Økt salg av Aspirin etter anbefaling om å ha tabletten tilgjengelig

– Jeg håper inderlig ikke at helt vanlige folk har gått og hamstret dette her, sier hjertespesialist Wasim Zahid om at salget av Aspirin har mangedoblet seg.
– Jeg håper inderlig ikke at helt vanlige folk har gått og hamstret dette her, sier hjertespesialist Wasim Zahid om at salget av Aspirin har mangedoblet seg. Foto: Patrick Sison / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salget av reseptfri Aspirin har skutt i været etter at Statens legemiddelverk anbefalte folk i risikosonen for hjerteinfarkt å ha tablettene tilgjengelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag meldte NRK at Aspirin, som er en reseptfri smertestillende tablett som inneholder acetylsalisylsyre, kan være livreddende ved hjerteinfarkt.

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, uttalte da at eldre som er i risikosonen for hjerteinfarkt, bør vurdere å ha disse tablettene tilgjengelig.

«For pasienter i risikosonen kan det være lurt å ha smertestillende med acetylsalisylsyre tilgjengelig, spesielt i situasjoner hvor det tar tid før man får hjelp av helsepersonell. Risikoen er størst for personer over 65 år. Før du kjøper legemidler som inneholder acetylsalisylsyre til dette formålet bør du snakke med fastlegen din», skriver Legemiddelverket på sine nettsider.

Denne anbefalingen har ført til en kraftig økning i salget av slike tabletter, som har blodfortynnende effekt og dermed bidrar til å opprettholde blodforsyningen til hjertet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Medisinaldepot opplyser til NRK at det bare på mandag ble solgt tre ganger mer Aspirin enn det som normalt selges i løpet av en måned. Også kjeden Apotek 1 opplyser at salget av produkter som inneholder acetylsalisylsyre har «mangedoblet seg».

Les også: Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin

– Unødvendig helseangst

Dette får lege og hjertespesialist Wasim Zahid til å reagere og minne om at man bør være forsiktig med bruken.

– Jeg håper inderlig ikke at helt vanlige folk har gått og hamstret dette her, folk som er unge og friske og som ikke har noen sykdommer eller har noen risiko for å få hjerteinfarkt, for det mener jeg blir litt unødvendig helseangst, sier Zahid til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det å ta denne tabletten heller ikke er snakk om noen mirakelkur.

Les også: Forskning viser at daglig bruk av aspirin sannsynligvis ikke forlenger livet til friske eldre

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan være livreddende behandling

Steinar Madsen i Legemiddelverket, som også er hjertespesialist, er ikke bekymret for at mange har gått til anskaffelse av Aspirin.

Han minner om at det er mange tusen hjerteinfarkt hvert år i Norge. Hvis man får symptomer på hjerteinfarkt og ringer til AMK (113) og sier at man har tabletten tilgjengelig, så vil de gi råd om å ta den, forklarer han.

– Det er klart at hvis du er på hytta for eksempel, langt fra folk, og får sterke brystsmerter, så kan det være en livreddende behandling, sier Madsen til NRK.

På sine nettsider understreker Legemiddelverket at man alltid må kontakte 113 for å få råd, selv om man har smertestillende med acetylsalisylsyre tilgjengelig.

«Rådfør deg med akuttmedisinsk helsepersonell og få bekreftelse før du inntar tabletten. De aller fleste steder i Norge kommer ambulansen i løpet av kort tid, og man vil da få en tilsvarende tablett med en gang. Det er ikke skadelig om du får enda en tablett av helsepersonell etter å ha tatt en selv», heter det i meldingen.

Ikke alle tabletter egner seg

Flere legemidler med acetylsalisylsyre er i salg i Norge, men i dag er det bare to reseptfrie som egner seg i denne sammenheng:

Aspirin «Bayer AB» 500 mg drasjerte tabletter

Acetylsalisylsyre Norfri «Evolan Pharma» 500 mg tabletter

Du behøver ikke ta mer enn én tablett. Det er viktig at disse tygges for å gi ønsket effekt.

Kilde: Legemiddelverket