Spør psykologen: Er min samboer narsissist?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne er bekymret for om hennes kjæreste har narsissistiske trekk. Hun blir beroliget av ABC Nyheters psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da jeg spurte kjæresten min (60) om barnas øyefarge, tok han frem mobilen for å sjekke. Han har aldri vært gift med barnas mor, men de bodde sammen de ti første årene av barnas liv og har jevnlig kontakt i dag.

Da jeg spurte om han mente alvor med at han var usikker på øyenfargen til sine barn, svarte han ja.

Han kunne svare korrekt på øyenfargen til mine barn som akkurat hadde vært på besøk, men ikke sine egne som han forøvrig sier han har mye skyldfølelse overfor.

Bør jeg tolke dette som en alvorlig svikt i interessen for egne barn og eventuelt narsissisme?

Kvinne (50-59)

Send ditt spørsmål til psykologen nå. Helt anonymt

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Kjæresten din vet ikke hvilke øyefarge barna hans har, og du lurer på om dette tyder på svikt i interesse for egne barn, og om du videre skal tolke dette som narsissisme. Først og fremst vil jeg si at man ofte får en rar følelse rundt mennesker med slike trekk, og noen ganger skal man ta det på alvor. Samtidig kan dette være en for raskt slutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spør psykologen: Jeg er pårørende til en mann som tømmer meg for krefter. Hva skal jeg gjøre?

Dersom vi har blitt utsatt for mennesker med utpregede narsissistiske trekk, kan engstelsen over at vi skal gjøre det igjen være stor. Da kan vi aktivt begynne å lete etter slike trekk hos alle, hvilket er uhensiktsmessig fordi du vil kunne feiltolke selvopptatthet, egoisme eller selvgodhet som narsissisme. Dette er trekk de fleste av oss har i en eller størrelse, uten at det utgjør skade for andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi snakker om narsissisme tenker vi på trekk som overdreven selvopptatthet og oppmerksomhetsbehov, grandiose tanker om seg selv og egen verdi for andre og mangel på empati.

Les også: Spør psykologen: Jeg skammes over min økte sexlyst. Hva kan jeg gjøre?

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Om kjæresten din passer en slik beskrivelse, vites ikke ut i fra informasjonen jeg har. Jeg er helt enig i at det er spesielt at han ikke kjenner øyefargen til barna sine, og det kan forståes som manglende interesse. Det som taler i mot er at han har registrert øyefargen på barna dine. Det vil jeg tolke som at han evner å ha oppmerksomheten vendt mot dem når de er på besøk. Det er også et «godt» tegn at han utviser skyldfølelse sett opp mot narsissisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les alle svarene i spalten her

Noen ganger er det slik at vi oppfatter andre rundt oss uavhengig av hvordan de ser ut, særlig de vi ser ofte . Blir vi bedt om å skulle beskrive dem kan det bli vanskelig, og vi tenker «Trine ser ut som Trine». Det kan rett og slett bli vanskelig å trekke ut nøkkeltrekkene ved personen.

Jeg håper dette kan berolige deg litt.

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.