Ny studie: – Anoreksi er mer enn en psykisk sykdom

<p>– At rollen til stoffskiftet ikke har blitt tatt hensyn til, kan ha bidratt til de dårlige behandlingsresultatene for anoreksi, sier studiens leder Cynthia Bulik, professor ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Instiutet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– At rollen til stoffskiftet ikke har blitt tatt hensyn til, kan ha bidratt til de dårlige behandlingsresultatene for anoreksi, sier studiens leder Cynthia Bulik, professor ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Instiutet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I en stor internasjonal studie har forskere funnet åtte genvarianter som kan kobles til anoreksi. Resultatene antyder at anoreksi delvis er en metabolsk lidelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anoreksi (anorexia nervosa) er en spiseforstyrrelse som kjennetegnes av farlig undervekt og en intens frykt for å gå opp i vekt. Mange med anoreksi tror de er overvektig, selv når de er undervektige.

Ifølge det amerikanske National Center of Excellence for Eating Disorders har anoreksi den høyeste dødeligheten av alle psykiatriske sykdommer.

Nå har en internasjonal forskergruppe gjort en gjennomgang av genomet, altså hele arvematerialet, til nesten 17.000 personer med anoreksi og drøyt 55.000 kontrollpersoner fra 17 ulike land.

Forskerne fant åtte genvarianter som var vanligere ved anoreksi. De fant også at den genetiske risikoen for spiseforstyrrelsen overlapper med den genetiske risikoen for andre psykiatriske sykdommer som tvangssyndrom, depresjon og schizofreni.

Studien ble publisert i tiddskriftet Nature Genetics 15. juli og er mandag omtalt av Dagens Medisin.

– Kan ha bidratt til de dårlige behandlingsresultatene

– Så langt har vi fokusert på de psykologiske aspektene ved anoreksi, som pasientens søken etter å være slank. Men resultatene våre viser tydelig at vi også bør være oppmerksomme på metabolisme for å forstå hvorfor mennesker med anoreksi, selv etter ernæringsbehandling, ofte går ned igjen til farlig lav kroppsvekt, sier studiens leder Cynthia Bulik, professor ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Instiutet, i en pressemelding.

– At rollen til stoffskiftet ikke har blitt tatt hensyn til, kan ha bidratt til de dårlige behandlingsresultatene for denne sykdommen, fortsetter hun.

Også en tidligere studie som Folkehelseinstituttet deltok i, har knyttet anoreksi til stoffskifteproblemer.

Les også: – Viktig å få frem at mange voksne sliter med spiseforstyrrelser

– Viktig når man leter etter nye behandlingsmetoder

Avvikende metabolisme, altså forbrenning, hos pasienter med anoreksi sees ofte i sammenheng med sult. De nye resultatene viser at avvikende forbrenning kan ha genetiske årsaker og på dette viset også kan bidra til utvikling av sykdommen, ifølge forskerne.

– Anorexia nevrosa kan være en «metabolsk-psykiatrisk sykdom», og det er viktig å ta hensyn til både metabolske og psykologiske faktorer når man søker nye behandlingsmetoder for denne potensielt dødelige sykdommen, sier professor Mikael Landén ved Karolinska Institutet, som har vært ansvarlig for den svenske delen av studien, i meldingen.

Les også: Spiseforstyrrelser kan komme tilbake i løpet av livet

– Biologiske faktorer som man ikke har vært klar over

Øyvind Rø som er forskningsleder ved Regional kompetansetjeneste for spiseforstyrrelser (RASP) ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo, synes funnene i den ferske studien er interessante.

– Dette med genetiske komponenter ved anoreksi har vært kjent i lang tid, men det er veldig interessant at det er påvist spesifikke sammenhenger med andre faktorer. Det pågår en diskusjon om hvorvidt anoreksi er en biologisk eller psykologisk lidelse. Denne studien er et argument i at det er biologiske faktorer som man ikke har vært klar over , sier Rø til Dagens Medisin.

Les også: Myter og fakta om forbrenning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden