WWF: – Halloumi kan være verre enn kjøttbiten du valgte bort

– Det er lite bærekraftig matproduksjon å bruke antibiotika, sier professor Yngvild Wasteson. Antibiotika i husdyrproduksjon er en trussel for både folkehelsen, og for matproduksjon og miljøet.
– Det er lite bærekraftig matproduksjon å bruke antibiotika, sier professor Yngvild Wasteson. Antibiotika i husdyrproduksjon er en trussel for både folkehelsen, og for matproduksjon og miljøet. Foto: Daniel J. Van Ackere/America's Test Kitchen / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi spiser stadig mer ost fra Kypros, som er blant verstingene når det gjelder antibiotikabruk på husdyr. – Ideelt sett bør man ikke støtte den typen matproduksjon, sier norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halloumi er en hard og fast ost fra Kypros som kan grilles og stekes, uten å smelte. Dette gjør at osten lett kan brukes som erstatning for hamburgere, eller annet kjøtt.

Importen av den kypriotiske osten har økt kraftig i Norge de siste årene, viser tall fra norske dagligvareaktører. Den samme tendensen ser vi i Sverige, ifølge SVT. Utviklingen er ikke helt uproblematisk, ifølge Verdens naturfond (WWF). Kypros er nemlig en av verstingene i Europa når det gjelder forbruk av antibiotika i husdyrproduksjon.

– Det kan faktisk være at halloumien er verre enn kjøttbiten du valgte bort, sier matekspert Anna Richert i WWF Sverige til SVT.

Les også: Bæsj kan bidra til antibiotikaresistens i naturen

– En av vår tids største helsetrusler

Graf som viser antibiotiaforbruk i milligram per kilo biomasse dyr, fra det europeiske legemiddelverket (2016). Foto: Det europeiske legemiddelverket
Graf som viser antibiotiaforbruk i milligram per kilo biomasse dyr, fra det europeiske legemiddelverket (2016). Foto: Det europeiske legemiddelverket

Samtidig viser en rapport fra Landbruks- og matdepartementet at Norge er blant landene i Europa som bruker minst antibiotika i husdyrproduksjon. Mens norske dyr i gjennomsnitt får 2,9 milligram antibiotika per kilo biomasse, får dyr på Kypros 453 milligram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yngvild Wasteson er professor på NMBU, på institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, forklarer hvorfor det er viktig å holde antibiotikaforbruket nede.

– Høyt forbruk er en viktig drivkraft for å utvikle antibiotikaresistens. Og resistente bakterier er beskrevet som en av vår tids største helsetrusler, sier Wasteson til ABC Nyheter.

Les også: Resistente bakterier i Italia og Hellas: – Kan bety at man bør styre unna gresk salat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lite bærekraftig matproduksjon

Osten i seg selv er ikke farlig å spise, fordi den er pasteurisert, men Wasteson setter i likhet med WWF spørsmålstegn ved om det er lurt å støtte den typen matproduksjon som Kypros driver.

– Er det lurt å spise for eksempel halloumi fra Kypros, i stedet for å spise kjøtt produsert på gress i Norge? Det er viktige perspektiver å ha med seg, sier Wasteson.

– Det er lite bærekraftig å bruke mye antibiotika. Ideelt sett bør man ikke støtte den typen matproduksjon, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Antibiotikaresistens: – Vi er under dobbelt ild

Salget av halloumi øker

Tall fra de store norske dagligvareaktører Coop og NorgesGruppen viser at mange nordmenn har fått øynene opp for den kypriotiske osten de siste årene.

– I fjor solgte vi over 13 tonn halloumi, mot 3,6 tonn året før, sier Harald Kristiansen i Coop Norge til ABC Nyheter.

– Hittil år har våre butikker solgt 10 tonn halloumi, mens salget for hele 2018 lå på 17 tonn, sier Kine Søyland i NorgesGruppen.

Søyland legger til at halloumi likevel ikke utgjør mer enn 0,1 prosent av det totale ostevolumet.