Undersøkelse:

1 av 5 har ikke tillit til offentlig helsevesen ved livstruende kreftsykdom

Kreftlege mener én av grunnene til at folk ikke har tillit til det offentlige helsevesenet er at det tar lang tid å få godkjent nye medisiner, som immunterapi. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Kreftlege mener én av grunnene til at folk ikke har tillit til det offentlige helsevesenet er at det tar lang tid å få godkjent nye medisiner, som immunterapi. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

65 prosent har tillit til det offentlige helsevesenet ved alvorlig kreftsykdom, viser fersk undersøkelse. – Hver femte svarer «nei». De har ikke tillit til det offentlige i en av sine største livskriser, sier kreftlege.

Norstat har gjennomført en spørreundersøkelse for ABC Nyheter, der et representativt utvalg på 1013 personer har svart på: Har du tillit til det offentlige helsevesenet om du får en livstruende kreftsykdom?

Det store flertallet (65 prosent) svarer «ja», men 22 prosent svarer «nei» og 13 prosent svarer «vet ikke».

– Tillit bidrar til bedre helse, større tilfredshet for behandler og pasient og samtidig mindre bruk av ressurser, sier overlege Christian Kersten ved Sørlandet sykehus. Foto: Privat
– Tillit bidrar til bedre helse, større tilfredshet for behandler og pasient og samtidig mindre bruk av ressurser, sier overlege Christian Kersten ved Sørlandet sykehus. Foto: Privat

Christian Kersten, overlege ved kreftavdelingen på Sørlandet sykehus, synes det er skuffende lavt at bare 65 prosent svarer at de har tillit til det offentlige helsevesenet om de får en livstruende kreftsykdom.

– Hver femte svarer «nei». De har ikke tillit til det offentlige i en av sin største livskriser, sier han og fortsetter:

– Tillit er et av de viktigste områdene som er viktige å dyrke og verne om i helsevesenet. Det bidrar til bedre helse, større tilfredshet for behandler og pasient og samtidig mindre bruk av ressurser.

Kreftlege Arne Stenrud Berg, som er overlege ved Vestre Viken sykehus, Drammen, synes det er bra at det store flertallet har tillit til det offentlige helsevesenet i denne sammenhengen.

– De aller fleste med alvorlig kreftsykdom får meget god behandling.

– Tillit i befolkningen er vesentlig for å kunne opprettholde gode og rettferdige offentlig finansierte fellesløsninger, sier kreftlege Arne Stenrud Berg. Foto: Inger Johanne Zwicky Eide
– Tillit i befolkningen er vesentlig for å kunne opprettholde gode og rettferdige offentlig finansierte fellesløsninger, sier kreftlege Arne Stenrud Berg. Foto: Inger Johanne Zwicky Eide

– Vi må likevel ta på alvor at 22 prosent svarer nei. Tillit i befolkningen er vesentlig for å kunne opprettholde gode og rettferdige offentlig finansierte fellesløsninger, sier han til ABC Nyheter.

– Tar lang tid å få godkjent nye medisiner

Åslaug Helland, som er overlege på Lungeprogrammet ved Oslo universitetssykehus (OUS) og professor ved Universitetet i Oslo, er glad for å se at undersøkelsen viser at de fleste har tillit til det norske helsevesenet.

Helland mener samtidig det er forståelig at tilliten er utfordret for tiden, fordi godkjenning av nye og effektive medikamenter tar for lang tid.

– Systemene rundt godkjenning av nye medikamenter i Norge gjør at noen norske pasienter går glipp av effektiv behandling, sier hun og fortsetter:

– Vi har et godt offentlig helsevesen i Norge, som har som målsetning å gi best mulig behandling til pasientene, sier overlege Åslaug Helland ved OUS. Foto: Leni Aurora Brækhus
– Vi har et godt offentlig helsevesen i Norge, som har som målsetning å gi best mulig behandling til pasientene, sier overlege Åslaug Helland ved OUS. Foto: Leni Aurora Brækhus

– Jeg antar at dette er årsaken til at noen ikke har like stor tillit. Det er mange diskusjoner rundt godkjenningssystemene vi har i Norge, og mange andre land har andre systemer.

Også assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, tror det at 22 prosent svarer at de ikke har tillit, kan knyttes til debatten om innføring av nye legemidler på kreftområdet.

– Vi har fått en ny situasjon med prioritering og prisspørsmål inn i debatten om kreftbehandlingen. Legemidler har blitt vurdert som nyttige for pasientene, men som for dyre å ta i bruk i det offentlige helsevesenet, sier han til ABC Nyheter.

– Det at nesten en av fire svarer at de ikke har tillit viser at det er en debatt som engasjerer. Noe må gjøres slik at vi raskt kan ta i bruk de nye behandlingene som kommer, fortsetter Opdalshei.

