Ny rapport om norsk øyehelse:

– Svekket syn koster samfunnet 16,5 milliarder i året

<p>Synshemminger er et samfunnsproblem, mener Blindeforbundet.</p>
Synshemminger er et samfunnsproblem, mener Blindeforbundet. Foto: NTB scanpix

Over 300.000 lever med synshemminger i Norge, og dette koster samfunnet store summer, ifølge rapport. – Politikerne må forstå hvilket samfunnsproblem vi står ovenfor, mener Blindeforbundet.

En fersk rapport anslår at over 320.000 lever med synshemminger her til lands. Dette koster det norske samfunn i overkant av 16,5 milliarder kroner, ifølge rapporten «Status for øyehelse i Norge».

Dette skal være et moderat anslag, og kostnadene er fordel på sykdomsbyrde, helsetjenestekostnader og produksjonstap, altså kostnader knyttet til tapt arbeidskraft. Sistnevnte står for 2,3 milliarder, noe som tilsvarer 2300 årsverk.

Sammenlignet med andre OECD-land har Norge en høy andel innbyggere med moderat eller alvorlig synshemming, med 3,1 prosent, ifølge beregningene i den ferske rapporten.

Rapporten, som skal være den første av sitt slag i Norge, er utarbeidet av konsulentselskapet Menon Economics på vegne av Norges Blindeforbund og optikerkjeden Specsavers.

Les også: Syn og øyehelse: Synet ditt kan lure deg

– Øyehelse er underprioritert

– Øyehelse har lenge vært underprioritert av det offentlige. Hvis man begynner å miste hørselen vil man få økonomisk støtte for behandling og høreapparat. Begynner derimot synet å svikte, er du i de fleste tilfeller nødt til å dekke dette selv, sier leder i Blindeforbundet, Unn Ljøner Hagen, i en pressemelding.

Hun mener rapporten viser at man har undervurdert hvor stor kostnad dette er både for berørte enkeltpersoner og for samfunnet.

– Nå er det på høy tid at politikerne retter blikket mot øyehelsen og forstår hvilket samfunnsproblem vi står ovenfor, inkludert den økonomiske belastningen, sier Hagen.

Les også: Mobilfunksjonene for deg med nedsatt syn

– Manglende briller og uoppdagede øyesykdommer er et stort problem

Øyesykdommer og såkalte brytningsfeil er de vanligste årsakene til synshemming i Norge.

Ukorrigerte brytnings- og akkomodasjonsforstyrrelser, står alene for mer enn 60 prosent av sykdomsbyrden innen øyehelse.

I tillegg er det en rekke ulike øyesykdommer, hvor de mest utbredte er katarakt (grå stær), glaukom (grønn stær), makuladegenerasjon (AMD) og diabetisk retinopati.

De vanligste øyesykdommene i Norge

Katarakt (Grå stær)

Katarakt innebærer at den normalt klare linsen i øyet blir uklar. Sykdommen er ikke smertefull, men uklart syn forårsaket av katarakt vanskeliggjør flere dagligdagse oppgaver. Det blir vanskeligere å lese, kjøre bil eller å se ansiktsuttrykk. Behandling av katarakt skjer ved et enkelt kirurgisk inngrep, der den uklare linsen erstattes med en ny, kunstig linse.
Glaukom (Grønn stær)

Glaukom er en progressiv nerveskade/sykdom som er assosiert med høyt intrakulært trykk. Ubehandlet vil tilstanden føre til blindhet. Glaukom opptrer i ulike typer, hvor kronisk glaukom er den vanligste. Kronisk glaukom utvikles gradvis slik at den rammede ofte ikke merker synsendringene før tilstanden har nådd et sent stadium. Synstap forårsaket av glaukom kan ikke gjenopprettes. Men ved sykdomstilfeller som oppdages tidlig kan riktig behandling forhindre utviklingen i synstap. Tilstanden krever generell behandling resten av livet.
Makuladegenerasjon (AMD)

Det skilles ofte mellom tørr og våt makuladegenerasjon. Tørr makuladegenerasjon forårsakes av gradvis nedbryting av de lyssensitive cellene i makula over flere år. Makula er den delen av netthinnen som sørger for klart syn i den direkte synslinjen. Over tid vil synet forverres, og dette kan påvirke evnen til bl.a. å lese, å kjøre bil og å gjenkjenne ansikter. Våt makuladegenerasjon er en kronisk øyesykdom som forårsaker uskarpt syn eller et blindt punkt i synsfeltet. Det forårsakes generelt av unormale blodårer som lekker væske eller blod inn i makula. Tidlig påvisning og egenomsorg kan bremse utviklingen av synstap.
Diabetisk retinopati

Diabetisk retinopati er en komplikasjon som er forårsaket av diabetes og som rammer øynene. Det forårsakes av skader på blodårene til det lyssensitive vevet i netthinnen. I tidlige stadier gir ikke diabetisk retinopati særlig symptomer, noe som gjør det vanskelig for en selv å oppdage at en har denne sykdommen. Går det for lang tid uten behandling kan sykdommen forårsake blindhet. Tilstanden kan utvikles hos personer med diabetes type 1 eller 2.

