Undersøkelse:

1 av 5 har ikke tillit til offentlig helsevesen ved livstruende kreftsykdom

Kreftlege mener én av grunnene til at folk ikke har tillit til det offentlige helsevesenet er at det tar lang tid å få godkjent nye medisiner, som immunterapi. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Kreftlege mener én av grunnene til at folk ikke har tillit til det offentlige helsevesenet er at det tar lang tid å få godkjent nye medisiner, som immunterapi. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

65 prosent har tillit til det offentlige helsevesenet ved alvorlig kreftsykdom, viser fersk undersøkelse. – Hver femte svarer «nei». De har ikke tillit til det offentlige i en av sine største livskriser, sier kreftlege.

Norstat har gjennomført en spørreundersøkelse for ABC Nyheter, der et representativt utvalg på 1013 personer har svart på: Har du tillit til det offentlige helsevesenet om du får en livstruende kreftsykdom?

Det store flertallet (65 prosent) svarer «ja», men 22 prosent svarer «nei» og 13 prosent svarer «vet ikke».

– Tillit bidrar til bedre helse, større tilfredshet for behandler og pasient og samtidig mindre bruk av ressurser, sier overlege Christian Kersten ved Sørlandet sykehus. Foto: Privat
– Tillit bidrar til bedre helse, større tilfredshet for behandler og pasient og samtidig mindre bruk av ressurser, sier overlege Christian Kersten ved Sørlandet sykehus. Foto: Privat

Christian Kersten, overlege ved kreftavdelingen på Sørlandet sykehus, synes det er skuffende lavt at bare 65 prosent svarer at de har tillit til det offentlige helsevesenet om de får en livstruende kreftsykdom.

– Hver femte svarer «nei». De har ikke tillit til det offentlige i en av sin største livskriser, sier han og fortsetter:

– Tillit er et av de viktigste områdene som er viktige å dyrke og verne om i helsevesenet. Det bidrar til bedre helse, større tilfredshet for behandler og pasient og samtidig mindre bruk av ressurser.

Kreftlege Arne Stenrud Berg, som er overlege ved Vestre Viken sykehus, Drammen, synes det er bra at det store flertallet har tillit til det offentlige helsevesenet i denne sammenhengen.

– De aller fleste med alvorlig kreftsykdom får meget god behandling.

– Tillit i befolkningen er vesentlig for å kunne opprettholde gode og rettferdige offentlig finansierte fellesløsninger, sier kreftlege Arne Stenrud Berg. Foto: Inger Johanne Zwicky Eide
– Tillit i befolkningen er vesentlig for å kunne opprettholde gode og rettferdige offentlig finansierte fellesløsninger, sier kreftlege Arne Stenrud Berg. Foto: Inger Johanne Zwicky Eide

– Vi må likevel ta på alvor at 22 prosent svarer nei. Tillit i befolkningen er vesentlig for å kunne opprettholde gode og rettferdige offentlig finansierte fellesløsninger, sier han til ABC Nyheter.

– Tar lang tid å få godkjent nye medisiner

Åslaug Helland, som er overlege på Lungeprogrammet ved Oslo universitetssykehus (OUS) og professor ved Universitetet i Oslo, er glad for å se at undersøkelsen viser at de fleste har tillit til det norske helsevesenet.

Helland mener samtidig det er forståelig at tilliten er utfordret for tiden, fordi godkjenning av nye og effektive medikamenter tar for lang tid.

– Systemene rundt godkjenning av nye medikamenter i Norge gjør at noen norske pasienter går glipp av effektiv behandling, sier hun og fortsetter:

– Vi har et godt offentlig helsevesen i Norge, som har som målsetning å gi best mulig behandling til pasientene, sier overlege Åslaug Helland ved OUS. Foto: Leni Aurora Brækhus
– Vi har et godt offentlig helsevesen i Norge, som har som målsetning å gi best mulig behandling til pasientene, sier overlege Åslaug Helland ved OUS. Foto: Leni Aurora Brækhus

– Jeg antar at dette er årsaken til at noen ikke har like stor tillit. Det er mange diskusjoner rundt godkjenningssystemene vi har i Norge, og mange andre land har andre systemer.

Også assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, tror det at 22 prosent svarer at de ikke har tillit, kan knyttes til debatten om innføring av nye legemidler på kreftområdet.

– Vi har fått en ny situasjon med prioritering og prisspørsmål inn i debatten om kreftbehandlingen. Legemidler har blitt vurdert som nyttige for pasientene, men som for dyre å ta i bruk i det offentlige helsevesenet, sier han til ABC Nyheter.

– Det at nesten en av fire svarer at de ikke har tillit viser at det er en debatt som engasjerer. Noe må gjøres slik at vi raskt kan ta i bruk de nye behandlingene som kommer, fortsetter Opdalshei.