Les også: – Beslutningsforum er ikke rigget for å håndtere persontilpasset behandling

Anbefaler privat behandling hvis pasienten har nytte av det

Overlege Kersten ved Sørlandet sykehus forklarer at når man får en kreftdiagnose og får behandling for den i Norge, vil man ha hatt kontakt med et team som er satt sammen av mange forskjellige type spesialister, som ideelt jobber koordinert som et urverk.

– For å få et godt resultat – også kommunikasjonsmessig – er man avhengig av at hver del fungerer bra sammen med de andre delene.

– Jeg har jobbet i 20 år som kreftlege i Norge, men er opprinnelig fra Tyskland og har således også innsikt i hva det gjør med tillit nå man har mulighet, og er forpliktet til, i en krise å velge enkelte deler av dette urverket selv, sier Kersten.

Han viser også til at det i det siste har det vært mye fokus på at pasienter må og kan kjøpe seg nyttige gentester og viktige medikamenter privat.

– Så langt gjelder det få pasienter i spesielle situasjoner, men dessverre ser det ut som om gruppen det gjelder skifter ofte og muligens er økende. Det kan svekke tilliten til det offentlige.

Han mener likevel det er bra med en vaktbikkjefunksjon og at man kan bruke av sine egne midler til egen helse.

– Min bekymring er at det gjør noe med tilliten til det offentlige helsevesenet.

– For meg som offentlig ansatt, som synes at det er veldig mye bra med det offentlige helsevesenet, er det viktig å understreke at dersom vi behandlere mener at pasienten hadde hatt nytte av kjøpe en del til «urverket» i det private – så sier vi det ærlig eller til og med anbefaler det aktivt. Det er min oppfatning.

Les også: – Norge henger åpenbart etter når det gjelder å innføre nye behandlinger

– Skaper usikkerhet om man vil få den beste behandlingen i det offentlige

Også Opdalshei understreker at det norske helsevesenet er godt.

– Og vi som pasientforening ønsker ikke å spre unødig bekymring og frykt blant folk som blir syke. De fleste som får kreft i Norge får god behandling i det offentlige helsevesen, og det er ikke nødvendigvis slik at man ville fått bedre behandling et annet sted.

– Noe må gjøres slik at vi raskt kan ta i bruk de nye behandlingene som kommer, sier assisterende generalsekretær i Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
– Noe må gjøres slik at vi raskt kan ta i bruk de nye behandlingene som kommer, sier assisterende generalsekretær i Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Men det er ikke til å komme utenom debatten som har vært, i forbindelse med at noen pasientgrupper ikke har fått tilgang til legemidler som kan han nytte for dem. Dette har fått stor oppmerksomhet og skaper et veldig engasjement.

Han forklarer at det ikke er så mange pasienter som kan ha nytte av de behandlingene det har vært mye snakk om.

– Men noen grupper kan ha stor nytte av dem. Dette skaper nok usikkerhet om hvorvidt man vil få den beste behandlingen i det offentlige, sier Opdalshei.

Beslutningsforums leder: – Vi forhandler med en industri som ønsker å maksimere økonomisk gevinst

Flest eldre og folk med høy inntekt har tillit

Når man bryter tallene fra undersøkelsen ned på ulike aldersgrupper, ser man at det er størst andel som har tillit i gruppen på 60 år og eldre. Her svarer 70 prosent ja. Lavest andel med tillit finner man i aldersgruppen 40-49 år (57 prosent).

Ser man på husstandens inntekt, er det høyest andel som svarer at de har tillit i gruppen med høyest inntekt (72 prosent), mens de med lavest inntekt er gruppen som har lavest tillit (54 prosent).

Det er også høyere andel som svare at de har tillit i Oslo (74 prosent) og de største byene (70 prosent), enn i mindre byer (62 prosent), tettsteder (60 prosent) og landsbygda (63 prosent).

Geografisk er tilliten lavest i Nord-Norge (kun 54 prosent svarer ja) og høyest i Oslo (74 prosent).

Overlege Kersten ved kreftavdelingen på Sørlandet sykehus mener det er oppløftende at undersøkelsen viser at de eldre – gruppen som potensielt er rammet av kreft – og de med høy inntekt og som bor i større byer – som potensielt har mulighet til å velge alternativer til det offentlige helsevesenet – ikke har mindre, men mer tillit.

– Det illustrerer kanskje at jobben som gjøres i det offentlige helsevesenet er bedre enn sitt rykte? sier han og legger til:

– Når mine kollegaer ble spurt i medarbeiderundersøkelsen om de ville la seg behandle ved eget arbeidssted, så svarer over 95 prosent opp gjennom årene «Ja».

Les også:

Høie om ventetider for kreftpasienter: – Uakseptabelt

Legemiddelselskap etterlyser ny prosess for å sikre rask tilgang til ny behandling

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest03:56 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner
Siste nytt
05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38NorgeHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07NorgeRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest03:56VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner
Populært