegne da ordningen med gratis skolefrukt ble avviklet. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Ordningen hun viser til ble innført av den rødgrønne regjeringen. Fra høsten 2007 hadde alle elever på ungdomsskoler eller kombinerte barne- og ungdomsskoler krav på én gratis frukt eller grønnsak hver dag. Høsten 2014 ble det slutt på ordningen etter at Høyre og Frp inngikk en avtale med Venstre og KrF om statsbudsjettet.

Det finnes veldig gode data i verden som viser at hvis man spiser nok frukt og grønnsaker, altså «fem om dagen», så har man markant lavere risiko for livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og noen typer kreft, utdyper forskeren overfor ABC Nyheter.

– Dette er velkjent kunnskap. Og når man da har innført en ordning med gratis skolefrukt, evaluert den og sett at barna spiser mer frukt, at det fortsatt er god effekt etter mange år og at ordningen er med på å utjevne sosiale forskjeller, da er det klart man blir veldig trist på barnas vegne når ordningen avvikles, sier Vik.

– Ja, det var noe svinn og utfordringer med å organisere, men det var innført og det fungerte. Da er det fryktelig synd at man kutter ut gratis skolefrukt. Men det er politikernes jobb å prioritere. Så er det vår jobb som forskere å vise sammenhenger mellom ulike tiltak og helsa, fortsetter hun.

Fra arkivet: Barn og foreldre spiser mer frukt med skolefruktordning

– Skolemat kan utjevne sosiale forskjeller

Tar samfunnet kosthold på alvor? Ja og nei, mener forskerne Sissel Helland, Elisabeth R. Hillesund, Frøydis Vik og Anine Edin ved toppforskningssenteret Lifecourse Nutrition ved Universitetet i Agder. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Tar samfunnet kosthold på alvor? Ja og nei, mener forskerne Sissel Helland, Elisabeth R. Hillesund, Frøydis Vik og Anine Edin ved toppforskningssenteret Lifecourse Nutrition ved Universitetet i Agder. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Vik og kollegene ved forskningssenteret har nylig gjennomført en undersøkelse for å se på effekten av et gratis måltid på skolen.

– Det var et enkelt prosjekt der en gruppe elever fikk gratis skolemat i ett år i henhold til kostrådene: grovt brød, sunt pålegg, frukt og grønt. Og dette måltidet spiste de i fellesskap, sier hun og fortsetter:

– Vi har fått tilbakemelding på at mange barn i skolen ser på YouTube mens de spiser matpakka si, og de skal være stille i så og så mange minutter før de får lov til å prate. I vårt prosjektet fikk barna prate sammen under måltidet.

Gruppa som fikk gratis skolemat, ble sammenlignet med en kontrollgruppe som hadde med matpakke som vanlig.

Ikke overraskende fikk barna sunnere matvarer på skolen, fortalte Vik.

– De spiste mer frukt og grønt og de spiste mer fiskepålegg da de kunne velge det selv.

– Det viktigste funnet var at gratis skolemat kan være et sosialt utjevnende tiltak. Vi delt barna i grupper etter hvem som hadde foreldre med høy eller lav utdanning. Elevene som hadde foreldre med lavere utdanning fikk sunnere matvaner det året prosjektet pågikk.

Stemmer: Derfor bør vi si ja til gratis skolemat

– Kroppen er kravstor og noen faser er mer kravstore enn andre

Så hvorfor er det så viktig å sørge for at barna våre får i seg riktig næring på skolen og i barnehagen? I løpet av barnehageårene spiser barna opptil 3500 måltider der. Og tilsvarende spiser skolebarna nesten 2000 måltider på skolen i løpet av grunnskolen, fortalte forskerne.

Og selv om kostholdet har en viktig betydning for helsa hele livet, er grunnlaget som legges tidlig i livet ekstra viktig, forklarte forsker Elisabeth R. Hillesund ved UiA.

– Det er utrolig hvor sterke vi mennesker kan være og hvor mye vi kan klare hvis vi får nok mat av god kvalitet. Og på samme måte utrolig hvor fort vi forfaller hvis vi ikke får det. Kroppen er kravstor, det vises ved at vi må spise flere måltider hver dag gjennom hele livet. Noen faser er enda mer kravstore enn andre, det er faser med vekst og utvikling, sa hun.

– Effekten kan nesten ikke overvurderes

Utviklingsprogrammet som varer gjennom hele oppveksten, starter ved unnfangelsen, forklarte forskeren.

– Gjennom svangerskapet skjer det minutt for minutt. Allerede tidlig dannes alle organer. Og reguleringsmekanismer som gjør at vi overlever i møtet med påkjenninger senere i livet. Disse ting skjer bare hvis det er nok næringsstoffer, fortsatte hun.

Det avhenger av mors ernæringsstatus, hva hun har på lager, og hva hun spiser under svangerskapet, forklarte forskeren.

– Er det for lite totalt sett eller mangel på et eller flere ernæringsstoffer, setter det spor og gjør barnet mindre robust og mer utsatt for sykdom.

Riktig næring kan altså gjøre barnet robust og sterkt i møte med livet som venter utenfor fosterlivet. En annen gevinst er at riktig næring i fosterlivet beskytter mot mange sykdommer og tilstander som er vanlige i vår del av verden, som for eksempel allergi, astma og eksem, atferdsforstyrrelser, overvekt og metabolske forstyrrelser, angst og depresjon, hjerte- og karsykdom, forklarte forskeren.

– Det er altså mye å vinne på tidlig innsats, men hva skal vi tenke på som tidlig innsats? Ja, vi må fremme et godt kosthold i svangerskapet, amming og gode kostvaner fra barnet begynner å spise annen mat. Men det har skjedd mye før svangerskapet også, det er også betydningsfullt.

– Egentlig betyr tidlig innsats hele oppveksten og frem til man har fått alle barna sine. Det er å investere i fremtiden. Effekten kan nesten ikke overvurderes, sa Hillesund.

– Vi vil, men får det ikke helt til

I Norge i dag er det flere piler som peker i riktig retning når det gjelder å ta kosthold på alvor, men det er fremdeles et langt lerret å bleke, ifølge forskerne.

– Vi vil ta kosthold på alvor, men det er vanskelig og vi får det ikke helt til, konkluderte UiA-forsker Anine Edin på vegne av de fire fra Senter for Lifecource Nutrition.

– Vi forsker og prøver å finne svar på hvordan vi enda bedre enn i dag kan hjelpe samfunnsaktørene med å ta kostholdet enda mer på alvor, fortsatte hun.

Mer helse fra Arendalsuka: – Fremtidens tannhelsetjeneste må gi hele befolkningen et likeverdig tilbud

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:39 Reiseforsikring gjelder ikke ved konkurs08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome
Siste nytt
08:39NorgeReiseforsikring gjelder ikke ved konkurs08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome
Populært