Medisiner:Fagdirektør i Helse Vest: – Inspire kan hjelpe Beslutningforum stort

Andreas Stensvold, avdelingssjef ved kreftavdelingen, Sykehuset i Østfold, Baard-Christian Schem, fagdirektør, Helse Vest, Audun Ohna, direktør markedstilgang og pris, Roche og Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson, Høyre, møttes til debatt.
Andreas Stensvold, avdelingssjef ved kreftavdelingen, Sykehuset i Østfold, Baard-Christian Schem, fagdirektør, Helse Vest, Audun Ohna, direktør markedstilgang og pris, Roche og Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson, Høyre, møttes til debatt. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt pilotprosjekt kan gjøre det enklere for Beslutningsforum å godkjenne nye medisiner, men sentrale utfordringer står fortsatt i kø. – Å lage et perfekt system, er nærmest umulig, mener fagdirektør i Helse Vest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL ( ABC Nyheter): Kreftregisteret sliter med å holde oversikt over bruk og effekten av kreftmedisiner. De har gode data om kirurgi og stråling, men lite om medikamentell kreftbehandling. Informasjonen om dette finnes hovedsak i pasienters journaler og andre IKT-systemer på de ulike sykehusene rundt om i landet.

Inspire er et pilotprosjekt hvor Kreftforeningen, Kreftregisteret og Legemiddelindustrien har gått sammen for å finne bedre løsning for innsamling av data om bruk av kreftmedisiner ved utvalgte sykehus.

Dette var også tema for debatten «Inspire: Hva skjer med helsetjenesten når vi får fasiten om bruk av kreftlegemidler? under Arendalsuka onsdag.

Helse Vest: – Kan hjelpe oss stort

Informasjon om bruk og effekt av kreftmedisiner er viktig når Beslutningsforum skal avgjøre om hvorvidt nye medisiner skal få grønt lys. I forumet sitter de administrerende direktørene i de fire store helseforetakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor kan det nye pilotprosjektet bli viktig fremover.

– Data vi får her vil hjelpe oss stort i å fatte beslutninger, sa Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest, leder av Bestillerforum.

Han pekte også på noen sentrale utfordringer for Beslutningsforum under debatten:

– Lager Beslutningforum firkantede regler, vil klinikerne med rette si at de er bundet med hender og føtter, sa Schem, som i kraft av sin stilling i Helse Vest er bisitter i Beslutningsforum, og fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette får noen utilsiktede effekter som ikke bra. Sier vi derimot at legene kan få stor frihet til å vise skjønn, kan det føre til betydelige forskjeller mellom sykehus og leger innad på samme avdeling. Å lage et system som gir frihet til individuell vurderinger og som skal ende opp med perfekt rettferdighet, er nærmest umulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse Norstat gjennomførte for ABC Nyheter tidligere i sommer viste at en av fem ikke har tillit til det norske helsevesenet ved livstruende kreftsykdom. Åslaug Helland, overlege på Lungeprogrammet ved Oslo universitetssykehus (OUS), mener en årsak til dette er at godkjenning av nye og effektive medikamenter tar for lang tid.

Det er en sentral bekymring fra politisk hold.

Les saken: Toppe (Sp): – Bør føre til endringer i dagens helsepolitikk

– Knallhard på min avdeling

Andreas Stensvold, avdelingssjef ved kreftavdelingen ved Sykehuset i Østfold, må forholde seg til Beslutningsforums vurderinger i det daglige, både i møte med pasienter og ansatte.

– Har en medisin fått nei, er jeg knallhard på min avdeling. Vi kan like det eller ikke, men vi kan forholde oss til systemet vi har. Kan man ikke forholde seg til dette, må man gå ut av det offentlige helsevesenet og begynne i det private. Jeg tvangsholder ingen onkologer i Østfold, sa Stensvold og utdypet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må forholde oss til systemet. Jeg kan være så rykende uenig med Beslutningsforum jeg bare vil, men så lenge jeg skal være i det offentlige helsevesenet, må jeg være lojal mot systemet når beslutningen er tatt.

Stensvold mener at Beslutningsforum er nødvendig for å sikre riktige prioriteringer ved sykehusene.

Kreftlegen er imidlertid takknemlig for at pasienter i dag har bedre muligheter til å være med på kliniske studier, samt at det oftere åpnes opp for å teste nye medisiner i såkalte compassionate use-programmer.

Her tilbys enkelte pasienter nye medisiner før de har fått godkjenning.