Harepest og musepest smitter fra dyr til mennesker– Harene fungerer som et varsellys for oss mennesker

– Påvisning av harepest hos hare er en god måte å fange opp at nå finnes bakterien i området og at folk må være ekstra oppmerksomme og forsiktige med drikkevannet fra usikrede vannkilder, sier veterinær og seniorforsker Turid Vikøren ved Veterinærinstituttet. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
– Påvisning av harepest hos hare er en god måte å fange opp at nå finnes bakterien i området og at folk må være ekstra oppmerksomme og forsiktige med drikkevannet fra usikrede vannkilder, sier veterinær og seniorforsker Turid Vikøren ved Veterinærinstituttet. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år blir folk smittet av harepest og musepest i Norge. Slik kan du unngå smitte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harepest (tularemi) forårsakes av bakterien Francisella tularensis, som forekommer blant viltlevende dyr, spesielt hos hare og smågnagere som mus og lemen.

Harepest er en sykdom som kan overføres fra dyr til mennesker (zoonose). Dette skjer ofte via drikkevann, for eksempel dersom døde mus eller lemen infiserer brønner, bekker og andre vannkilder.

Smitte kan også skje at man puster inn støv forurenset av syke dyr eller deres avføring, for eksempel ved stabling av ved, feiing av muselort eller opprydding av musebol, og ved direkte kontakt med syke eller døde dyr.

Mygg og flått kan også overføre smitte, opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Slik kan du unngå å bli smittet av harepest

  • Unngå kontakt med syke eller selvdøde harer eller smågnagere. Bruk hansker hvis håndtering er nødvendig.

  • Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker. Smitte kan skje ved innpusting av støv fra syke dyr eller deres avføring. En bruksløsning av husholdningsklorin (1dl klorin i 5 liter vann) kan brukes for å fjerne smittestoffer.

  • Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  • Bruk myggbeskyttelse.

  • Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig vann fra små vann, elver og bekker. Vannet kan drikkes hvis man koker det eller desinfiserer på annen måte.

  • Brønn eller oppkomme må sikres slik at forurenset vann direkte fra elver, bekker eller overflaten ikke skal kunne trenge inn.
  • Sjekk om det er døde dyr eller rester av kadavre i brønnen eller oppkommet, og dersom det er det, må disse fjernes og brønnen desinfiseres.
  • Desinfiseringen kan skje med klor. Vanlig husholdningsklorin kan benyttes, styrken er vanligvis cirka fire prosent klor, og en drøy liter tilsettes per kubikkmeter (1000 liter) vann i brønnen (gir 40-50 milligram klor per liter vann). Rør godt rundt, og la det hele stå i 24 timer.
  • Om mulig, tøm brønnen så godt som mulig før den tas i bruk igjen.
  • I oppkommer med overløp må behandlingen gjentas to til tre ganger med kortere mellomrom avhengig av hvor stor utskiftningen av vannet er per time.
  • Tett alle hull og andre muligheter for at mus og lemen kan trenge inn brønn eller oppkomme. Husk: tettsittende lokk, brønnsider helt uten hull, samt «musetetting» av eventuelt overløpsrør eller -renner.
  • Borebrønner i løsmasser og fjell, som er godt tettet rundt brønntoppen, er som regel sikre mot tularemismitte.
  • Vær forsiktig med å bade eller vaske deg med vann hvor det er synlige rester av døde dyr i vannet.

Forrige måned meldte Veterinærinstituttet om at det var påvist flere tilfeller av harepest i Sør-Norge.

– Vi har nå totalt påvist harepest hos ti harer i området Hedmark, Oppland og Østfold, sier veterinær og seniorforsker Turid Vikøren ved Veterinærinstituttet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke påvist harepest i nye områder den siste uka. Men vi har fått inn noen harer til undersøkelse denne uka, der resultatet ikke er ferdig ennå. Vi regner med at resultatene vil være klare i løpet av kort tid, fortsetter hun.

– Folk må være ekstra oppmerksomme

Harene med harepest fungerer som et varsellys på at bakterien finnes i miljøet, forklarer Vikøren.

– Påvisning av harepest hos hare er en god måte å fange opp at nå finnes bakterien i området og at folk må være ekstra oppmerksomme og forsiktige med drikkevannet fra usikrede vannkilder. Slik fungerer harene som et varsellys for oss mennesker, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For harene er smitten svært alvorlig.

– Harer er veldig mottakelige for sykdommen, og de dør som regel i løpet av en til to dager, sier seniorforskeren.