Les også: – Beslutningsforum er ikke rigget for å håndtere persontilpasset behandling

Anbefaler privat behandling hvis pasienten har nytte av det

Overlege Kersten ved Sørlandet sykehus forklarer at når man får en kreftdiagnose og får behandling for den i Norge, vil man ha hatt kontakt med et team som er satt sammen av mange forskjellige type spesialister, som ideelt jobber koordinert som et urverk.

– For å få et godt resultat – også kommunikasjonsmessig – er man avhengig av at hver del fungerer bra sammen med de andre delene.

– Jeg har jobbet i 20 år som kreftlege i Norge, men er opprinnelig fra Tyskland og har således også innsikt i hva det gjør med tillit nå man har mulighet, og er forpliktet til, i en krise å velge enkelte deler av dette urverket selv, sier Kersten.

Han viser også til at det i det siste har det vært mye fokus på at pasienter må og kan kjøpe seg nyttige gentester og viktige medikamenter privat.

– Så langt gjelder det få pasienter i spesielle situasjoner, men dessverre ser det ut som om gruppen det gjelder skifter ofte og muligens er økende. Det kan svekke tilliten til det offentlige.

Han mener likevel det er bra med en vaktbikkjefunksjon og at man kan bruke av sine egne midler til egen helse.

– Min bekymring er at det gjør noe med tilliten til det offentlige helsevesenet.

– For meg som offentlig ansatt, som synes at det er veldig mye bra med det offentlige helsevesenet, er det viktig å understreke at dersom vi behandlere mener at pasienten hadde hatt nytte av kjøpe en del til «urverket» i det private – så sier vi det ærlig eller til og med anbefaler det aktivt. Det er min oppfatning.

Les også: – Norge henger åpenbart etter når det gjelder å innføre nye behandlinger

– Skaper usikkerhet om man vil få den beste behandlingen i det offentlige

Også Opdalshei understreker at det norske helsevesenet er godt.

– Og vi som pasientforening ønsker ikke å spre unødig bekymring og frykt blant folk som blir syke. De fleste som får kreft i Norge får god behandling i det offentlige helsevesen, og det er ikke nødvendigvis slik at man ville fått bedre behandling et annet sted.

– Noe må gjøres slik at vi raskt kan ta i bruk de nye behandlingene som kommer, sier assisterende generalsekretær i Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
– Noe må gjøres slik at vi raskt kan ta i bruk de nye behandlingene som kommer, sier assisterende generalsekretær i Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Men det er ikke til å komme utenom debatten som har vært, i forbindelse med at noen pasientgrupper ikke har fått tilgang til legemidler som kan han nytte for dem. Dette har fått stor oppmerksomhet og skaper et veldig engasjement.

Han forklarer at det ikke er så mange pasienter som kan ha nytte av de behandlingene det har vært mye snakk om.

– Men noen grupper kan ha stor nytte av dem. Dette skaper nok usikkerhet om hvorvidt man vil få den beste behandlingen i det offentlige, sier Opdalshei.

Beslutningsforums leder: – Vi forhandler med en industri som ønsker å maksimere økonomisk gevinst

Flest eldre og folk med høy inntekt har tillit

Når man bryter tallene fra undersøkelsen ned på ulike aldersgrupper, ser man at det er størst andel som har tillit i gruppen på 60 år og eldre. Her svarer 70 prosent ja. Lavest andel med tillit finner man i aldersgruppen 40-49 år (57 prosent).

Ser man på husstandens inntekt, er det høyest andel som svarer at de har tillit i gruppen med høyest inntekt (72 prosent), mens de med lavest inntekt er gruppen som har lavest tillit (54 prosent).

Det er også høyere andel som svare at de har tillit i Oslo (74 prosent) og de største byene (70 prosent), enn i mindre byer (62 prosent), tettsteder (60 prosent) og landsbygda (63 prosent).

Geografisk er tilliten lavest i Nord-Norge (kun 54 prosent svarer ja) og høyest i Oslo (74 prosent).

Overlege Kersten ved kreftavdelingen på Sørlandet sykehus mener det er oppløftende at undersøkelsen viser at de eldre – gruppen som potensielt er rammet av kreft – og de med høy inntekt og som bor i større byer – som potensielt har mulighet til å velge alternativer til det offentlige helsevesenet – ikke har mindre, men mer tillit.

– Det illustrerer kanskje at jobben som gjøres i det offentlige helsevesenet er bedre enn sitt rykte? sier han og legger til:

– Når mine kollegaer ble spurt i medarbeiderundersøkelsen om de ville la seg behandle ved eget arbeidssted, så svarer over 95 prosent opp gjennom årene «Ja».

Les også:

Høie om ventetider for kreftpasienter: – Uakseptabelt

Legemiddelselskap etterlyser ny prosess for å sikre rask tilgang til ny behandling

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Siste nytt
08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Populært