Kilde: Rapporten Status for øyehelse i Norge

Synshemming som skyldes brytnings- og akkomodasjonsfeil, vil i stor grad kunne unngås ved bruk av riktig tilpassede briller eller kontaktlinser. Regelmessige synsundersøkelser vil dermed kunne forhindre en stor del av synshemming.

– Manglende eller feil briller eller uoppdagede øyesykdommer er et stort problem, uttalte Bente Monica Aakre, instituttleder og førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge, til ABC Nyheter i fjor.

Norske barn gjennomgår obligatorisk synsundersøkelse hos helsesøster ved fireårskontrollen. Etter det er man stort sett på egenhånd når det gjelder oppfølging av øyehelse. Slik burde det ikke være, ifølge Aakre som syntes norske politikere bør se til Skottland som har gratis synsundersøkelser for alle.

– Hovedproblemet med dagens ordning er at du må ta ansvaret for egen øyehelse selv. For noen andre deler av helsa finnes det god offentlig oppfølging, uttalte Aakre.

Det er også viktig å øke fokuset på barn og syn gjennom bevisstgjøring i skolen og blant foreldre om sammenhengen mellom læring og godt syn. Synsundersøkelser kan avdekke synsrelaterte lærevansker.

— Synstap er ikke bare en kostnad og ulempe for samfunnet, men også noe som kan føre til redusert livskvalitet hos de som rammes av det. Vi opplever ofte at pasienter kommer inn med plager de har hatt lenge, uten å vite at en synskorrigering er alt som trengs. Et annet aspekt er at desto tidligere man oppdager øyesykdommer, desto større mulighet er det for å behandle og bremse skadene. På globalt nivå anslår faktisk verdens helseorganisasjon (WHO) at 80 prosent av all synshemning er mulig å unngå, og rapporten viser at andelen vil være betydelig også i Norge, sier fagsjef og optiker Trine Johnsen i Specsavers, i en pressemelding.

Flere helsepolitikere på Stortinget har tidligere uttalt til ABC Nyheter at dagens offentlige synshelsetilbud er altfor dårlig.

Noe behandling innenfor øyehelse dekkes av det offentlige, men ventetiden både for å sette diagnose og for å få behandling er lang.

Ifølge den ferske rapporten er det betydelige forskjeller i ventetid for behandling av øyesykdommer ved norske sykehus.

Kirurgi er den eneste behandlingen av grå stær. Behandlingen tilbys ved 26 ulike offentlige behandlingssteder, og i fjor var det registrert nesten 22.000 behandlinger i det offentlige. Ifølge rapporten var det en variasjon i ventetid fra 21 uker til 104 uker. Gjennomsnittlig ventetid var 64 uker, viser kartleggingen.

Generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at optikere kan være med å avlaste det offentlige helsevesen, blant annet når det gjelder øyesykdommer som hører alderdommen til.

– Ta for eksempel grå stær-operasjoner. I noen deler av landet vil pasientene ha veldig lang reisevei til øyelege. I realiteten kunne nesten alt av undersøkelser og oppfølging blitt gjennomført lokalt hos optikeren, mens operasjonen ble gjort på sykehuset, uttalte han til ABC Nyheter og fortsatte:

– Hvis vi ikke tenker smart blir tilgangen til øyehelsetjenester mer og mer vanskelig i årene fremover. Vi blir flere eldre og dermed kommer andelen som får øyesykdommer, til å øke. Tidspunktet for å gjøre noe er nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 – De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 203009:10 Tre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55 Frp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46 Overgrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19 Da de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48 Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45 Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14 Mystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08 Norge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02 Brennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00 Frp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43 «Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30 Hergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01 Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00 100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25 Økt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12 Den tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51 Høyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36 Hemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47 Ny rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42 Høie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23 Overgrepsdømt mann får forlenget straff03:16 USA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36 Ny migrantkaravane på vei mot USA02:04 Universitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43 Helgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36 Krisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03 Kvinne blir toppdiplomat i Vatikanet00:52 Rekordmange våpenbeslag på flyplasser i USA i fjor00:49 To menn siktet for Prinsdal-drapet, en pågrepet00:33 Siktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen00:31 Israel angrep mål på Gazastripen00:15 USA og Kina trapper ned handelskrigen23:08 Siktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen22:44 En død og to savnet etter at Odfjell-skip kolliderte med fiskebåt i Texas22:43 Mata sendte Solskjær og United videre i FA-cupen22:30 Russland frigir dansevideo med Putin og USAs president22:28 Danske EM-tårer etter fiasko, Ungarn og Island møter Norge21:33 Ytterligere en mann siktet i Prinsdal-saken – pågrepet onsdag kveld21:15 KrF avviser Frps krav i IS-saken21:01 Thailand: Basehopper klamret seg fast til fjellveggen i seks timer20:46 Alle barnehager og skoler i Oslo får utdelt jodtabletter20:34 Krisemåling for Høyre – passeres av Sp20:07 – De overlevde dinosaurene, nå har de også overlevd skogbrannene19:37 Lederne i regjeringspartiene i møte onsdag kveld19:25 USA og Kina undertegnet innledende avtale om handel19:18 Flyplassen i Alicante stengt fram til torsdag på grunn av brann18:57 Russisk skattedirektør blir ny statsminister18:56 Ny isbjørn sett ved Longyearbyen18:33 Til angrep på Frp: – De norske soldatene fortjener et klart svar18:06 Modellene skrumper inn, kundene eser ut16:50 Ofrene og de siktede i dobbeltdrapssaken i Bergen kjente hverandre16:43 Raja ber om at alle de norske kvinnene og barna i Syria hentes hjem15:50 Politiet sliter med å finne motivet for Prinsdal-drapet15:49 USA truer med økt Kina-toll om ikke landet følger handelsavtalen15:47 Russland-eksperter: Avgangen kan gi mer makt til Putin15:36 Dødstallene stiger etter uvær i Pakistan og Afghanistan15:16 Lisenstrøbbel for tysk fotballegende15:07 Eckhoff vant med superløp – overtok ledelsen i verdenscupen14:55 Frp stiller krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen14:50 Russlands regjering går av14:44 Kallmyr sier PST vil pågripe IS-siktet kvinne ved ankomst
Siste nytt
16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53Norge– De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 203009:10NorgeTre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55PolitikkFrp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46NorgeOvergrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19MotorDa de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48PolitikkGrande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45VerdenPutins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08MotorNorge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02SportBrennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00PolitikkFrp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43Sport«Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30SportHergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01VerdenLettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00Verden100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkHøie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25PengerØkt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12VerdenDen tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51PolitikkHøyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36VerdenHemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47PengerNy rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42PolitikkHøie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23NorgeOvergrepsdømt mann får forlenget straff03:16VerdenUSA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA02:04NorgeUniversitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43PolitikkHelgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36VerdenKrisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03VerdenKvinne blir toppdiplomat i Vatikanet00:52VerdenRekordmange våpenbeslag på flyplasser i USA i fjor00:49NorgeTo menn siktet for Prinsdal-drapet, en pågrepet00:33NorgeSiktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen00:31VerdenIsrael angrep mål på Gazastripen00:15PengerUSA og Kina trapper ned handelskrigen23:08NorgeSiktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen22:44VerdenEn død og to savnet etter at Odfjell-skip kolliderte med fiskebåt i Texas22:43SportMata sendte Solskjær og United videre i FA-cupen22:30VerdenRussland frigir dansevideo med Putin og USAs president22:28SportDanske EM-tårer etter fiasko, Ungarn og Island møter Norge21:33NorgeYtterligere en mann siktet i Prinsdal-saken – pågrepet onsdag kveld21:15NorgeKrF avviser Frps krav i IS-saken21:01VerdenThailand: Basehopper klamret seg fast til fjellveggen i seks timer20:46NorgeAlle barnehager og skoler i Oslo får utdelt jodtabletter20:34PolitikkKrisemåling for Høyre – passeres av Sp20:07Verden– De overlevde dinosaurene, nå har de også overlevd skogbrannene19:37NorgeLederne i regjeringspartiene i møte onsdag kveld19:25VerdenUSA og Kina undertegnet innledende avtale om handel19:18VerdenFlyplassen i Alicante stengt fram til torsdag på grunn av brann18:57VerdenRussisk skattedirektør blir ny statsminister18:56NorgeNy isbjørn sett ved Longyearbyen18:33NorgeTil angrep på Frp: – De norske soldatene fortjener et klart svar18:06Helse og livsstilModellene skrumper inn, kundene eser ut16:50NorgeOfrene og de siktede i dobbeltdrapssaken i Bergen kjente hverandre16:43NorgeRaja ber om at alle de norske kvinnene og barna i Syria hentes hjem15:50NorgePolitiet sliter med å finne motivet for Prinsdal-drapet15:49PengerUSA truer med økt Kina-toll om ikke landet følger handelsavtalen15:47VerdenRussland-eksperter: Avgangen kan gi mer makt til Putin15:36VerdenDødstallene stiger etter uvær i Pakistan og Afghanistan15:16SportLisenstrøbbel for tysk fotballegende15:07SportEckhoff vant med superløp – overtok ledelsen i verdenscupen14:55PolitikkFrp stiller krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen14:50PolitikkRusslands regjering går av14:44NorgeKallmyr sier PST vil pågripe IS-siktet kvinne ved ankomst
Populært