Les også: – Minner oss på hvor viktig det er å beskytte seg mot rabies når man skal på reise til tropene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Starter med akutt feber

Harepest er mindre dramatisk for mennesker og gir vanligvis et forholdsvis mildt sykdomsbilde. Inkubasjonstiden er vanligvis tre-fem dager, men kan være fra under ett døgn til tre uker.

Sykdommen starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Ubehandlet kan sykdomsforløpet være langvarig, men harepest kan behandles med antibiotika, opplyser Folkehelseinstituttet.

Tidligere denne uken meldte Arbeidets Rett at en mann er smittet av harepest i Engerdal.

– Det er ikke livstruende, og mannen kommer til å klare seg helt fint. Det viktigste nå er at han får hvile, uttalte kommunelegen i Engerdal Klaus Henning Bunsen til avisa.

Harepest hos mennesker har vært en meldepliktig sykdom siden 1975. I toppåret 2011 ble det registrert 180 tilfeller. I 2017 var antallet 92 og i fjor 58. Så langt i år er det registrert fire tilfeller av harepest, men det kan være noe forsinkelse i registreringen, opplyser Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hunder og katter blir i liten grad rammet av harepest, men de kan overføre smitte til mennesker via slikking dersom de nettopp har bitt på et sykt eller dødt dyr som har denne smitten.​

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjæledyr og husdyr regnes som relativt lite mottagelige, men hunder som smittes av harepest får typisk feber og liten matlyst i noen dager. Imidlertid blir de vanligvis ikke alvorlig syke, og symptomene er som regel forbigående, har Knut Madslien, vilthelseansvarlig ved Veterinærinstituttet, uttalt i en melding på deres nettsider.

Musepest kan gi alvorlig sykdom

Musepest opptrer oftest hos mennesker i år med mye smågnagere, og er mest vanlig om høsten og vinteren. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Musepest opptrer oftest hos mennesker i år med mye smågnagere, og er mest vanlig om høsten og vinteren. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Mens harepest som regel er udramatisk for mennesker, kan musepest som også kan smitte fra dyr til mennesker, gi alvorlig sykdom og i verste fall død.

Musepest eller nephropathia epidemica opptrer oftest hos mennesker i år med mye smågnagere, og er mest vanlig om høsten og vinteren, opplyser Veterinærinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smågnagere skiller ut virus i spytt, urin og avføring. Smitte til mennesker skjer gjennom innånding av støv som inneholder virus fra muselort og –urin, eller ved inntak av vann forurenset med avføring fra mus. Musepest smitter ikke fra person til person.

Inkubasjonstiden er to til seks uker, ifølge Folkehelseinstituttet.

Sykdommen har vanligvis to faser. Den første med akutt feber, influensaliknende symptomer, rygg- og/eller magesmerter, oppkast, diaré, halsbetennelse og hodepine.

Etter en periode på 3-5 dager med lite symptomer kan symptomer på akutt nyreskade opptre, det vil si ømhet over nyrene, lite urinproduksjon, utskillelse av protein i urinen og blod i urinen. Sykdommen kan en sjelden gang gi nevrologiske komplikasjoner i form av hjernebetennelse og kramper. Musepest kan også føre til lungesykdom og lett hepatitt (leversykdom).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har man fått infeksjonen en gang, har man livslang immunitet, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Les også: Småkrypene du ikke ønsker å møte på hjemme

Slik kan du unngå å bli smittet av musepest

Ved rengjøring av hytter hvor det er eller har vært gnagere, bør våt klut anvendes. Kosting og støvsuging kan føre til at partikler fra inntørkede gnagerekskrementer virvles opp.

For ekstra beskyttelse kan munnbind og gummihansker anvendes ved rengjøring. Dette kan også vurderes ved arbeid med vedstabling og andre aktiviteter hvor støv fra gnagerekskrementer kan virvles opp.

For å unngå gnagere bør hull i hytter og hus i størst mulig utstrekning tettes, og matvarer bør oppbevares i tette bokser.

Det finnes ingen vaksine mot musepest.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Musepest hos mennesker har vært en meldepliktig sykdom siden 1981. Forekomsten varierer fra år til år.

I toppåret 1998 ble det meldt om hele 215 tilfeller. I fjor var antallet 21, ned fra 26 i 2017. Så langt i år er det registrert seks tilfeller, viser statistikken fra Folkehelseinstituttet.

Det finnes ingen spesiell behandling for musepest. I alvorlige tilfeller der pasienten utvikler nyresvikt, kan det bli aktuelt med dialyse for å rense blodet.

Musepest hos menneske kan forebygges ved å benytte våt klut i stedet for å koste, og eventuelt også ta på hansker og munnbind, ved rengjøring der det er eller har vært gnagere.